Συσχετίσεις μεταξύ κοινωνικής επαφής, ύπνου και διατροφικών προτύπων μεταξύ παιδιών.
Η κοινωνική απομόνωση στους ενήλικες έχει συσχετιστεί με αλλοιωμένη συμπεριφορά ύπνου και διατροφής. Ωστόσο ισχύει αυτή η συσχέτιση στην παιδική ηλικία; Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του Mdpi είχε στόχο να διερευνήσει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της έκτασης της κοινωνικής επαφής, της διατροφικής συμπεριφοράς και του ύπνου σε βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Στη μελέτη παρατήρησης, 439 φροντιστές 562 παιδιών ηλικίας 0-6 ετών παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τον ύπνο (δηλαδή, διάρκεια, λανθάνουσα περίοδο, ώρες ύπνου και νυχτερινά ξυπνήματα), διατροφικές συμπεριφορές (π.χ. μέγεθος γεύματος, κατανάλωση γλυκών σνακ, αλμυρά σνακ, φρούτα και λαχανικά) και κοινωνική επαφή (δηλαδή, κατάσταση καραντίνας, μέγεθος νοικοκυριού, κοινωνικές δραστηριότητες) κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 (Απρίλιος 2020).
Στα βρέφη (0-3 ετών), η αλλαγή στο μέγεθος του γεύματος και στην κατανάλωση σνακ, φρούτων και λαχανικών δεν συσχετίστηκε σημαντικά με την έκταση της κοινωνικής επαφής. Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-6 ετών), παρατηρήθηκε μια τάση, που υποδηλώνει ότι η κατάσταση καραντίνας συσχετίστηκε με αυξημένο μέγεθος γευμάτων. Οι αλλαγές στη διάρκεια του ύπνου, τον λανθάνοντα χρόνο ύπνου, τις ώρες ύπνου και τα νυχτερινά ξυπνήματα από πριν έως κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν συνδέθηκαν σημαντικά με τις τρεις μεταβλητές που ποσοτικοποιούν την κοινωνική επαφή και στις δύο ηλικιακές ομάδες.
Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει ότι, αντίθετα με τις προσδοκίες, η έκταση της κοινωνικής επαφής έχει αμελητέες συσχετίσεις με τις συμπεριφορές ύπνου και διατροφής των βρεφών και των παιδιών προσχολικής ηλικίας οδηγώντας στο συμπέρασμα πως άλλοι παράγοντες πέρα από την κοινωνική απομόνωση παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών και των προτύπων ύπνου των παιδιών.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.