Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας: Το κόστος της μέχρι το 2060 θα φτάσει στο 3,6% του ΑΕΠ

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι οικονομικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας: Το κόστος της μέχρι το 2060 θα φτάσει στο 3,6% του ΑΕΠ
spot_img

Μια πρόσφατη μελέτη διερευνά τις οικονομικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το προβλεπόμενο κόστος που συνδέεται με την παχυσαρκία θα αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 3,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) μιας χώρας έως το 2060.

Η διατήρηση των ποσοστών παχυσαρκίας του 2019 ή η μείωση της αυξητικής της τάσης κατά 5% από τα προβλεπόμενα επίπεδα, θα μείωνε το ετήσιο κόστος έως και 13% για ορισμένες χώρες.

Η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης και χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, αναπηρία και πρόωρη θνησιμότητα. Επί του παρόντος, η παχυσαρκία συμβάλλει σε 5 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, παγκοσμίως.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η οποία εμφανίζεται στο BMJ Global Health, η παχυσαρκία αυξήθηκε σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο μεταξύ 1975 και 2016. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις προβλέπουν ότι εάν συνεχιστεί αυτό το ποσοστό, η κατάσταση θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.

Επιστήμονες μέτρησαν τον αντίκτυπο της παχυσαρκίας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ενός έθνους το 2019. Στη συνέχεια, υπολόγισαν την προβλεπόμενη αύξηση του κόστους μέχρι το έτος 2060.

Για την ανάλυσή τους, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε οκτώ χώρες: Αυστραλία, Βραζιλία, Ινδία, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Ισπανία και Ταϊλάνδη.

Τρέχουσες και μελλοντικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας

Διαπίστωσαν ότι, στις οκτώ χώρες, οι ιατρικές δαπάνες αποτελούν επί του παρόντος το 90% των συνολικών άμεσων δαπανών που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Επιπλέον, η πρώιμη θνησιμότητα ευθύνεται για το 56-92% του συνολικού έμμεσου κόστους που σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Εξετάζοντας μεμονωμένες χώρες, το κατά κεφαλήν κόστος της παχυσαρκίας το 2019 σε δολάρια ΗΠΑ κυμαινόταν από 14,85 ευρώ στην Ινδία έως και 821 ευρώ στην Αυστραλία. Συνολικά, το κόστος αυτό ισοδυναμεί με μέσο όρο 1,76% του ΑΕΠ.

Η Ινδία αντιπροσωπεύει σήμερα το χαμηλότερο κατά κεφαλήν κόστος με μόλις 0,8%, ενώ η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στο 2,4%, το υψηλότερο κατά κεφαλήν κόστος.

Αυτή η έντονη μεταβλητότητα του τρέχοντος εθνικού κόστους αντικατοπτρίζεται επίσης στον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης ανά έθνος μέχρι το 2060.

Το κόστος της παχυσαρκίας στις οκτώ χώρες είναι πιθανό να αυξηθεί με διαφορετικές ταχύτητες. Για παράδειγμα, οι ερευνητές προβλέπουν 19 φορές αύξηση του κόστους που σχετίζεται με την παχυσαρκία στην Ινδία, ενώ στην Ισπανία, τα ποσοστά αναμένεται μόνο να διπλασιαστούν.

Μέχρι το 2060, το κόστος που σχετίζεται με την παχυσαρκία προβλέπεται να αυξηθεί στο 3,6% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, κυμαινόμενο από 2,4% του ΑΕΠ στην Ισπανία έως 4,9% του ΑΕΠ στην Ταϊλάνδη.

Προβλεπόμενες επιπτώσεις στην υγεία μέχρι το 2060

Οι ερευνητές επέλεξαν 28 θέματα υγείας με ισχυρή σύνδεση με την παχυσαρκία, για να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του κόστους που σχετίζεται με αυτήν.

Η Δρ Rachel Nugent, Ph.D., συν-συγγραφέας μελέτης και αντιπρόεδρος της RTI International, μίλησε στο Medical News Today για τη μελέτη. Ρωτήθηκε ποιες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία ενδέχεται να έχουν τις σημαντικότερες οικονομικές επιπτώσεις.

Η Δρ Nugent εξήγησε ότι δύο από τις πιο σημαντικές είναι “ο διαβήτης – μόνος και με συν-νοσηρότητες – και οι υπερτασικές καρδιακές παθήσεις.” Και για τα δύο αυτά, ένα υψηλό ποσοστό «της επιβάρυνσης της υγείας αποδίδεται στον υψηλό δείκτη μάζας σώματος -ΔΜΣ».

Απαρίθμησε επίσης τις άλλες κατηγορίες ασθενειών που η ομάδα συμπεριέλαβε στην ανάλυση: “καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνοι, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, μυοσκελετικές διαταραχές, ενδοκρινικές παθήσεις, ασθένειες των οργάνων αίσθησης, χρόνια νεφρική νόσος, νευρολογικές και πεπτικές ασθένειες”.

Οι συντάκτες της μελέτης προβλέπουν ότι «η συχνότητα της παχυσαρκίας θα αυξηθεί σε περίπου 57% του πληθυσμού στην Ινδία και σε περίπου 93% του πληθυσμού στη Σαουδική Αραβία το 2060».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ινδία έχει τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας παγκοσμίως, οι αριθμοί αυτοί είναι σε άμεση αναλογία με την προβλεπόμενη 19πλάσια αύξηση του ΑΕΠ της συγκεκριμένης χώρας για το 2060.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης

Φριτέζες αέρα: Έκτακτη προειδοποίηση για κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων

Εκτός από κινδύνους πυρκαγιάς και εγκαυμάτων οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν και κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα λάθη των αρχών που πληρώνει η Βιομηχανία Τροφίμων –  Νέα ακύρωση ανάκλησης

Που οφείλονται οι λάθος ανακλήσεις τροφίμων - Νέα ανάκληση της... ανάκλησης!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο