Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα έρευνα: οι φόροι στα ζαχαρούχα ποτά είναι αποτελεσματικοί στη μείωση πρόσληψης της ζάχαρης

ΑρχικήΕπιστήμηΆρθρα / Δημοσιεύσεις / ΒιβλίαΝέα έρευνα: οι φόροι στα ζαχαρούχα ποτά είναι αποτελεσματικοί στη μείωση πρόσληψης της ζάχαρης
spot_img

Δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο, παρέχουν αποδείξεις ότι οι δημόσιες πολιτικές για τη μείωση της κατανάλωσης προστιθέμενου σακχάρου μέσω των φόρων για τα ζαχαρούχα ποτά, είναι αποτελεσματικές και βιώσιμες.

Τα ζαχαρούχα ποτά όπως η τα αναψυκτικά, ο χυμός και τα ενεργειακά – αθλητικά ποτά, είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής των προστιθέμενου σακχάρου στις δίαιτες των Αμερικανών. Η υπερκατανάλωση του προστιθέμενου σακχάρου συμβάλλει σημαντικά στην παχυσαρκία και συνδέεται με συν-νοσηρότητες όπως ο διαβήτης, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους καρκίνου και να οδηγήσουν σε πιο σοβαρή νόσηση από COVID-19. Επί του παρόντος, περισσότερο από το 50% των ενηλίκων και το 65% των παιδιών καταναλώνουν περισσότερα πρόσθετα σάκχαρα από ό, τι συνιστάται.

Οι φόροι των ζαχαρούχων ποτών (SSB), που συχνά ονομάζονται φόροι αναψυκτικών, αποσκοπούν στην παροχή οικονομικών κινήτρων στους καταναλωτές που επιλέγουν πιο υγιεινά ποτά, ενώ παράλληλα χρηματοδοτούν προγράμματα δημόσιας υγείας.

Η ερευνητική ομάδα μελετά την εφαρμογή των φόρων για τα ζαχαρούχα ποτά σε όλες τις ΗΠΑ και οι νέες μελέτες ανέλυσαν δεδομένα από το Σιάτλ, όπου ο φόρος εφαρμόστηκε το 2018. Τα στοιχεία του Σιάτλ συγκρίθηκαν με στοιχεία από το Πόρτλαντ του Όρεγκον, μια πόλη παρόμοιου μεγέθους και δημογραφικών στοιχείων, αλλά χωρίς τον φόρο ζαχαρούχων ποτών.

“Ενώ εμείς – και ορισμένοι ακόμα – έχουμε δημοσιεύσει μια σειρά μελετών σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις των φόρων των SSB όπου έχουν εφαρμοστεί στις ΗΠΑ, αυτοί οι φόροι εξακολουθούν να είναι σχετικά νέοι και χρειαζόμαστε επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για να καταλάβουμε εάν οι πολιτικές έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν βιώσιμα οφέλη για τη δημόσια υγεία”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Lisa Powell, διακεκριμένη καθηγητής και διευθύντρια πολιτικής και διοίκησης στον τομέα της υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας UIC.

Οι μελέτες είναι οι πρώτες που αξιολογούν διεξοδικά τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του φόρου σε όλους τους τύπους καταστημάτων και σε όλα τα ποτά και τα γλυκά που πωλούνται.

Οι ερευνητές έλαβαν δεδομένα λιανικής Nielsen σχετικά με τις πωλήσεις μονάδων και τις μετρήσεις μονάδων, όπως υγρές ουγγιές ή γραμμάρια, ζαχαρούχων ποτών, γλυκών και άλλων αυτόνομων προϊόντων ζάχαρης στο Σιάτλ και το Πόρτλαντ. Τα στοιχεία περιελάμβαναν όλες τις πωλήσεις από το διαθέσιμο δείγμα καταστημάτων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων χονδρικής, καθώς επίσης παντοπωλεία, φαρμακεία και πιο μικρά καταστήματα – καλύπτοντας περίπου το 45% όλων των πωλήσεων καταστημάτων τροφίμων.

Σε μια μελέτη του Journal of Public Health Policy με τίτλο “Αντίκτυπος μιας διετούς εφαρμογής του φόρου ζαχαρούχων ποτών στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών”, η ομάδα του Πάουελ εξέτασε συγκεκριμένα τις οικονομικές επιπτώσεις του φόρου μετά από δύο χρόνια.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι τιμές των φορολογούμένων ποτών αυξήθηκαν κατά 1,04 σεντς ανά ουγκιά (περίπου 1 λεπτό ανά 28 γραμμάρια), που αντιστοιχεί σε φορολογικό συντελεστή διέλευσης 59%. Ο όγκος των φορολογημένων πωλούμενων ποτών μειώθηκε κατά 22%.

Μια ανοιχτή μελέτη του δικτύου JAMA με τίτλο “Αξιολόγηση των αλλαγών στα γραμμάρια ζάχαρης που πωλούνται μετά την εφαρμογή του φόρου SSB του Σιάτλ” επικεντρώθηκε στον αντίκτυπο του φόρου στις εκτιμήσεις της ζάχαρης που πωλείται μετά από δύο χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα χρόνο και δύο χρόνια μετά την εφαρμογή, ο φόρος δημιούργησε μείωση 23% στα γραμμάρια ζάχαρης που πωλούνται από τα φορολογημένα ποτά. Και ενώ η ανάλυση έδειξε κάποια αντιστάθμιση από τις αντικαταστάσεις – μια αύξηση 4% στη ζάχαρη που πωλείται από γλυκά και τα αυτά δύο χρόνια και μια αρχική αύξηση στα γραμμάρια ζάχαρης που πωλούνται από αφορολόγητα ποτά μόνο τον πρώτο χρόνο – υπήρξε καθαρή μείωση 19% στα γραμμάρια ζάχαρης που πωλούνται από φορολογητέα ποτά σε δύο χρόνια μετά τη φορολογία.

“Οι μελέτες μας δείχνουν ότι ακόμα και μετά τη λογιστική καταγραφή πιθανών συμπεριφορών υποκατάστασης, όπως οι εναλλακτικές αγορές ή η επιλογή άλλων ειδών με πρόσθετα σάκχαρα, αυτοί οι φόροι έχουν μεγάλο, διαρκή αντίκτυπο στη μείωση του όγκου και των γραμμαρίων ζάχαρης που πωλούνται από ζαχαρούχα ποτά”, δήλωσε η Πάουελ. “Αυτό υποδηλώνει ότι οι φόροι ενδέχεται να μειώσουν μόνιμα τη ζήτηση για ζαχαρούχα ποτά και να βοηθήσουν στη μείωση των ποσοστών βλάβης στην υγεία που σχετίζονται με πρόσθετα σάκχαρα”.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η ομάδα της Πάουελ έλαβε νέα ερευνητική χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Πολιτικής Τροφίμων της Bloomberg Philanthropies για να επεκτείνει αυτή την έρευνα για να ηγηθεί και να υποστηρίξει το έργο αξιολόγησης σε πέντε βασικούς τομείς διατροφικής πολιτικής: το ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Διατροφικής Βοήθειας, τις ετικέτες προειδοποίησης διατροφής, το λιανικό εμπόριο τροφίμων, τις προσφορές τροφίμων και ποτών εστιατορίων, τα πρότυπα διατροφής και τις προσφορές τροφίμων και ποτών σε σχολεία και δημόσια πανεπιστήμια.

Πηγή: Science Daily

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα