Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λάδι κολοκυθόσπορου: Οφέλη, χρήσεις μειονεκτήματα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΛάδι κολοκυθόσπορου: Οφέλη, χρήσεις μειονεκτήματα
spot_img

Το λάδι από σπόρους κολοκύθας είναι ένα κοινό μαγειρικό λάδι και συμπλήρωμα και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην κεντρική Ευρώπη. Εκτός από το ότι είναι ένα απίστευτα ευέλικτο συστατικό, το έλαιο κολοκυθόσπορου διαθέτει πλούσια γεύση και ζωηρή κόκκινο-πορτοκαλί απόχρωση.

Με έντονη γεύση ξηρών καρπών, είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Το λάδι από σπόρους κολοκύθας χρησιμεύει ως ντρέσινγκ σε σαλάτες, ενώ χρησιμοποιείται επίσης για επιδόρπια, δίνοντας στο συνηθισμένο παγωτό βανίλια μια γεύση ξηρού καρπού. Θεωρείται πραγματική λιχουδιά στην Αυστρία και τη Σλοβενία ​​όπου προστίθεται σε κολοκυθόσουπα και άλλα τοπικά πιάτα. Η χρήση του ως μαγειρικό λάδι, ωστόσο, καταστρέφει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα του. 

Τι είναι το έλαιο σπόρων κολοκύθας;

Το λάδι κολοκυθόσπορου -μερικές φορές αναφέρεται ως λάδι πεπίτας- εξάγεται από τους σπόρους κολοκύθας με εκχύλιση με διαλύτη ή με μεθόδους υπερκρίσιμου διοξειδίου του άνθρακα.

Χρησιμοποιείται ευρέως ως μαγειρικό λάδι και έχει μια μοναδική, ξηρή γεύση που λειτουργεί καλά σε μια σειρά από νόστιμες συνταγές. Το έλαιο Στυρίας – ένα εξαγωγικό προϊόν της Αυστρίας και της Σλοβενίας – παρασκευάζεται με συμπίεση καβουρδισμένων, χωρίς φλοιό σπόρων κολοκύθας από μια τοπική ποικιλία κολοκύθας , την «κολοκύθα λαδιού Στυρίας». Το ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία βελτιώνει την αρωματική ποιότητα του. Πωλείται επίσης ως συμπλήρωμα σε βολικές, εύχρηστες κάψουλες και μπορεί να βρεθεί ακόμη και σε πολλές μάσκες μαλλιών και ορούς.

Διατροφή με έλαιο κολοκύθας

Το έλαιο σπόρων κολοκύθας είναι πλούσιο σε λίπη που είναι υγιεινά για την καρδιά. Σύμφωνα με το healthline μια κουταλιά της σούπας (15 mL) ελαίου κολοκύθας παρέχει 14 γραμμάρια λίπους, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Το έλαιο κολοκυθόσπορου είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε λινολεϊκό οξύ, ένα είδος ωμέγα-6 λιπαρών οξέων που μπορεί να σχετίζεται με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, το έλαιο κολοκύθας περιέχει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων πολυφαινολών και καροτενοειδών, που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από φλεγμονές και χρόνιες ασθένειες. Επιπλέον τα συμπληρώματα ελαίου κολοκύθας χρησιμοποιούνται συχνά για την βελτίωση της υγείας του προστάτη καθώς σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη σε 47 άνδρες με BPH, η λήψη 320 mg ελαίου κολοκύθας για 12 μήνες μείωσε τα συμπτώματα, βελτίωσε την ποιότητα ζωής και αύξησε τη ροή ούρων. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι το έλαιο σπόρων κολοκύθας θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία άλλων προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος.

