Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη προσδιορίζει τις 10 κορυφαίες ωμές τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜελέτη προσδιορίζει τις 10 κορυφαίες ωμές τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση
spot_img

Τα ωμά φρούτα και λαχανικά πολύ καλύτερα για την ψυχολογία από τα επεξεργασμένα.

Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontier in Psychology τα ωμά φρούτα και λαχανικά που είναι ευεργετικά για την ψυχολογία του καταναλωτή είναι: καρότα, μπανάνες, μήλα, σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, γκρέιπφρουτ, μαρούλι, εσπεριδοειδή, φρέσκα μούρα, αγγούρι και ακτινίδιο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, ανακάλυψαν ότι τα ωμά φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι καλύτερα για την ψυχική υγεία από τα μαγειρεμένα, κονσερβοποιημένα και επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά.

Ο Δρ. Tamlin Conner, Ανώτερος Λέκτορας Ψυχολογίας και κύριος συγγραφέας, λέει ότι οι εκστρατείες για τη δημόσια υγεία έχουν επικεντρωθεί ιστορικά σε πτυχές της ποσότητας για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (όπως 5+ την ημέρα).

Ωστόσο, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology, διαπίστωσε ότι για την ψυχική υγεία ειδικότερα, μπορεί επίσης να είναι σημαντικό να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάστηκαν και καταναλώθηκαν τα προϊόντα.

«Η έρευνά μας έχει επισημάνει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην «μη τροποποιημένη» τους κατάσταση, συνδέεται πιο έντονα με καλύτερη ψυχική υγεία σε σύγκριση με τα μαγειρεμένα/κονσερβοποιημένα/επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά», λέει.

Ο Δρ Conner πιστεύει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το μαγείρεμα και η επεξεργασία φρούτων και λαχανικών έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών.

«Αυτό πιθανότατα περιορίζει την παροχή θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη συναισθηματική λειτουργία».

Για τη μελέτη, ερωτήθηκαν περισσότεροι από 400 νέοι ενήλικες από τη Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ηλικίας 18 έως 25 ετών. Αυτή η ηλικιακή ομάδα επιλέχθηκε καθώς οι νεαροί ενήλικες έχουν συνήθως τη χαμηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από όλες τις ηλικιακές ομάδες και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για διαταραχές ψυχικής υγείας.

Η τυπική κατανάλωση της ομάδας ωμά έναντι μαγειρεμένων και επεξεργασμένων φρούτων και λαχανικών αξιολογήθηκε, μαζί με την αρνητική και θετική ψυχική τους υγεία, και τον τρόπο ζωής και τις δημογραφικές μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συσχέτιση μεταξύ πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και ψυχικής υγείας (όπως άσκηση , ύπνος , ανθυγιεινή διατροφή, χρόνιες παθήσεις υγείας, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, εθνικότητα και φύλο ).

«Η κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών προέβλεψε χαμηλότερα επίπεδα συμπτωμάτων ψυχικής ασθένειας, όπως η κατάθλιψη και βελτιωμένα επίπεδα ψυχολογικής ευεξίας, συμπεριλαμβανομένης της θετικής διάθεσης, της ικανοποίησης από τη ζωή και της “άνθησης”. Αυτά τα οφέλη για την ψυχική υγεία μειώθηκαν σημαντικά από την κατανάλωση μαγειρεμένων, κονσερβοποιημένων και επεξεργασμένων φρούτων και λαχανικών.

«Αυτή η έρευνα είναι ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας καθώς οι προσεγγίσεις του τρόπου ζωής, όπως η διατροφική αλλαγή, μπορεί να παρέχουν μια προσιτή, ασφαλή και επικουρική προσέγγιση για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας», λέει ο Δρ Κόνερ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα