Η παρουσία χοληστερόλης στον κρόκο αυγού και η επιπτώσεις της στην υγεία, έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης πολλές φορές με αντικρουόμενα συμπεράσματα.
To αυγό είναι ένα δημοφιλές και εύκολο τρόφιμο που καταναλώνεται παγκοσμίως και χωρίς θρησκευτικούς ή πολιτιστικούς περιορισμούς. Τα αυγά είναι αποδεδειγμένα πηγή βιοδιαθέσιμης πρωτεΐνης ενώ έχουν υψηλή διατροφική αξία, με πολλές αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και, μια από τις μοναδικές φυσικές πηγές βιταμίνης D στη διατροφή.
Οι κρόκοι αυγών όμως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, γεγονός που είχε οδηγήσει τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ ταυτόχρονα είναι και η αιτία της σύγχυσης και των διαφωνιών για το πόσα αυγά μπορούμε να καταναλώνουμε. Μόνο το 2020, δημοσιεύτηκαν τρεις διαφορετικές μελέτες και όλες κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα!
- Δείτε επίσης: Μπορώ να φάω αυγό και μετά την ημερομηνία λήξης του;
Να θυμίσουμε ότι σε μία μελέτη του 2019 αναφέρθηκε πως η πρόσληψη επιπλέον 300 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης την ημέρα (ο κρόκος περιέχει περίπου 200 χιλιοστόγραμμα ανά αυγό), αύξησε τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Αν και η μελέτη είχε περιορισμούς καθώς ήταν πειραματική σε ανθρώπους και η συνολική πρόσληψη χοληστερόλης μετρήθηκε από την συνολική διατροφή, οι ερευνητές συνέστησαν πως η κατανάλωση κατά μέσο όρο τριών έως τεσσάρων αυγών την εβδομάδα είναι μία προσεκτική προσέγγιση καθώς δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση σε προβλήματα καρδιάς σε όσους κατανάλωναν αυτή την ποσότητα αυγών.
Πρόσφατη μελέτη όμως, διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης στον οργανισμό, δεν προέρχεται από τη διατροφή, αλλά παράγεται από το συκώτι. Η διατροφική χοληστερόλη έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα της ολικής και της «κακής» LDL χοληστερόλης στο αίμα. Αντίθετα, είναι τα κορεσμένα λίπη των τροφίμων που αυξάνουν αυτά τα επίπεδα στο αίμα. Και τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή μπορούν να κάνουν το συκώτι να παράγει πολλή χοληστερόλη.
Σύμφωνα με άρθρο του Harvard, ενώ ακόμα δεν υπάρχει σαφής και συγκεκριμένη απάντηση για το μέχρι πόσα αυγά μπορούμε να καταναλώνουμε, ο μέσος υγιής άνθρωπος πιθανότατα δεν ζημιώνεται από την κατανάλωση έως και επτά αυγών την εβδομάδα, δηλαδή μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα 1 αυγό την ημέρα.
Σύμφωνα επίσης με το Cleveland Clinic εάν έχετε καρδιαγγειακή νόσο ή υψηλό επίπεδο χοληστερόλης, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση αυγών σε μόλις τρία έως τέσσερα ολόκληρα αυγά την εβδομάδα. Αντίθετα η θέση του Heart Foundation είναι ότι οι καταναλωτές που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου μπορούν να τρώνε έως και έξι αυγά την εβδομάδα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά.
Να σημειωθεί επιπλέον ότι μελέτες έχουν δείξει, πως η χοληστερόλη για άτομα 65 ετών και άνω επηρεάζεται λιγότερο από τη διατροφή τους σε σχέση με άτομα ηλικίας 30 ετών και κάτω, επομένως μπορούν να καταναλώνουν έως και δύο ολόκληρα αυγά την ημέρα εάν έχουν φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης.
Τα συμπεράσματα των παραπάνω αναφορών και μελετών αν και είναι συγκεχυμένα καταλήγουν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: τα αυγά είναι μία θρεπτική τροφή, σχετικά χαμηλά σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, και πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα αλλά δεν πρέπει να καταναλώνουμε πάνω από ένα καθημερινά, για να συνεχίσουν να είναι μέλη της ομάδας τροφίμων που κάνουν καλό στην υγεία μας.