Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
26.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε λιναρόσπορο

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠοιοι πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε λιναρόσπορο
spot_img

Μια υπερτροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά χρειάζονται ορισμένες προφυλάξεις.

Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός αλλά διατροφικά ισχυρός σπόρος, γνωστός για τα πολλαπλά του οφέλη στην υγεία. Αποτελεί εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, λιγνάνων (αντιοξειδωτικές ενώσεις) και φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη βελτίωση της πεπτικής λειτουργίας, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

- Advertisement -

Παρά τα οφέλη του, όμως, η κατανάλωση του λιναρόσπορου απαιτεί προσοχή, καθώς μπορεί να έχει και παρενέργειες, ειδικά αν δεν καταναλώνεται με το σωστό τρόπο.

Πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες

Ο λιναρόσπορος περιέχει φυσικές ουσίες που μπορεί να είναι προβληματικές σε υπερβολικές ποσότητες. Μεταξύ αυτών είναι οι κυανογενείς γλυκοζίτες, οι οποίοι μπορούν να απελευθερώσουν υδροκυάνιο όταν ο σπόρος θρυμματίζεται. Σε υψηλές συγκεντρώσεις, το υδροκυάνιο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα δηλητηρίασης, όπως πονοκεφάλους, δύσπνοια και ζάλη, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Επιπλέον, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, ο λιναρόσπορος μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αν και συχνά προτείνεται ως φυσικό βοήθημα για την πέψη, άτομα που έχουν ιστορικό εντερικής απόφραξης ή φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή του. Επίσης, η κατανάλωση λιναρόσπορου χωρίς επαρκή πρόσληψη υγρών μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ή ακόμα και εντερικά προβλήματα.

Τέλος, μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της πήξης του αίματος. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχει έχουν φυσικές αντιπηκτικές ιδιότητες, οπότε τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν εντάξουν τον λιναρόσπορο στη διατροφή τους.

Για την αποφυγή ανεπιθύμητων επιπτώσεων, συνιστάται η τήρηση συγκεκριμένων ορίων κατανάλωσης:

  • Ενήλικες: έως 15 γραμμάρια (περίπου μία κουταλιά της σούπας) ανά γεύμα.
  • Παιδιά άνω των 4 ετών: έως 4 γραμμάρια (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) την ημέρα.
  • Παιδιά κάτω των 4 ετών: δεν συνιστάται η κατανάλωση ακατέργαστου λιναρόσπορου.

Μια ασφαλής πρακτική για την εξουδετέρωση των κυανογενών γλυκοζιτών είναι το ζέσταμα του λιναρόσπορου σε θερμοκρασία άνω των 26°C, καθώς το υδροκυάνιο εξατμίζεται, καθιστώντας τον σπόρο ασφαλή ακόμα και για μικρά παιδιά.

Πηγή: https://www.oekotest.de/essen-trinken/Superfood-Leinsamen-Wer-keine-Leinsamen-essen-sollte_12489_1.html

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει

Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ: Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις ανακοίνωσε ο FDA

Τέλος στις προειδοποιήσεις για ελέγχους σε φαρμακοβιομηχανίες και μονάδες παραγωγής τροφίμων.

Πατατάκια και κατεψυγμένη πίτσα ΔΕΝ είναι τρόφιμα λένε επιστήμονες – Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει ως… φλεγμονή

Νέα μελέτη-ορόσημο συνδέει άμεσα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα