Τα ωμά φρούτα και λαχανικά πολύ καλύτερα για την ψυχολογία από τα επεξεργασμένα.
Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontier in Psychology τα ωμά φρούτα και λαχανικά που είναι ευεργετικά για την ψυχολογία του καταναλωτή είναι: καρότα, μπανάνες, μήλα, σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, γκρέιπφρουτ, μαρούλι, εσπεριδοειδή, φρέσκα μούρα, αγγούρι και ακτινίδιο.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, ανακάλυψαν ότι τα ωμά φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι καλύτερα για την ψυχική υγεία από τα μαγειρεμένα, κονσερβοποιημένα και επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά.
Ο Δρ. Tamlin Conner, Ανώτερος Λέκτορας Ψυχολογίας και κύριος συγγραφέας, λέει ότι οι εκστρατείες για τη δημόσια υγεία έχουν επικεντρωθεί ιστορικά σε πτυχές της ποσότητας για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (όπως 5+ την ημέρα).
Ωστόσο, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology, διαπίστωσε ότι για την ψυχική υγεία ειδικότερα, μπορεί επίσης να είναι σημαντικό να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάστηκαν και καταναλώθηκαν τα προϊόντα.
«Η έρευνά μας έχει επισημάνει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην «μη τροποποιημένη» τους κατάσταση, συνδέεται πιο έντονα με καλύτερη ψυχική υγεία σε σύγκριση με τα μαγειρεμένα/κονσερβοποιημένα/επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά», λέει.
Ο Δρ Conner πιστεύει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το μαγείρεμα και η επεξεργασία φρούτων και λαχανικών έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών.
«Αυτό πιθανότατα περιορίζει την παροχή θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη συναισθηματική λειτουργία».
Για τη μελέτη, ερωτήθηκαν περισσότεροι από 400 νέοι ενήλικες από τη Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ηλικίας 18 έως 25 ετών. Αυτή η ηλικιακή ομάδα επιλέχθηκε καθώς οι νεαροί ενήλικες έχουν συνήθως τη χαμηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από όλες τις ηλικιακές ομάδες και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για διαταραχές ψυχικής υγείας.
Η τυπική κατανάλωση της ομάδας ωμά έναντι μαγειρεμένων και επεξεργασμένων φρούτων και λαχανικών αξιολογήθηκε, μαζί με την αρνητική και θετική ψυχική τους υγεία, και τον τρόπο ζωής και τις δημογραφικές μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συσχέτιση μεταξύ πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και ψυχικής υγείας (όπως άσκηση , ύπνος , ανθυγιεινή διατροφή, χρόνιες παθήσεις υγείας, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, εθνικότητα και φύλο ).
«Η κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών προέβλεψε χαμηλότερα επίπεδα συμπτωμάτων ψυχικής ασθένειας, όπως η κατάθλιψη και βελτιωμένα επίπεδα ψυχολογικής ευεξίας, συμπεριλαμβανομένης της θετικής διάθεσης, της ικανοποίησης από τη ζωή και της “άνθησης”. Αυτά τα οφέλη για την ψυχική υγεία μειώθηκαν σημαντικά από την κατανάλωση μαγειρεμένων, κονσερβοποιημένων και επεξεργασμένων φρούτων και λαχανικών.
«Αυτή η έρευνα είναι ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας καθώς οι προσεγγίσεις του τρόπου ζωής, όπως η διατροφική αλλαγή, μπορεί να παρέχουν μια προσιτή, ασφαλή και επικουρική προσέγγιση για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας», λέει ο Δρ Κόνερ.