Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιαούρτι: Επιστημονική μελέτη για τη διατροφική του αξία ως πηγή πρωτεΐνης

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιαούρτι: Επιστημονική μελέτη για τη διατροφική του αξία ως πηγή πρωτεΐνης
spot_img

Πεπτικότητα, απορροφησιμότητα και επιδράσεις στους σκελετικούς μύες.

Το γιαούρτι είναι ένα παραδοσιακό τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση που είναι αποδεκτό παγκοσμίως για την υψηλή του γευστικότητα και της θρεπτική του αξία. Το γιαούρτι παράγεται κυρίως με ζύμωση αγελαδινού γάλακτος μέσω βακτηρίων γαλακτικού οξέος και ορίζεται στο Διεθνές Πρότυπο Τροφίμων (CODEX) ως «γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα που λαμβάνονται με ζύμωση γαλακτικού οξέος με τη δράση του Streptococcus thermophilus και του Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus». Η παραγωγή του γιαουρτιού περιλαμβάνει διάφορες διαδικασίες, όπως ομογενοποίηση, θερμική επεξεργασία (παστερίωση), ζύμωση και εξομάλυνση. Ανάλογα με τον συνδυασμό αυτών των διεργασιών, μπορούν να παραχθούν διάφορα είδη γιαουρτιών με εντελώς διαφορετικές φυσικές ιδιότητες

Η πρωτεΐνη γάλακτος (που χωρίζεται ευρέως σε πρωτεΐνες καζεΐνης και ορού γάλακτος) που περιέχεται στο γιαούρτι παρουσιάζει διαφορετικές φυσικές και βιολογικές ιδιότητες από αυτές της πρωτεΐνης γάλακτος που δεν έχει υποστεί ζύμωση, λόγω των διαδικασιών ζύμωσης και παρασκευής. Αυτές οι διαφορές φαίνεται πως επηρεάζουν τον χρόνο που χρειάζεται για την πέψη και την απορρόφηση της πρωτεΐνης γάλακτος, η οποία με τη σειρά της θα επηρεάσει τα επίπεδα αμινοξέων ή και ορμονών στο αίμα, όπως η ινσουλίνη, και ως εκ τούτου, τον ρυθμό σύνθεσης πρωτεΐνης των σκελετικών μυών. Επιπλέον, με βάση τη σχέση μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και των καταστάσεων των σκελετικών μυών, το γιαούρτι, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων γαλακτικού οξέος και των μεταβολιτών του, έχει αξιολογηθεί για το ρόλο του ως πηγή πρωτεΐνης. Ωστόσο, η ουσιαστική αξία του γιαουρτιού ως πηγή πρωτεΐνης και τα πρόσθετα οφέλη για την υγεία στους σκελετικούς μύες δεν είναι πλήρως κατανοητές. Σκοπός επιστημονικής ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό nutrients είναι να συνοψίσει τη μέχρι τώρα έρευνα σχετικά με τα χαρακτηριστικά πέψης και απορρόφησης της πρωτεΐνης γιαουρτιού, την επίδρασή της στους σκελετικούς μύες και τη συμβολή της βακτηριακής ζύμωσης γαλακτικού οξέος σε πέψη και απορρόφηση πρωτεΐνης.

Η ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα πως το γιαούρτι μπορεί να θεωρηθεί μια ιδιαίτερα καλή πηγή για την αύξηση της μυϊκής μάζας, μεταξύ των γαλακτοκομικών τροφίμων που θεωρούνται πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Επίσης και η απορρόφηση των πρωτεϊνών του γιαουρτιού είναι εύκολη, καθώς έχουν μορφή μαλακού, οξινισμένου τζελ, έτσι δεν θα συσσωματωθούν σφιχτά στο στομάχι. Αυτό θα διευκολύνει την ανάμειξη με το γαστρικό υγρό μέσω της γαστρικής περισταλτικής, την προπέψη με πεψίνη και τη μεταφορά στο λεπτό έντερο. Οι πρωτεΐνες γάλακτος που φτάνουν στο λεπτό έντερο εξουδετερώνονται και στη συνέχεια αφομοιώνονται γρήγορα από την παγκρεατίνη.

Επομένως, συνολικά, η πρόσληψη πρωτεΐνης γάλακτος από το γιαούρτι μπορεί να αναμένεται να βελτιώσει την πεπτικότητα/απορρόφηση των πρωτεϊνών. Επειδή η πρωτεΐνη γάλακτος στο γιαούρτι είναι ιδιαίτερα εύπεπτη και απορροφήσιμη, αναμένεται ότι η παροχή αμινοξέων στους σκελετικούς μύες θα βελτιωθεί, οδηγώντας σε αυξημένη πρωτεϊνική σύνθεση των σκελετικών μυών.

Από αυτά τα θετικά αποτελέσματα, λένε οι ερευνητές μπορούμε να αναμένουμε τη διατήρηση και την αύξηση της σκελετικής μυϊκής μάζας μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα οφέλη δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί οριστικά και απαιτούν περαιτέρω έρευνα. 

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Sumi K, Tagawa R, Yamazaki K, Nakayama K, Ichimura T, Sanbongi C, Nakazato K. Διατροφική αξία του γιαουρτιού ως πηγή πρωτεΐνης: Πεπτικότητα/Απορροφησιμότητα και Επιδράσεις στους Σκελετικούς Μύες. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες . 2023; 15(20):4366. https://doi.org/10.3390/nu15204366

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα