Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
20.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πέντε οδοντίατροι αποκαλύπτουν ποια τρόφιμα βοηθούν τα δόντια και ποια τα καταστρέφουν

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠέντε οδοντίατροι αποκαλύπτουν ποια τρόφιμα βοηθούν τα δόντια και ποια τα καταστρέφουν
spot_img

Τα τρόφιμα που επηρεάζουν την υγεία την δοντιών μας.

   Ένα όμορφο και καθαρό χαμόγελο είναι ο καθρέφτης του κάθε προσώπου, και εκτός από τη στοματική υγιεινή που μπορεί να το διαφυλάξει, υπάρχει ένα σύνολο τροφών που μπορεί να λειτουργήσουν υπέρ του, και άλλες κατά. Ακόμα κι αν το ραντεβού με τον οδοντίατρο δεν είναι τόσο τακτικό (που θα έπρεπε), μπορείτε ακόμη να διαφυλάξετε την υγεία των δοντιών, μέσω της τροφής. Πέντε οδοντίατροι της Βρετανίας, ο Δρ Jon Hewitt, οδοντίατρος στο Smmmile, η Anni Seaborne, επικεφαλής της γενικής οδοντιατρικής και οδοντίατρος στην Bupa Dental Care, η Δρ Catherine Tannahill οδοντίατρος στο PortmanDentex, η Δρ Slaine Ker, οδοντίατρος και ιδρυτής του The Row Dental και η οδοντίατρος Δρ Jasleen Sangha, μίλησαν στο Inews για το ποια τρόφιμα ενισχύουν την υγεία των δοντιών και ποια την καταστρέφουν.

Αυτές οι τροφές μπορεί να προάγουν την υγεία των δοντιών:

Γαλακτοκομικά

Ορισμένες τροφές που είναι πραγματικά καλές για τα δόντια και τα ούλα σας είναι το απλό γιαούρτι, το τυρί και το γάλα. Αυτές είναι εξαιρετικές επιλογές επειδή δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και πρωτεΐνες, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικές για τη δύναμη και την υγεία των δοντιών και των ούλων σας. Τα πλεονεκτήματα του τυριού περιλαμβάνουν άφθονα φωσφορικά άλατα και ασβέστιο, τα οποία ενισχύουν φυσικά τα δόντια και τα οστά. Επιπλέον, το τυρί βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας του pH στο στόμα σας, με αποτέλεσμα μειωμένη όξινη βλάβη, αυξημένο σάλιο για καθαρισμό και, κατά συνέπεια, ενισχυμένη άμυνα κατά της οδοντικής τερηδόνας».

Φυλλώδη λαχανικά

   Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι και το σέλινο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε θερμίδες, καθιστώντας τα εξαιρετικές επιλογές για την υγεία των δοντιών. Η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες βοηθά στην απομάκρυνση των σωματιδίων των τροφίμων και της πλάκας προάγοντας την καθαριότητα. Επιπλέον, τα φυλλώδη χόρτα διαθέτουν ασβέστιο, το οποίο δυναμώνει τα δόντια.

Λιπαρά ψάρια

   Κατά γενικό κανόνα, οι τροφές που είναι καλές για το δέρμα είναι επίσης καλές για τα ούλα,  όπως τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, το γάλα και το τυρί, τα προβιοτικά, το πράσινο τσάι, τα φρούτα και τα λαχανικά. Η τήρηση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής γενικά θα βοηθήσει να διατηρήσετε τα δόντια και τα ούλα υγιή με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Τα λιπαρά ψάρια που πρέπει να εξετάσετε για το επόμενο γεύμα σας περιλαμβάνουν σολομό, πέστροφα, σκουμπρί, σαρδέλες, ρέγγα και γαύρο.

Γλυκοπατάτα

   Οι γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη συντήρηση και την επισκευή του ιστού των ούλων. Η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ούλων προάγοντας την παραγωγή κερατίνης, μιας πρωτεΐνης που διατηρεί την ακεραιότητα των κυττάρων των ούλων και προλαμβάνει την ασθένεια των ούλων. Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες διεγείρουν την παραγωγή σάλιου και βοηθούν στον καθαρισμό του στόματος από βακτήρια και σωματίδια τροφίμων, συμβάλλοντας στην καλή στοματική υγεία.

Πράσινο τσάι

   Το πράσινο τσάι περιέχει υψηλά επίπεδα πολυφαινολών, οι οποίες αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων που συμβάλλουν στην ασθένεια των ούλων και στη φθορά των δοντιών. Και μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Periodontology διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν τακτικά πράσινο τσάι είχαν καλύτερη υγεία των ούλων από όσους δεν έπιναν, με την αντιοξειδωτική κατεχίνη που πιστεύεται ότι ευθύνεται για αυτό.

