Η σημασία της θεραπευτικής εκπαίδευσης όσων έχουν διαβήτη, για να μπορούν να φροντίζουν μόνοι τους τον εαυτό τους.
Ο επιπολασμός του διαβήτη αυξάνεται σε άτομα όλων των ηλικιών στην Ευρώπη και επηρεάζει ήδη το 10-12% του πληθυσμού σε ορισμένα κράτη μέλη. Σε ένα τυπικό έτος, ένα άτομο με διαβήτη μπορεί να επισκεφθεί έναν επαγγελματία υγείας για λίγες μόνο ώρες συνολικά. Για τις χιλιάδες ώρες που απομένουν, πρέπει να φροντίσουν μόνοι τους τον εαυτό τους.
Όλο και περισσότερο, οι χώρες χρησιμοποιούν τη θεραπευτική εκπαίδευση ασθενών (TPE) για να εξοπλίσουν τους ασθενείς με διαβήτη με τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να το κάνουν αυτό. Κατά μέσο όρο, ένα άτομο με διαβήτη σκέφτεται την ασθένειά του κάθε 20 λεπτά, κάθε μέρα της ζωής του. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει αυξανόμενη όρεξη για τα άτομα με διαβήτη να μάθουν περισσότερα για την κατάστασή τους, πώς να τη διαχειρίζονται, πώς να αντιμετωπίζουν την τεχνολογία στην οποία βασίζονται και πώς να κάνουν τη βέλτιστη χρήση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.
Υπάρχουν πολλές θεραπείες και παρεμβάσεις για τη διαχείριση του διαβήτη, αλλά λειτουργούν μόνο εάν το άτομο με διαβήτη μπορεί να διαχειριστεί την κατάστασή του καθημερινά με την υποστήριξη φροντιστών ή/και μελών της οικογένειας. Σε απάντηση αυτής της αυξανόμενης ανάγκης για πληροφορίες και καλύτερες επιλογές αυτοφροντίδας, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης αναπτύσσουν προγράμματα TPE, ενδυναμώνοντας τους ασθενείς και ενθαρρύνουν τη φροντίδα με επίκεντρο τον ασθενή, εμπλέκοντας άτομα που ζουν με διαβήτη στη διαδικασία και χρησιμοποιώντας διδάγματα από τη βιωμένη εμπειρία τους. Το TPE δεν μπορεί μόνο να ενδυναμώσει τους ασθενείς αλλά μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. «Ο χρόνος είναι πάντα στενός για τους κλινικούς γιατρούς και τους νοσηλευτές», λέει η καθηγήτρια Δρ Karin Lange, Επικεφαλής της Μονάδας Ιατρικής Ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου, όπου η θεραπευτική εκπαίδευση έχει ενσωματωθεί στο ιατρικό πρόγραμμα σπουδών τα τελευταία 15 χρόνια. «Αλλά όταν εκπαιδεύεις καλά τους ασθενείς, δεν χρειάζεσαι πολύ χρόνο γιατί έχουν λιγότερες επιπλοκές, λιγότερη νοσηρότητα και ακόμη και μείωση της θνησιμότητας».
Ένας ρόλος για την ιατρική κοινότητα στην αυτοφροντίδα
Η συμμετοχή ασθενών με διαβήτη στη θεραπεία θεωρούνταν πάντα απαραίτητη, αλλά οι πάροχοι υγείας μερικές φορές υιοθέτησαν διαφορετικές προσεγγίσεις, δεν είχαν τις απαραίτητες ικανότητες για την παροχή ενός εμπεριστατωμένου και σοβαρού προγράμματος ή θεωρούσαν το TPE ως προαιρετικό πρόσθετο για τη συμπλήρωση της θεραπείας – αλλά αυτό αλλάζει. «Το TPE είναι μια ισχυρή ιδέα», λέει ο καθηγητής Mehmet Ungan, καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής στην Τουρκία και πρώην Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Οικογενειακών Γιατρών. «Δεν ξέρω αν η ιατρική κοινότητα είναι έτοιμη να χειριστεί αυτή τη δύναμη. Δεν ξέρω αν είναι και ασθενείς. Μπορεί να είναι μια πρόκληση. Πρέπει να ενσωματωθεί στην καθημερινή ρουτίνα των γιατρών, πώς αντιμετωπίζετε κάθε ασθενή, ανάλογα με το προσωπικό που έχετε και τις προσδοκίες που έχετε εσείς και ο ασθενής. Ελπίζουμε ότι το TPE μπορεί να αποτελέσει κεντρικό μέρος της ιατρικής εκπαίδευσης παντού. κάτι που θα επαναληφθεί σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας όλων των επαγγελματιών υγείας και δεν θα αντιμετωπίζεται ως απλή άσκηση. Είναι πολύ σημαντικό για αυτό».
