Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
23.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιο αποξηραμένο φρούτο βοηθά στην απώλεια βάρους – Νέα επιστημονική έρευνα (ενόψει Χριστουγέννων)

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠοιο αποξηραμένο φρούτο βοηθά στην απώλεια βάρους - Νέα επιστημονική έρευνα (ενόψει Χριστουγέννων)
spot_img

Με την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων ενόψει, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν αμέτρητες ευκαιρίες να επιδοθούν σε πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα, τα οποία κάνουν τους στόχους για απώλεια ή και διαχείριση του βάρους, ανέφικτους. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ της Αγγλίας αναφέρει ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης και στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης θερμίδων, χρησιμεύοντας ως ένα τέλειο σνακ για να κρατήσει μακριά τη λαχτάρα για διατροφικές “ατασθαλίες”.

«Αυτές οι μελέτες αποδεικνύουν ότι τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να προκαλέσουν κορεσμό και να ενσωματωθούν στη διατροφή κατά τη διαχείριση του βάρους», δήλωσε ο καθηγητής Jason CG Halford, Πανεπιστήμιο του Leeds και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ομάδας για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (EASO), ο οποίος συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

Η μελέτη διεξήχθη σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, οι ερευνητές συνέκριναν τον κορεσμό, την όρεξη και την πρόσληψη θερμίδων μεταξύ των συμμετεχόντων που κατανάλωναν ένα σνακ με δαμάσκηνα, σταφίδες ή ζαχαρωτά σαν ζελέ, όλα συγκρίσιμα σε θερμίδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν δαμάσκηνα κατανάλωναν τις λιγότερες θερμίδες συνολικά στα επόμενα γεύματα. Τα δαμάσκηνα ως σνακ έδιναν επίσης μειωμένα επίπεδα πείνας, βελτιωμένο κορεσμό και μεγαλύτερη αντιληπτή ικανότητα στο να τρώνε λιγότερο φαγητό στα επόμενα γεύματα.

Στη δεύτερη φάση της μελέτης, οι ερευνητές εστίασαν ειδικά στην απώλεια βάρους. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες – εκείνους που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους 12 εβδομάδων με δαμάσκηνα ως σνακ και εκείνους που ακολούθησαν το ίδιο πρόγραμμα, αλλά τους δόθηκε μόνο μία απλή καθοδήγηση για υγιεινό σνακ. Αν και δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων όσον αφορά τα χαμένα κιλά, η ομάδα με δαμάσκηνα παρουσίασε μεγαλύτερη απώλεια βάρους κατά μέσο όρο από την ομάδα που έλαβε μόνο οδηγίες για υγιεινά σνακ (-2 κιλά έναντι -1,5 κιλά). Επιπλέον, όσοι κατανάλωναν δαμάσκηνα ανέφεραν επίσης υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης και μεγαλύτερη ευκολία στην παρακολούθηση του προγράμματος απώλειας βάρους. 

«Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά δαμάσκηνα μπορούν να προσφέρουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες επιλογές σνακ λόγω των ευνοϊκών επιδράσεών τους στον κορεσμό και τον έλεγχο της όρεξης», δήλωσε ο Andrea N. Giancoli, MPH, RD Nutrition Advisor για το California Prune Board.

Ενώ οι καταναλωτές μπορεί να ανησυχούν για ενοχλητικές παρενέργειες για το πεπτικό τους σύστημα, ο Halford δηλώνει «Αυτά είναι τα πρώτα δεδομένα που δείχνουν τόσο απώλεια βάρους όσο και αρνητικές παρενέργειες όταν καταναλώνουν δαμάσκηνα ως μέρος μιας δίαιτας διαχείρισης βάρους».

Καθώς οι καταναλωτές οδεύουν προς την εορταστική περίοδο, μπορεί να θέλουν να σκεφτούν να αγοράσουν μια χούφτα δαμάσκηνα για να διατηρήσουν τους στόχους τους σχετικά με την υγεία και το βάρος τους μέχρι τη νέα χρονιά. Η μελέτη είναι προσβάσιμη εδώ.

Πηγή: Eurekalert

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα