Χρήσιμες συμβουλές για να καταναλώσετε σοκολάτα με ασφάλεια.
Εν όψει του Πάσχα, τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν γεμίσει με σοκολατένιες λιχουδιές όπως τα πασχαλινά αυγά. Και τα περισσότερα είναι φθηνές σοκολάτες, που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία. Τα στοιχεία μάλιστα είναι ανησυχητικά καθώς μελέτες δείχνουν ότι το 43% των παιδιών θα ξεκινήσουν νωρίς και θα φάνε το πρώτο τους αυγό πριν την Κυριακή του Πάσχα και το 19% από αυτά παραδέχονται ότι πιθανότατα θα αρρωστήσουν από την υπερκατανάλωση τους.
Ωστόσο, γιατροί προειδοποιούν πως η υπερκατανάλωση πασχαλινών αυλών μπορεί να βλάψει την υγεία, λόγω της κακής ποιότητας και των συστατικών τους. Η Δρ Claire Merrifield, γιατρός στο Selph σχολιάζει στο SomersetLive: «Συνήθως, η φθηνότερη σοκολάτα πασχαλινών αυγών είναι εξαιρετικά επεξεργασμένη, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν προστεθεί πολλά τεχνητά συστατικά που συνήθως δεν θα βρείτε σε μια κουζίνα. Συγκεκριμένα θα περιέχει γαλακτωματοποιητές, πηκτικά, πηκτωματοποιητές κ.α. Οι εξαιρετικά επεξεργασμένες σοκολάτες περιέχουν πολύ λίγο κακάο και είναι κυρίως ένα μείγμα αυτών των άλλων συστατικών. Αυτά τα επιπλέον συστατικά έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν αυτή τη σοκολάτα νόστιμη και εύκολη στην κατανάλωση, ώστε να την τρώτε γρηγορότερα και να τρώτε περισσότερο».
Η «υπερβολική» κατανάλωση αυτού το είδους σοκολάτας, μπορεί να έχει επιβλαβή επίδραση στο σώμα μας. Η Δρ Merrifield εξηγεί: «Αν τρώμε συνεχώς εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορούμε να τρώμε περίπου 500 περισσότερες θερμίδες την ημέρα από ό,τι αν τρώμε απλώς τα γεύματα μας. «Η κατανάλωση 100 γραμμαρίων πασχαλινών αυγών την ημέρα, ή ακόμα και μισού αυγού, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά. Η τακτική υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας μπορεί επίσης να συμβάλει σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και υψηλή χοληστερόλη, υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και σακχάρων.
Η ίδια μοιράζεται κάποιες συμβουλές ώστε να είμαστε πιο προσεκτικοί με την κατανάλωση σοκολάτας το Πάσχα.
Επιλέξτε μαύρη σοκολάτα
«Σε μικρές ποσότητες, η καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα έχει ιδιότητες που προάγουν την υγεία. Είναι νόστιμη και μπορεί ακόμα να ικανοποιήσει τη λιγούρα. Μελέτες δείχνουν ότι μειώνει επίσης την όρεξη. Επειδή η μαύρη σοκολάτα έχει τόσο έντονη γεύση, δεν είναι συνήθως κάτι που χρειάζεστε περισσότερο από μια μπουκιά.
Ελέγξτε τις διατροφικές ετικέτες
«Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περίπου 5 φορές την ποσότητα φυτικών ινών και τη μισή ποσότητα ζάχαρης σε σύγκριση με μια τυπική μπάρα σοκολάτας γάλακτος ή ένα πασχαλινό αυγό. Όταν αγοράζετε πασχαλινή σοκολάτα, αξίζει να διαβάσετε προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες και να επιλέξετε την επιλογή υψηλότερης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και χαμηλότερης περιεκτικότητας σε ζάχαρη».
Να τρώτε σοκολάτα μόνο μετά από ένα θρεπτικό γεύμα
«Εάν είχατε ένα θρεπτικό, υγιεινό γεύμα που περιέχει πολλά λαχανικά και φυτικές ίνες, τότε λίγη σοκολάτα κάθε τόσο δεν θα κάνει πολύ κακό. Όταν έχει προηγηθεί γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, η σοκολάτα απλώς θα αυξήσει τον όγκο των ανθυγιεινών τροφίμων.
Άσκηση ενδιάμεσα των γευμάτων
Η άσκηση και η καύση θερμίδων μεταξύ και μετά τα γεύματα έχει τόσα πολλά οφέλη. Όχι μόνο καίει θερμίδες από το φαγητό που έχετε φάει, αλλά σας βοηθά να μειώσετε το άγχος και να τονώσετε το μεταβολισμό σας. Αυτό δεν χρειάζεται να είναι άσκηση υψηλής έντασης. Ένα απλό γρήγορο περπάτημα αρκεί, απλώς προσπαθήστε να κουραστείτε.