Εκπαιδεύσεις TPE τόσο για ασθενείς όσο και για επαγγελματίες
Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να εκπαιδευτούν σε TPE σε διαφορετικά επίπεδα, όχι μόνο σε ιατρικές σχολές αλλά και σε μαθήματα επιμόρφωσης, βασική εκπαίδευση για νέο προσωπικό και ως μέρος της δια βίου εκπαίδευσης. Οι χώρες, οι περιφέρειες ή οι οργανισμοί που επιθυμούν να επεκτείνουν γρήγορα την πρόσβαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα TPE μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν ένα μοντέλο καταρράκτης μάθησης «κατάρτισης του εκπαιδευτή». Αυτό που μαθαίνουν οι επαγγελματίες υγείας – από το πώς οι λέξεις που χρησιμοποιούν μπορούν να επηρεάσουν έναν ασθενή έως το πώς ο ασθενής μπορεί να έχει πρόσβαση σε ευρύτερες υπηρεσίες υγείας – μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με διαβήτη να αυτοδιαχειρίζονται την κατάστασή τους, όχι μόνο απομακρύνοντας τον φόβο και την ανησυχία αλλά και μειώνοντας τις επιπλοκές στην κατάστασή τους .Τα μαθήματα TPE των ασθενών μπορεί επίσης να λάβουν διαφορετικές μορφές για να ταιριάζουν σε ένα διαφορετικό σύνολο αναγκών. Μπορούν να κυμαίνονται από ένα υποχρεωτικό μάθημα 14 ημερών για την εκπαίδευση των γονέων παιδιών που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη. σε ένα εβδομαδιαίο βραδινό μάθημα διάρκειας 6 εβδομάδων, όπου οι ασθενείς συζητούν και αποφασίζουν ποιοι στόχοι και παρεμβάσεις θα βελτίωναν τη ζωή τους. σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μια μηνιαία διάλεξη που παραδίδεται διαδικτυακά από έναν ειδικό διαβήτη σε μια τοπική ομάδα αυτοβοήθειας.
ΠΟΥ για την αγωγή υγείας και τον αλφαβητισμό
Ο ΠΟΥ/Ευρώπη αναπτύσσει επί του παρόντος έναν Οδηγό για τη Θεραπευτική Εκπαίδευση Ασθενών, ο οποίος θα δημοσιευτεί στις αρχές του 2023. Αυτό θα ενημερώσει ένα έγγραφο εργασίας για τη θεραπευτική εκπαίδευση που εκδόθηκε από τον ΠΟΥ/Ευρώπη το 1998 και θα αντικατοπτρίζει τις σημαντικές αλλαγές στη βάση αποδεικτικών στοιχείων και την κλινική πρακτική στο το πεδίο.Φέτος, για πρώτη φορά ποτέ, τα κράτη μέλη έχουν θέσει παγκόσμιους στόχους για την κάλυψη του διαβήτη και το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τον Διαβήτη του ΠΟΥ δεσμεύεται για την «παιδεία για την υγεία και τον αλφαβητισμό» ως ροή εργασίας του Συμφώνου σύμφωνα με το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2022 «πρόσβαση στην εκπαίδευση για τον διαβήτη».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη της ΕΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει όλους, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, την ηλικία και το φύλο. Σήμερα, ένας στους δέκα ενήλικες, ή περισσότερα από 32 εκατομμύρια άτομα, έχουν διαβήτη στην ΕΕ. Αυτό είναι διπλάσιο από ό,τι πριν από μια δεκαετία.
Ο διαβήτης επιβαρύνει σοβαρά τις κοινωνίες μας και τα συστήματα υγείας μας. Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης δυνητικά επικίνδυνων καρδιαγγειακών παθήσεων. Γνωρίζουμε επίσης ότι αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας για άτομα που πάσχουν από COVID-19. Και επιβαρύνει σοβαρά τους προϋπολογισμούς μας για την υγεία, με τον διαβήτη να αντιπροσωπεύει περίπου το 9% των δαπανών της ΕΕ για την υγεία το 2019.
Ως αποτέλεσμα, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Το βάρος του διαβήτη τύπου 2 μπορεί για παράδειγμα να μειωθεί με παρεμβάσεις που υποστηρίζουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και το κάπνισμα.
Όπως και με την εργασία μας για τον καρκίνο, όταν πρόκειται για μη μεταδοτικές ασθένειες, η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή εργάζεται ήδη σε ενέργειες για την καλύτερη πρόληψη, τον εντοπισμό και τη θεραπεία των μη μεταδοτικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, με πιο ολοκληρωμένο τρόπο.
Για να το πετύχουμε αυτό, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Healthier Together – ΕΕ για τις μη μεταδοτικές ασθένειες» , έχουμε ήδη ξεκινήσει δράσεις ύψους 156 εκατομμυρίων ευρώ στο πρόγραμμα EU4Health 2022, με τα κράτη μέλη να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης του διαβήτη και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων μέσω προληπτικό έλεγχο, για παράδειγμα. Τα παιδιά και οι νέοι στοχεύουν ειδικά σε πρωτοβουλίες που εστιάζουν στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη ασθενειών.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της κοινής μας δράσης για τους καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, έχουν διατεθεί 75 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τον διαβήτη και άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες για την καλύτερη κατανόηση τους και την υποστήριξη δράσεων για τον μετριασμό τους.
Επιπλέον, η κοινή δράση των κρατών μελών για τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις διαθέτει 53 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα για εφαρμογή έως τον Ιανουάριο του 2023, προκειμένου να ληφθούν περαιτέρω μέτρα σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
Εργαζόμαστε επίσης με τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να μοιραστούμε τις βέλτιστες πρακτικές για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής δραστηριότητας, της διατροφής και άλλων παραγόντων κινδύνου όπως η κατανάλωση καπνού. Καλώ όλους να χρησιμοποιήσουν εργαλεία της ΕΕ, όπως η πύλη βέλτιστων πρακτικών για τη μεταφόρτωση βέλτιστων πρακτικών και η πλατφόρμα της ΕΕ για την πολιτική υγείας για τη διάδοση πληροφοριών .
Συνολικά, αυτές οι ενέργειες αφορούν ανθρώπους. Γνωρίζουμε ότι ο διαβήτης έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή για τόσους πολλούς. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, καλώ τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί μας για να βοηθήσουν στη βελτίωση της ζωής των 32 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που ζουν με διαβήτη . Αυτή είναι η ευθύνη μας. ”