Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
24.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς τα όσπρια συμβάλλουν στη συνολική ανθρώπινη υγεία – Νέα επιστημονική ανασκόπηση

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠώς τα όσπρια συμβάλλουν στη συνολική ανθρώπινη υγεία - Νέα επιστημονική ανασκόπηση
spot_img

Η κατανάλωση περισσότερων οσπρίων μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.

Νέα επιστημονική ανασκόπηση δείχνει πολυάριθμες σχέσεις μεταξύ της κατανάλωσης σφυγμού και των θετικών αποτελεσμάτων για την υγεία

Τα όσπρια είναι γνωστά για τη μαγειρική τους ευελιξία και τα σημαντικά διατροφικά τους πλεονεκτήματα. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και καλίου και χρησιμεύουν ως πλούσια πηγή μετάλλων, (ψευδάργυρος, σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο) και επομένως είναι ζωτικής σημασίας σε δίαιτες που δίνουν προτεραιότητα σε φυτικές πηγές θρεπτικών συστατικών.

Ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients είχε ως στόχο να χαρτογραφήσει τα στοιχεία σχετικά με το πώς τα όσπρια συμβάλλουν στη συνολική ανθρώπινη υγεία. Αναζητήθηκαν τέσσερις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων για κλινικές και παρατηρητικές μελέτες. Οι ερευνητές ξεχώρισαν 30 άρθρα (3 συγχρονικές μελέτες, 1 μετα-ανάλυση, 8 προοπτικές μελέτες κοόρτης, 1 μελέτη πριν και μετά και 17 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές) που πληρούσαν τα κριτήρια της ανασκόπησης.

Κυρίαρχα μεταξύ των οσπρίων που μελετήθηκαν ήταν οι φακές, τα ρεβίθια, οι κοινές ποικιλίες φασολιών, και τα μπιζέλια. Οι τρόποι κατανάλωσης διέφεραν. Οι περισσότερες μελέτες εξέτασαν μεικτά όσπρια, ενώ πέντε απομόνωσαν μεμονωμένους τύπους. Σε μελέτες παρέμβασης, τα όσπρια ενσωματώθηκαν στις δίαιτες με την κατανομή ενός οσπρίου πάνω από μια κανονική δίαιτα ή με την αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με όσπρια, προσφέροντας μια συγκριτική ανάλυση των διατροφικών αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα υγείας που αξιολογήθηκαν ήταν πολύπλευρα, και κυμαινόμενα από προφίλ λιπιδίων έως αρτηριακή πίεση, κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητα, διαβήτη τύπου 2 και γλυκαιμικό έλεγχο, δείκτες μεταβολικού συνδρόμου, δείκτες φλεγμονής, βιοδείκτες οξειδωτικού στρες και ορμονικά προφίλ.

Τα πιο συχνά αξιολογούμενα αποτελέσματα της μελέτης περιελάμβαναν αλλαγές στη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης, λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας χοληστερόλη, συστολική αρτηριακή πίεση, διαστολική αρτηριακή πίεση, σάκχαρο νηστείας, αιμοσφαιρίνη A1c, περίμετρο μέσης και C-αντιδρώσα πρωτεΐνη ή υψηλής ευαισθησίας C- αντιδραστική πρωτεΐνη. Αυτή η ανασκόπηση θα πρέπει να χρησιμεύσει ως έκκληση για δράση για την επιστημονική κοινότητα να βασιστεί στα υπάρχοντα στοιχεία, εμπλουτίζοντας την κατανόησή μας για τις θρεπτικές ιδιότητες και τις ιδιότητες που προάγουν την υγεία από την κατανάλωση οσπρίων.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πιπεριές: Ποιο χρώμα είναι πιο υγιεινό;

Οι πιπεριές είναι γνωστές για τα πολλαπλά τους οφέλη για την υγεία, αλλά η διαφορά στο χρώμα τους μπορεί να υποδηλώνει διαφοροποιημένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Μέχρι πόσα πατατάκια με πράσινα σημάδια μπορείτε να φάτε για να μην αρρωστήσετε

Επειδή υπάρχουν μέσα σε σακουλάκι γνωστής εταιρείας, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να τα καταναλώσετε.

Listeria monocytogenes σε εστιατόρια και καφέ: Ποια τα επικίνδυνα σημεία επιμόλυνσης και πώς μεταφέρεται

Η παρουσία L. monocytogenes στο περιβάλλον και τυχόν αποτυχίες στις GMP θα μπορούσαν να προωθήσουν την επιμόλυνση των τροφίμων με αυτό το παθογόνο, που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο