Τα ευρήματα μελέτης που ρίχνουν φως σε ένα ιατρικό μυστήριο.
Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό μεταξύ των νέων ενηλίκων, αλλά ο λόγος πίσω από τις αυξημένες διαγνώσεις αποτελεί ιατρικό μυστήριο. Ωστόσο, η Cleveland Clinic δημοσίευσε μια μελέτη που εντοπίζει τη διατροφή ως μια σημαντική αιτία για την έξαρση των περιπτώσεων.
Κατά την εξέταση των μικροβιωμάτων ενηλίκων 60 ετών και νεότερων με καρκίνο του παχέος εντέρου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο μορίων που προέρχονται από τη διατροφή και ονομάζονται μεταβολίτες. Οι μεταβολίτες που εμπλέκονται στον καρκίνο του παχέος εντέρου προέρχονται συνήθως από την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.
«Οι ερευνητές έχουν αρχίσει να εστιάζουν στο μικροβίωμα του εντέρου ως πρωταρχικό παράγοντα που συμβάλλει στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αλλά τα δεδομένα μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο κύριος παράγοντας είναι η διατροφή», αναφέρει ο Dr. Naseer Sangwan, διευθυντής στο Microbial Sequencing & Analytics Resource Core στην Cleveland Clinic και συγγραφέας της μελέτης, σε δελτίο τύπου.
«Γνωρίζουμε ήδη τους κύριους μεταβολίτες που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης σε νεαρή ηλικία, οπότε μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε την έρευνά μας προς τη σωστή κατεύθυνση».
Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για να εξετάσουν ένα ευρύ φάσμα συνόλων δεδομένων σε δημοσιευμένες μελέτες για να προσδιορίσουν ποιοι παράγοντες συνέβαλαν περισσότερο στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ένας κρίσιμος τομέας προς διερεύνηση ήταν το μικροβίωμα του εντέρου. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν σημαντικές διαφορές στη σύνθεση του εντέρου μεταξύ νεότερων και μεγαλύτερων σε ηλικία ενηλίκων με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά μεταξύ νεαρών ενηλίκων και ηλικιωμένων ενηλίκων με καρκίνο του παχέος εντέρου είναι οι διαφορές στη διατροφή, που αντικατοπτρίζονται μέσω του τύπου των μεταβολιτών που υπάρχουν στο μικροβίωμα του εντέρου. Οι νεότεροι εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα μεταβολιτών που εμπλέκονται στην παραγωγή και τον μεταβολισμό ενός αμινοξέος που ονομάζεται αργινίνη, μαζί με μεταβολίτες που εμπλέκονται στον κύκλο της ουρίας.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτοί οι μεταβολίτες είναι πιθανό να προκύπτουν από την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος και υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Προς το παρόν εξετάζουν εθνικά σύνολα δεδομένων για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε ένα άτομο.
Η πραγματοποίηση πιο υγιεινών διατροφικών επιλογών είναι επίσης μια πιο προσιτή μέθοδος για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Στο μέλλον, απλές εξετάσεις που μετρούν συγκεκριμένους μεταβολίτες ως δείκτη για τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να βοηθήσουν στην αυξημένη πρόληψη.
Τέλος, οι συγγραφείς σχεδιάζουν να εξετάσουν αν συγκεκριμένες δίαιτες ή φάρμακα που εμπλέκονται στη ρύθμιση της παραγωγής αργινίνης και του κύκλου της ουρίας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρούς ενήλικες.