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι το έλαιο σπόρων κολοκύθας μπορεί να είναι ευεργετικό και για την υγεία της καρδιάς. Σε μια μικρή μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η λήψη 3 γραμμαρίων ελαίου κολοκυθόσπορου ημερησίως οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στη δυσκαμψία και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη των μαλλιών

Το έλαιο σπόρων κολοκύθας χρησιμοποιείται μερικές φορές ως συμπλήρωμα ή εφαρμόζεται τοπικά για να υποστηρίξει την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Σε έρευνα για τα οφέλη του, 76 άνδρες με τριχόπτωση έλαβαν 400 mg ελαίου από σπόρους κολοκύθας ή ένα εικονικό φάρμακο την ημέρα για 24 εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης, όσοι έλαβαν έλαιο από σπόρους κολοκύθας ανέφεραν υψηλότερες βαθμολογίες σε βελτιώσεις στην τριχόπτωση και είχαν τέσσερις φορές περισσότερη τριχοφυΐα από αυτούς στην ομάδα ελέγχου.

Πιθανά μειονεκτήματα του ελαίου κολοκυθόσπορου

Το έλαιο σπόρων κολοκύθας θεωρείται γενικά ασφαλές και σχετίζεται με πολύ λίγες παρενέργειες όταν χρησιμοποιείται με μέτρο. Αν και πολύ σπάνιο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στο έλαιο κολοκύθας και να εμφανίσουν ανεπιθύμητα συμπτώματα μετά την κατανάλωση του, ή την εφαρμογή του στο δέρμα.

Αύξηση βάρους

Σύμφωνα με το webmd το έλαιο κολοκύθας είναι ένα λίπος που πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Ακολουθήστε τις προτάσεις σερβιρίσματος για να βελτιώσετε τις γεύσεις όταν μαγειρεύετε και να διατηρήσετε την κατανάλωσή σας σε ένα μέτριο εύρος. 

Διάρκεια ζωής

Το έλαιο κολοκυθόσπορου χαλάει εύκολα αν δεν αποθηκευτεί σωστά. Διατηρήστε το έλαιο κολοκύθας σε δροσερό μέρος και μακριά από το άμεσο ηλιακό φως για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του. 

Υπόταση

Επειδή μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τα άτομα με αρτηριακή πίεση που είναι ήδη χαμηλή θα πρέπει να προσέχουν όταν καταναλώνουν έλαιο κολοκυθόσπορου και να μοιράζονται τυχόν ανησυχίες με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Χρήσεις

Το λάδι από σπόρους κολοκύθας έχει πλούσια, ξηρή γεύση και χρησιμοποιείται συχνά ως μαγειρικό λάδι. Λειτουργεί ιδιαίτερα καλά ως συστατικό σε ντρέσινγκ για σαλάτες και μαρινάδες ή όταν χρησιμοποιείται ως λάδι φινιρίσματος και περιχύνεται πάνω από μαγειρεμένα πιάτα.

Ωστόσο, επειδή έχει χαμηλότερο σημείο καπνού από άλλα είδη μαγειρικού λαδιού, δεν είναι καλή επιλογή για συνταγές που απαιτούν τηγάνισμα ή σοτάρισμα.

Το έλαιο από σπόρους κολοκύθας είναι επίσης ευρέως διαθέσιμο ως συμπλήρωμα και μπορεί να αγοραστεί από πολλούς διαδικτυακούς λιανοπωλητές και καταστήματα φυσικής υγείας.

Αν και δεν υπάρχει επί του παρόντος επίσημη συνιστώμενη δοσολογία για το έλαιο σπόρων κολοκύθας, τα περισσότερα προϊόντα παρέχουν 1.000–2.000 mg ανά μερίδα.

Βρίσκεται επίσης σε ορισμένα προϊόντα μαλλιών, τα οποία συνήθως σας συμβουλεύουν να το εφαρμόζετε στο τριχωτό της κεφαλής σας μερικές φορές το μήνα. Για να φτιάξετε τη δική σας μάσκα μαλλιών στο σπίτι, δοκιμάστε να αναμίξετε 1-2 κουταλιές της σούπας (15-30 mL) λάδι από σπόρους κολοκύθας με ίση ποσότητα ελαίου καρύδας και κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Αφήστε το να δράσει για τουλάχιστον 20-30 λεπτά ή όλη τη νύχτα πριν το ξεπλύνετε με σαμπουάν.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο