Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να χωνέψουμε το φαγητό;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να χωνέψουμε το φαγητό;
spot_img

Ο χρόνος και οι παράγοντες που επηρεάζουν τη χώνεψη.

Κάποιες φορές νιώθετε αμέσως πεινασμένοι μετά το φαγητό. Άλλες φορές, μένετε χορτάτοι για ώρες. Όλα σχετίζονται με το πόσο γρήγορα λειτουργεί το πεπτικό σας σύστημα.

Το πεπτικό σύστημα περιλαμβάνει πολλαπλά στάδια και όργανα. «Ξεκινά με τη μάσηση της τροφής, όπου προστίθεται σάλιο για να βοηθήσει την πέψη, και τελειώνει με την κίνηση του εντέρου», αναφέρει ο Lance Uradomo, M.D., επεμβατικός γαστρεντερολόγος στο City of Hope Orange County στο Irvine της Καλιφόρνια.

Η όλη διαδικασία, από τη στιγμή που τρώτε κάτι μέχρι τη στιγμή που βγαίνει από το πίσω άκρο, αναφέρεται επίσης ως ολόκληρος ο χρόνος διέλευσης του εντέρου ή γαστρεντερική κινητικότητα. Ο χρόνος που διαρκεί αυτή η διαδικασία μπορεί να ποικίλλει πολύ ανάλογα με την υγεία, τη διατροφή, την ηλικία, τις συνήθειες άσκησης, τα επίπεδα στρες και άλλους παράγοντες κάποιου, εξηγεί ο Dr. Uradomo.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για τη χώνεψη

Η διαδικασία της πέψης περιλαμβάνει διάφορα στάδια, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Υγείας:

  • Η γαστρική κένωση είναι ο χρόνος που χρειάζεται η τροφή για να μετακινηθεί από το στομάχι σας στο λεπτό έντερο. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως και περίπου έξι ώρες.
  • Ο χρόνος διέλευσης του λεπτού εντέρου είναι ο χρόνος που χρειάζεται η τροφή για να μετακινηθεί μέσω του λεπτού εντέρου. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από δύο έως οκτώ ώρες.
  • Χρόνος διέλευσης του παχέος εντέρου, ο οποίος είναι ο χρόνος που χρειάζεται η τροφή για να μετακινηθεί μέσω του παχέος εντέρου σας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαδικασία και μπορεί να διαρκέσει 48 έως 72 ώρες.

Ολόκληρη η διέλευση του εντέρου μπορεί να διαρκέσει από 10 έως 73 ώρες, σύμφωνα με έρευνες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut υποδεικνύει ότι ο μέσος χρόνος είναι 28 ώρες για υγιείς ανθρώπους.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη χώνεψη

Η διατροφή παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στον χρόνο διέλευσης του εντέρου. «Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το φυστικοβούτυρο, τα αυγά ή το κρέας, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να περάσουν από το στομάχι από ό,τι οι ελαφρύτερες τροφές, όπως τα ζυμαρικά», υποστηρίζει ο Dr. Uradomo. «Το νερό περνάει από το στομάχι σε 10 έως 20 λεπτά, ενώ άλλα υγρά, όπως τα smoothies, μπορεί να χρειαστούν έως και μία ώρα».

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη και να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι. Αυτές οι τροφές μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αδειάσουν από το στομάχι και να περάσουν από το λεπτό έντερο. Οι φυτικές ίνες σας διατηρούν επίσης τακτική, καθώς διογκώνουν και μαλακώνουν τα κόπρανά σας, διευκολύνοντας την αποβολή τους. Η καφεΐνη μπορεί να επιταχύνει τα πράγματα, ενώ το αλκοόλ μπορεί να επιβραδύνει την κινητικότητα.

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης ή ο υποθυρεοειδισμός, μπορούν να επηρεάσουν την κινητικότητα, ενημερώνει ο Dr. Uradomo. Το ίδιο μπορεί να κάνει και η καθιστική ζωή, το στρες και τα φάρμακα όπως τα αντιόξινα και τα οπιούχα. Η ηλικία επιβραδύνει το πεπτικό σας σύστημα.

Δεδομένου ότι η διατροφή παίζει ρόλο, ο συνολικός χρόνος διέλευσης του εντέρου σας μπορεί να είναι πιο αργός ή πιο γρήγορος από εβδομάδα σε εβδομάδα. Αλλά αν παρατηρήσετε δραστικές αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου σας που διαρκούν αρκετές ημέρες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο