Επιστημονική ανασκόπηση για την επίδραση της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού στην σεξουαλική υγεία των ανδρών.
Το κόκκινο κρασί είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών των οποίων οι βιολογικές ιδιότητες έχουν εμπνεύσει πολλές επιστημονικές μελέτες. Πράγματι, έχει αναφερθεί ευρέως ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των θετικών επιπτώσεων στην υγεία της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και της περιεκτικότητάς του σε φαινόλη, που λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης, έχει αποδειχθεί χρήσιμη στη βελτίωση διαφόρων ασθενειών, όπως π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, μεταβολικό σύνδρομο, γνωστικές διαταραχές, κατάθλιψη και καρκίνο.
Είναι κοινή άποψη ότι η αντιοξειδωτική δράση του κόκκινου κρασιού πρέπει να αποδοθεί σε ολόκληρη την περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, οι οποίες δρουν συνεργικά και όχι ως ένα μόνο συστατικό. Επιπλέον, η ευεργετική επίδραση του κόκκινου κρασιού στην υγεία μπορεί επίσης να συνδεθεί με την περιεκτικότητά του σε αιθανόλη, η οποία έχει δείξει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών ιδιοτήτων.
Πέρα από αυτά τα στοιχεία όμως πολύ λίγα είναι γνωστά για μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας. Μία σύντομη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιδικό clinical Medicine του mdpi στην Ενότητα Ενδοκρινολογία & Μεταβολισμός είχε στόχο να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού στη στυτική λειτουργία. Για να επιτευχθεί αυτό, οι βάσεις δεδομένων Pubmed και Google Scholar αναζητήθηκαν για να ανακτηθούν οι πιο σχετικές μελέτες. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρασί, εάν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να είναι δυνητικά ευεργετικό για ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία καθώς και να επηρεάσει θετικά την αναπαραγωγική λειτουργία μέσω μηχανισμών που εξαρτώνται από τις αγγειοχαλαρωτικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού και τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
Από την άλλη πλευρά όμως αν και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι έχει προστατευτική επίδραση, το αλκοόλ επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης. Ενώ η κατανάλωση αλκοόλ σε χαμηλές δόσεις προάγει τη σεξουαλική συμπεριφορά και επιθυμία, σε υψηλότερες δόσεις είναι επιζήμια για τη σεξουαλικότητα. Σε κεντρικό επίπεδο, το αλκοόλ δρα ως κατασταλτικό, μειώνοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου, την αναπνοή και την κυκλοφορία. Αυτή η επίδραση της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ φαίνεται να σχετίζεται με την ανάπτυξη σεξουαλικής δυσλειτουργίας, στους άνδρες και με την έλλειψη κολπικής λίπανσης στις γυναίκες. Επιπλέον η χρόνια πρόσληψη αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, βλάπτει τη σπερματογένεση και μειώνει τον όγκο και αυξάνει την ατροφία των όρχεων ενώ φαίνεται να έχει σχέση και με παρουσία γυναικομαστίας. Στις γυναίκες, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής για τη σεξουαλική υγεία. Πράγματι, συσχετίστηκε με χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, ανοργασμία και δυσαρέσκεια με τις σεξουαλικές λειτουργίες.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.