Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι επιπτώσεις του καφέ στην καρδιακή λειτουργία: Μύθοι και αλήθειες

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι επιπτώσεις του καφέ στην καρδιακή λειτουργία: Μύθοι και αλήθειες
spot_img

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν καθημερινά καφέ και θέλουν να μάθουν ποιες είναι οι επιπτώσεις του στην υγεία, ενώ μερικές από τις πιο κοινές ερωτήσεις συνδέονται με την επίδραση του καφέ στην καρδιά.

Οι ημέρες ευαισθητοποίησης για τη δημόσια υγεία, όπως η πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, συμβάλλουν στην προώθηση μηνυμάτων για την υγιεινή ζωή και τον ρόλο της διατροφής. Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί θέλουν να μάθουν εάν ο καφές θα τους βοηθήσει να φροντίσουν την καρδιά τους – και αν ναι, πώς;

Καφές και καρδιά

Σύμφωνα με έρευνα για την κατανάλωση καφέ και τις καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD), μια μέτρια πρόσληψη καφέ, περίπου τρία έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο. Αυτή η κατανάλωση ορίζεται ως μέτρια με βάση την ανασκόπηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για την ασφάλεια της καφεΐνης.

Ορισμένες έρευνες έχουν επίσης προτείνει ότι ένα συγκεκριμένο σύνολο ενώσεων στον καφέ μπορεί να βρίσκεται πίσω από την ευεργετική επίδρασή του στην καρδιά. Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ενώσεις που υπάρχουν σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, τσάι, καφές, κακάο και κρασί. Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης πολυφαινολών και της μείωσης του επιπολασμού της καρδιαγγειακής νόσου.

Εκείνοι με υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών (ένας τύπος πολυφαινόλης) είχαν 47% χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη.Οι πολυφαινόλες στον καφέ θα μπορούσαν να έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, συμπεριλαμβανομένου του καθοριστικού ρόλου στο μεταβολισμό των λιπιδίων και της γλυκόζης, συμβάλλοντας δυνητικά στο μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ο μύθος και η αλήθεια για τον καφέ και την υγεία

Οι μύθοι για τον καφέ και τις επιδράσεις/επιπτώσεις του “δίνουν και παίρνουν” εκτός της επιστημονικής κοινότητας. Για παράδειγμα, μερικές φορές ο καφές σχετίζεται με καρδιακή προσβολή, υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό αν και συνολικά, η έρευνα υποδηλώνει το αντίθετο. Μελέτες δείχνουν ότι ο καφές έχει προστατευτική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, με τη σχέση να μοιάζει με καμπύλη σχήματος U. Η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί επίσης να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Η μέχρι τώρα έρευνα δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ δεν αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει προστατευτική δράση.

Περισσότερα οφέλη για την υγεία

Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση 3mg/kg σωματικού βάρους καφεΐνης μία ώρα πριν από την άσκηση μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης, αυξάνοντας την αντοχή του ασκούμενου, ενώ η κατανάλωση χαμηλής έως μέτριας ποσότητας καφεΐνης (0,5-4 mg/kg) βελτιώνει την εγρήγορση, την επαγρύπνηση, την προσοχή και το χρόνο αντίδρασης. Επιπλέον, οι επιπτώσεις στη σωματική απόδοση (χρόνος μέχρι την εξάντληση, χρονομέτρηση, μυϊκή δύναμη και αντοχή) είναι επίσης εμφανείς σε ποσότητες 3 mg/kg.

Όπως προέκυψε μέσα από 21 ερευνητικές μελέτες, η καφεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μυϊκή αντοχή και τη μυϊκή δύναμη για άτομα που ασκούνται τακτικά. Ένα παράδειγμα είναι το ποδήλατο, όπου η επιστήμη προτείνει ότι ειδικά για τους ποδηλάτες αντοχής ο καφές αποτελεί μια πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή τους.

Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η έλλειψη άσκησης, τελικά μπορούν να συμβάλουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Συνοψίζοντας, η μέτρια κατανάλωση καφέ ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής παραμένει ένας από τους πολλούς τρόπους με ευεργετική επίδραση στο σώμα μας.

Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνει κανείς καφέ αποκλειστικά για λόγους υγείας ή με σκοπό την πρόληψη ή τη θεραπεία ασθενειών. Αλλά αν κάποιος λατρεύει τον καφές, τότε η πλειοψηφία των ερευνών είναι καθησυχαστικές καθώς υποστηρίζουν πωςι ο καφές όχι μόνο δεν κάνει κακό αλλά μπορεί να κάνει την καρδιά μας ακόμα πιο υγιή.

Πηγή: newfoodmagazine.com

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα