Αν και τα γαλακτοκομικά αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής σε πολλές χώρες, τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά πιστεύεται ότι αυξάνουν τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο. Πχ στην Αυστραλία, το πλήρες γάλα θεωρείται απαραίτητο για την ανάπτυξη των βρεφών, αλλά στις υπόλοιπες ηλικίες – από 2 ετών και πάνω- συνιστάται να καταναλώνουν κυρίως γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά.
Τι ισχύει τελικά; Και τι συνιστούν οι επιστήμονες για το είδος των γαλακτοκομικών σε σχέση με τα λιπαρά που πρέπει να δίνουμε στα παιδιά μας;
Μια παγκόσμια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) διαπίστωσε ότι το πλήρες σε λιπαρά γάλα, είναι εξίσου καλό για τα παιδιά με το γάλα χαμηλών λιπαρών.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε από το American Journal of Clinical Nutrition, προτείνει ότι οι τρέχουσες συμβουλές δημόσιας υγείας που συνιστούν στα παιδιά ηλικίας άνω των δύο ετών να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρηθούν.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια της ECU Therese O’Sullivan ηγήθηκε της έρευνας σχετικά με την κατανάλωση πλήρους λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων σε παιδιά ως μέρος της μελέτης Milky Way.
Σε μια περίοδο τριών μηνών, 49 υγιή παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως έξι ετών κατανεμήθηκαν τυχαία και κατανάλωσαν είτε πλήρη γαλακτοκομικά είτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παραδίδονταν στο σπίτι κάθε δεκαπενθήμερο σε απλή συσκευασία χωρίς κόστος για τους συμμετέχοντες, για να διασφαλιστεί ότι η τιμή αγοράς δεν έπαιζε ρόλο.
Καμία ομάδα δεν γνώριζε εάν κατανάλωνε πλήρη ή γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ενώ τα προϊόντα που περίσσευαν ζυγίζονταν κάθε δεκαπενθήμερο για να εκτιμηθεί η συνολική πρόσληψη των παιδιών.
Καμία αλλαγή στην υγεία
Για πρώτη φορά, οι ερευνητές μέτρησαν διεξοδικά την παχυσαρκία, τη σύσταση του σώματος, την αρτηριακή πίεση και τους βιοδείκτες αίματος των παιδιών για να παρακολουθήσουν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης γαλακτοκομικών.
Ανεξάρτητα από το αν κατανάλωναν πλήρη ή γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, και οι δύο ομάδες παιδιών έλαβαν παρόμοιες ποσότητες θερμίδων.
Αν και τα παιδιά που κατανάλωναν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά έπαιρναν λιγότερες θερμίδες και λίπος από τα γαλακτοκομικά, φυσικά στράφηκαν σε άλλα τρόφιμα και ποτά για να καλύψουν αυτή τη διαφορά.
Ο καθηγητής O’Sullivan είπε ότι τα ευρήματα δεν έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ της παχυσαρκίας ή της καρδιαγγειακής υγείας των ομάδων.
«Παλαιότερα πιστευόταν ότι τα μικρά παιδιά θα ωφελούνταν από τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών λόγω των χαμηλότερων επιπέδων κορεσμένων λιπαρών και της χαμηλότερης πυκνότητας ενέργειας, βοηθώντας με τη σειρά τους να αποφύγουν την παχυσαρκία και τον κίνδυνο συναφών καρδιομεταβολικών ασθενειών», είπε.
«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα υγιή παιδιά μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο παχυσαρκίας ή άλλων δυσμενών επιπτώσεων.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματά μας και τις προηγούμενες έρευνές μας, οι μελλοντικές αναθεωρήσεις των διατροφικών οδηγιών θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προτείνουν στα παιδιά ηλικίας δύο ετών και άνω να καταναλώνουν είτε πλήρη είτε γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά.
Η διαιτολόγος και υποψήφια διδάκτορας στη μελέτη Analise Nicholl είπε ότι αυτό θα έκανε τη ζωή πιο εύκολη για τους γονείς.
«Αυτή η βασισμένη σε στοιχεία προσέγγιση θα βοηθήσει στην απλούστευση των γαλακτοκομικών επιλογών των γονιών και θα επιτρέψει στα παιδιά να καταναλώνουν γαλακτοκομικά σύμφωνα με τις ατομικές προτιμήσεις τους».
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