Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικών διαταραχών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Complexity Science Hub και του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης.
Ποια η σχέση της παχυσαρκίας και των ψυχικών διαταραχών;
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Complexity Science Hub και του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, η σχέση των δύο είναι άμεση, κακώς η παχυσαρκία φέρεται να αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ψυχικών διαταραχών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και κυρίως στις γυναίκες.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Translational Psychiatry».
Για να μπορέσουν να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες ανέλυσαν ένα μητρώο νοσηλειών σε νοσοκομεία στην Αυστρία από το 1997 έως το 2014, προκειμένου να προσδιορίσουν τους σχετικούς κινδύνους που συσχετίζουν την παχυσαρκία με τις ψυχικές ασθένειες και να εντοπίσουν αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα 2 φύλα.
Ως εκ τούτου, έγινε προφανές ότι η διάγνωση της παχυσαρκίας ενισχύει σημαντικά την πιθανότητα ενός ευρέος φάσματος ψυχικών διαταραχών σε όλες τις ηλικίες, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του εθισμού στη νικοτίνη, της ψύχωσης, του άγχους, της διατροφής και των διαταραχών προσωπικότητας.
Προκειμένου να γίνει κατανοητό εάν η παχυσαρκία εμφανιζόταν πριν τις ψυχικές ασθένειες, ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο, η οποία βοήθησε στο να προσδιοριστεί αν υπήρχαν τάσεις και τυπικά μοτίβα στο πότε αυτές εκδηλώνονταν.
Στην περίπτωση όλων των ψυχικών ασθενειών, με εξαίρεση το φάσμα της ψύχωσης, η παχυσαρκία ήταν συνήθως η πρώτη διάγνωση πριν από την εκδήλωση μιας ψυχιατρικής ασθένειας.
Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες
Αρκετά ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι οι διαφορές μεταξύ των φύλων για τις περισσότερες διαταραχές ήταν σημαντικές- με τις γυναίκες να παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για όλες, εκτός από τη σχιζοφρένεια και τον εθισμό στη νικοτίνη. Ως εκ τούτου, ενώ το 16,66% των παχύσαρκων ανδρών έχει διαταραχή κατάχρησης νικοτίνης, μόνο το 8,58% των παχύσαρκων γυναικών εμφανίζουν κάτι αντίστοιχο.
Αντίθετα, αναφορικά με την κατάθλιψη, το ποσοστό των διαγνωσμένων καταθλιπτικών επεισοδίων ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο στις παχύσαρκες γυναίκες (13,3% παχύσαρκες, 4,8% μη παχύσαρκες), ενώ σε σύγκριση με τους μη πάσχοντες από παχυσαρκία άνδρες, οι παχύσαρκοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από κατάθλιψη (πάνω από 6%).
Η παχυσαρκία επηρεάζει περισσότερους από 670 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και οι επιδράσεις της στην υγεία σε άλλους παράγοντες, όπως είναι οι μεταβολικές διαταραχές και σοβαρές καρδιομεταβολικές επιπλοκές (σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση και δυσλιπιδαιμία) έχουν εκτενώς διερευνηθεί.
Αλλά το γεγονός ότι η παχυσαρκία συχνά προηγείται των σοβαρών ψυχικών διαταραχών καθιστά μεγάλη τη σημασία του να διερευνηθεί εξίσου εξονυχιστικά και η επίδρασή της στις ψυχικές ασθένειες, ειδικά σε νεαρές ηλικίες όπου ο κίνδυνος είναι πιο έντονος.
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.