Από τη μία το κόκκινο κρέας περιέχει σημαντικά θρεπτικά για την υγεία συστατικά, από την άλλη όμως οι αρνητικές επιπτώσεις του στην υγεία έχουν αποδειχθείς πολλάκις από την επιστήμη.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει αυξηθεί παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσίκι) συνεισφέρει αρκετά σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή, για παράδειγμα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες (συμπεριλαμβανομένης της Β12) και μέταλλα (συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου και του ψευδαργύρου). Όμως υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η υψηλή κατανάλωση του, ειδικά του επεξεργασμένου κρέατος, μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αρκετών μεγάλων χρόνιων ασθενειών και πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, το εγκεφαλικό και ο καρκίνος σε διάφορα σημεία και θνησιμότητα. Να σημειωθεί ότι το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (ζαμπόν, λουκάνικα, μπέικον, σαλάμι κ.λπ.) υφίσταται επεξεργασία (κάπνισμα, ωρίμανση, αλάτισμα ή χρήση χημικών συντηρητικών και προσθέτων) για τη βελτίωση της διάρκειας ζωής ή/και της γεύσης του.
Οι εκτιμήσεις κινδύνου σε σειρά μελετών έχουν δώσει σαφή αποτελέσματα για την κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος. Έτσι η κατανάλωση 100g την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο κατά 11% για εγκεφαλικό και για καρκίνο του μαστού, 15% για καρδιαγγειακή θνησιμότητα, 17% για παχέος εντέρου και 19% για καρκίνο του προστάτη. Η κατανάλωση 50g ημερησίως επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, αυξάνει τον κίνδυνο για τις περισσότερες από τις ασθένειες που μελετήθηκαν: 4% για τον καρκίνο του προστάτη, 8% για τη θνησιμότητα από καρκίνο, 9% για το μαστό, 18% για το παχέος εντέρου και 19% για καρκίνο του παγκρέατος, 13% για εγκεφαλικό, 22% για ολική και 24% για καρδιαγγειακή θνησιμότητα και 32% για διαβήτη.
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς εύλογα, είναι ότι η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, και ιδιαίτερα του επεξεργασμένου κρέατος, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αρκετών σημαντικών χρόνιων ασθενειών και πρόωρης θνησιμότητας.
Διαβάστε συνολικά την σχετική μελέτης ανασκόπησης (Review Paper) του Wolk A., (Institute of Environmental
Medicine, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden). Potential health hazards of eating red meat (Review). J Intern Med 2017; 281: 106–122.