αμύγδαλα

   Τα αμύγδαλα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για γερά δόντια και υγιή ούλα. Το ασβέστιο βοηθά στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών, καθιστώντας τα δόντια πιο ανθεκτικά στην τερηδόνα και τη διάβρωση, ενώ η πρωτεΐνη υποστηρίζει την επισκευή και τη συντήρηση του ιστού των ούλων. Επιπλέον, το να μασάτε αμύγδαλα διεγείρει την παραγωγή σάλιου, το οποίο βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων στο στόμα και στην απομάκρυνση των σωματιδίων της τροφής, μειώνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας και ασθένειας των ούλων. Η ενσωμάτωση των αμυγδάλων στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη συνολική στοματική υγεία και ευεξία.

Ωμά λαχανικά

   Η κατανάλωση τραγανών τροφών όπως τα καρότα και το σέλινο, ειδικά στο τέλος των γευμάτων, όχι μόνο παρέχει μια δράση απολέπισης για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής από την επιφάνεια των δοντιών και βοηθά στην τόνωση των ούλων, αλλά αυξάνει επίσης την παραγωγή σάλιου. Αυτό βοηθά στην εξουδετέρωση του οξέος που παράγεται από το γεύμα, το οποίο με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο τερηδόνας.

  Από την άλλη, οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε περιλαμβάνουν:

Αποξηραμένα φρούτα

   Παρά τη θρεπτική τους αξία, τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία των δοντιών λόγω της κολλώδους σύστασής τους και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη. Όταν καταναλώνονται, κολλάνε στα δόντια, δημιουργώντας ένα γόνιμο έδαφος για επιβλαβή βακτήρια, σχηματίζοντας στη συνέχεια κοιλότητες.

Λεμονόνερο

   Το να πίνετε νερό με μια φέτα λεμόνι το πρωί είναι μια από τις πιο εγγυημένες συμβουλές ευεξίας για την έναρξη του πεπτικού συστήματος και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αλλά κάνοντας αυτό μια μόνιμη προσθήκη στην πρωινή σας ρουτίνα θα έχει παρενέργειες στην κατάσταση των δοντιών σας. Τα λεμόνια είναι πολύ όξινα, επομένως η τακτική έκθεση των δοντιών σας στον χυμό μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών, γεγονός που κάνει τα αποστήματα πιο συχνά στο στόμα.

Κονσερβοποιημένα φρούτα

  Τα κονσερβοποιημένα φρούτα αποτελούν διπλή απειλή για την υγεία των δοντιών. Πρώτον, τα φρούτα είναι συχνά συσκευασμένα σε ζαχαρούχο σιρόπι, το οποίο επικαλύπτει τα δόντια και παρέχει ένα έδαφος τροφοδοσίας για βακτήρια που προκαλούν κοιλότητα. Δεύτερον, το ίδιο το φρούτο είναι συχνά μαλακό και κολλώδες, προσκολλάται στις επιφάνειες των δοντιών και προάγει το σχηματισμό πλάκας. Αυτός ο συνδυασμός ζάχαρης και κολλώδους αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας και ασθένειας των ούλων. Επιπλέον, τα κονσερβοποιημένα φρούτα σε σιρόπι στερούνται των φυτικών ινών που βρίσκονται στα φρέσκα φρούτα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της παραγωγής σάλιου και να καθαρίσουν φυσικά το στόμα, συμβάλλοντας περαιτέρω στην κακή στοματική υγεία.

«Υγιεινές» μπάρες δημητριακών

Ορισμένες μπάρες δημητριακών που φαίνεται να είναι υγιεινές μπορεί επίσης να είναι γεμάτες με σάκχαρα, ακόμη και τα φυσικά πρόσθετα σάκχαρα, όπως το μέλι, είναι εχθροί για τα δόντια μας. Είναι καλύτερο να τα έχετε ως μέρος ενός γεύματος και να τα βουρτσίζετε μετά.

Τουρσιά

Τα τουρσιά είναι πολύ όξινα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ξύδι, το οποίο μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε αυξημένη ευαισθησία και υψηλότερο κίνδυνο τερηδόνας. Η υψηλή οξύτητα των τουρσιών δημιουργεί επίσης ένα περιβάλλον στο στόμα που προάγει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, συμβάλλοντας στην τερηδόνα και στην ασθένεια των ούλων. Επιπλέον, τα τουρσιά έχουν συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και ξηροστομία, επιδεινώνοντας περαιτέρω προβλήματα στοματικής υγείας μειώνοντας την παραγωγή σάλιου.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα