Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λειτουργική σοκολάτα: Η νέα τάση κορυφώνεται με την σοκολάτα-παυσίπονο

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΛειτουργική σοκολάτα: Η νέα τάση κορυφώνεται με την σοκολάτα-παυσίπονο
spot_img

Οι εταιρείες ζαχαροπλαστικής αναζητούν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω της δημιουργίας λειτουργικών προϊόντων σοκολάτας που προωθούν και την υγεία.

Οι καταναλωτές συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στην υγεία και τη διατροφή και στρέφονται όλο και περισσότερο σε λειτουργικά τρόφιμα και ποτά τα οποία περιέχουν τουλάχιστον μια πρόσθετη δραστική ένωση που παρέχει οφέλη για την υγεία πέρα ​​από τη βασική διατροφή.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις εμπλουτισμένων/λειτουργικών τροφίμων έφτασαν τα 292 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, από 274 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, σύμφωνα με το Euromonitor. Ταυτόχρονα έρευνα της Kerry σε καταναλωτές σε 16 χώρες διαπίστωσε ότι τέσσερις στους 10 (42%) αγόρασαν περισσότερα λειτουργικά τρόφιμα πέρυσι από ό,τι το 2020.

 Η σοκολάτα (μη επεξεργασμένη και χωρίς πρόσθετα) έχει αποδειχθεί ότι είναι έτσι κι αλλιώς λειτουργικό τρόφιμο καθώς προσφέρει πολλά στην υγεία: Μεταξύ άλλων αυξάνει την ενέργεια (λόγω της καφεΐνης και της θεοβρωμίνης), προσφέρει χαρά (λόγω της ανανδαμίδης), μας κρατά σε εγρήγορση (λόγω της φαινυλαιθυλαμίνης) ενώ περιέχει και πολυφαινόλες γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση. Γενικά συνδυάζει ορισμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά με αφροδισιακές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, επεκτείνοντας τις επιδράσεις της πέρα ​​από το καρδιαγγειακό σύστημα, τις μεταβολικές παθήσεις, τις παθήσεις του ΚΝΣ και τα ψυχολογικά προφίλ.

Όμως ως σκέψη και ως αίσθηση, συνήθως δεν συνδέεται με οφέλη για την υγεία, προφανώς λόγω του τρόπου επεξεργασίας του κακάο εξαιτίας της οποίας χάνει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά. Συνδέεται όμως με απόλαυση, αίσθημα ικανοποίησης χαράς και ευδαιμονίας. Αλλά είναι δυνατό να παρέχει και τα δυο; Και απόλαυση και υγεία; Τώρα ναι. Πολλές εταιρείες «χορεύουν» στους ρυθμούς της ωφέλιμης για την υγεία σοκολάτας που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, χωρίς συμβιβασμό στη γεύση και οι εταιρείες ζαχαροπλαστικής αρχίζουν να αναζητούν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω της δημιουργίας λειτουργικών προϊόντων σοκολάτας που περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα,  βότανα, εκχυλίσματα και φυσικά συστατικά που έχουν δοκιμαστεί για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Η Αμερικάνικη startup Functional Chocolate Company  παρουσίασε το πιο πρόσφατο προϊόν της: Painfree Chocolate, φτιαγμένο για να βοηθάει σε πόνους και φλεγμονές. Η Painfree Chocolate περιέχει ένα πολύπλοκο μείγμα φυσικών συστατικών, όπως ο κουρκουμάς, η λευκή ιτιά, η άρνικα και τα κλινικά αποδεδειγμένα οφέλη του εκχυλίσματος λυκίσκου σε μια φυσικά vegan και χωρίς γλουτένη, ηθικής προέλευσης μαύρη σοκολάτα με γεύση chai. H γκάμα των προϊόντων της startup δεν περιορίζεται στην καταπολέμηση του πόνου: έχει προϊόντα για την μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, βελτίωση της προσοχής και των επιπέδων ενέργειας, μείωση του άγχους και του στρες και σοκολάτα για βελτίωση της σεξουαλικής ζωής και, του ύπνου.

Επίσης η Αυστραλιανή Peak Chocolate έχει δημιουργήσει μία γκάμα προϊόντων σοκολάτας για προώθηση της καλής υγείας και της καθημερινότητας των καταναλωτών. Από την ενέργεια και την εστίαση, μέχρι την χαλάρωση και την βελτίωση του ύπνου.

Με οφέλη για την καρδιά και τη γνωστική υγεία κυκλοφορεί η λειτουργική μαύρη σοκολάτα της Phenolaeis που κυκλοφορεί με μηνύματα για τα οφέλη για την καρδιά και τη γνωστική υγεία.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιομηχανία τροφίμων: Ανεπαρκείς οι πρακτικές διαχείρισης νερού σύμφωνα με έκθεση

Οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων έχουν αδύναμες ή καθόλου πρακτικές διαχείρισης νερού, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar.

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις συσκευασίες

Θεσπίζεται συγκεκριμένο ποσοστό επαναχρησιμοποιούμενων ή επαναπληρούμενων συσκευασιών που θα πρέπει να προσφέρουν οι εταιρείες στους καταναλωτές.

Ελληνικό γιαούρτι: Μελέτη για τον εμπλουτισμό του με πρωτεΐνη ορού γάλακτος χωρίς λακτόζη

Ενθαρρυντικά για την γαλακτοβιομηχανία είναι τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης για την παραγωγή ελληνικών γιαουρτιών για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα