Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι 5 καλύτερες φιλικές προς το έντερο τροφές, για τη βελτίωση της πέψης

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι 5 καλύτερες φιλικές προς το έντερο τροφές, για τη βελτίωση της πέψης
spot_img

Τα βακτήρια έχουν συχνά κακή φήμη, αλλά ορισμένα είδη βακτηρίων είναι στην πραγματικότητα απαραίτητα για την υγεία του εντέρου μας. Χάρη σε μια πληθώρα νέων ερευνών σε αυτόν τον τομέα, είναι πλέον γνωστό ότι τα καλά βακτήρια στο έντερό μας επηρεάζουν μια σειρά από βασικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, του βάρους, της διάθεσής μας και ακόμη και της γενικής μας ευεξίας.

Το σώμα μας περιέχει τρισεκατομμύρια μικρόβια που συνήθως αναφέρονται ως καλά βακτήρια, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στον πεπτικό σωλήνα. Αυτά τα βακτήρια διαδραματίζουν αρκετούς σημαντικούς ρόλους, όπως η ικανότητα να διασπούν τα τρόφιμα και να τα μετατρέπουν σε ενέργεια, να παράγουν ορισμένες βιταμίνες (βιταμίνη Κ, βιοτίνη και φυλλικό οξύ), να παραγκωνίζουν τα «κακά» βακτήρια (πολλά από τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα), και να παρέχουν μια ανοσολογική απόκριση έναντι τυχόν παθογόνων που εισέρχονται στο έντερο.

Ποιες τροφές πρέπει, όμως, να τρώμε για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε καλυμμένοι όσον αφορά τα καλά βακτήρια; Η εγγεγραμμένη διαιτολόγος και ειδική στην υγεία του εντέρου, Dr. Megan Rossi, εξηγεί ποιες είναι οι 5 καλύτερες – πιο φιλικές τροφές για ένα υγιές έντερο. Άλλωστε, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα. Για αυτό το λόγο οι ακόλουθες πέντε τροφές δε θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας:

1. Μαύρη σοκολάτα

Όσο υψηλότερη η περιεκτικότητα σε κακάο, τόσο το καλύτερο, ενώ το ιδανικό είναι να επιλέγει κανείς μια μπάρα σοκολάτας που να περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο.

«Η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες του κακάο είναι μια ειδική φυτική ένωση που είναι η αγαπημένη τροφή των καλών βακτηρίων του εντέρου», λέει η Dr. Rossi. «Η τακτική κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες σχετίζεται με τη βέλτιστη υγεία του εντέρου και προωθεί ευρέως διαδεδομένα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης».

Συμβουλή: Πολυφαινόλες υπάρχουν, επίσης, στα μήλα, τα βατόμουρα, τα δαμάσκηνα, τα φουντούκια, το κόκκινο κρασί και τον κουρκουμά.

2. Όσπρια

Τα πρεβιοτικά, όπως τα όσπρια, αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια, ενώ τα υγιή επίπεδα σε μπιφιδοβακτήρια συνδέονται με τη βελτιωμένη πέψη και την πρόληψη της φλεγμονής του εντέρου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οσπρίων είναι μαύρα φασόλια, κόκκινα φασόλια, φακές, αρακάς, ρεβύθια και φιστίκια.

Συμβουλή: Μουλιάζουμε και ξεπλένουμε καλά τα όσπρια για να μειώσουμε τα «μη-θρεπτικά συστατικά» όπως οι λεκτίνες (που μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων) και για να τα κάνουμε καλύτερα ανεκτά από άτομα με πιο ευαίσθητα έντερα, ιδιαίτερα εάν εκείνα πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

3. Λιναρόσπορος

Συνοδεύεται από πολλά οφέλη για την υγεία του εντέρου. «Είναι μια καλή πηγή Ωμέγα-3 που θεωρείται ότι παίζει ρόλο στην υγεία του εντέρου, ενώ αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, σύμφωνα με τη Dr. Rossi.

Ο λιναρόσπορος συνίσταται για τη διαχείριση του IBS που προκαλεί δυσκοιλιότητα και βάσει πρόσφατης μελέτης, βελτιώνει τα βακτήρια του εντέρου.

Συμβουλή: είναι σημαντικό να πίνουμε άφθονο νερό μαζί με λιναρόσπορο (1 φλιτζάνι νερό ανά κουταλιά της σούπας), καθώς χρειάζεται νερό για να δράσει. Επίσης, είναι σημαντικό να εισάγουμε σταδιακά το λιναρόσπορο στη διατροφή, ξεκινώντας με μισή κουταλιά της σούπας, καθώς η ταχεία αύξηση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του εντέρου.

4. Ολόκληρος καρπός βρώμης

oat flakes cereals oatmeal Menu concept. food background. top view copy space for text keto or paleo diet

Φυσικά χαμηλή σε γλουτένη, η βρώμη είναι μια φιλική προς το έντερο πηγή σύνθετων υδατανθράκων. «Σε αντίθεση με πολλά άλλα δημητριακά, η βρώμη είναι καλά ανεκτή από άτομα με εντερικά προβλήματα, όπως μη κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη και IBS, που πιστεύεται ότι επηρεάζουν έως και το 6% και 15% των ανθρώπων, αντίστοιχα», εξηγεί η Dr. Rossi.

«Ο ολόκληρος καρπός βρώμης αποτελεί πλούσια πηγή διαιτητικών ινών, συμπεριλαμβανομένων βήτα-γλυκανών και ανθεκτικού αμύλου που είναι γνωστό ότι αυξάνουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων, τα οποία σχετίζονται με μειωμένη φλεγμονή του εντέρου». Επιπλέον, η βρώμη υποστηρίζει την καλή λειτουργία του εντέρου.

Συμβουλή: να προτιμάται ο ολόκληρος καρπός βρώμης αντί για την αλεσμένη βρώμη, καθώς η πρώτη περιέχει πιο ανθεκτικό άμυλο για να τροφοδοτήσει τα καλά βακτήρια του εντέρου.

5. Κεφίρ

Ένα είδος γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, το κεφίρ είναι μια ισχυρή και ποικιλόμορφη διατροφική πηγή καλών «ζωντανών» βακτηρίων που περιέχει έως και 30 διαφορετικά στελέχη βακτηρίων και μαγιάς, σύμφωνα με τη Dr. Rossi και συμπληρώνει:

«Έχει αποδειχθεί ότι ειδικά βακτήρια από το κεφίρ αναστέλλουν την ανάπτυξη δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα και το e.coli».

Σε σύγκριση με το κανονικό γάλα, το κεφίρ είναι καλύτερα ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς τα βακτήρια που περιέχει, βοηθούν στη διάσπαση της λακτόζης.

Συμβουλή: άλλα τρόφιμα, τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση και είναι πλούσια σε καλά βακτήρια, είναι το ζωντανό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη, το ξινολάχανο, το τέμπε και το κίμτσι. Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι πολλά από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν ακολουθούν την παραδοσιακή επεξεργασία και παραλείπουν το στάδιο της ζύμωσης. Συνεπώς, δεν περιέχουν ζωντανά βακτήρια.

Πηγή: harpersbazaar.com

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα