Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
20.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το “μαγικό μυστικό” για να ξυπνάτε με ενέργεια

ΑρχικήΕπιστήμηΤο "μαγικό μυστικό" για να ξυπνάτε με ενέργεια
spot_img

Επιστήμονες ανακάλυψαν πως για να ξυπνά κανείς και να νιώθει εγρήγορση το πρωί πρέπει να κοιμάται περισσότερο, να κάνει καλή γυμναστική την προηγούμενη μέρα και να τρώει πρωινό χαμηλό σε ζάχαρη.

Νιώθετε δυσλειτουργικοί μέχρι να πιείτε τον πρωινό σας καφέ; Αντιμετωπίζετε την υπνηλία κατά τη διάρκεια της δουλειάς; Αν ναι, μην αγχώνεστε, δεν συμβαίνει μόνο σε εσάς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν είναι «πρωινοί τύποι» και δεν αισθάνονται εγρήγορση το πρωί. Ωστόσο, μια νέα μελέτη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Μπέρκλεϋ, ανακάλυψαν ότι μπορεί κανείς να ξυπνά κάθε πρωί χωρίς να νιώθει νωθρός, δίνοντας προσοχή σε τρεις βασικούς παράγοντες: ύπνο, άσκηση και πρωινό.

Τα ευρήματα προέρχονται από μια λεπτομερή ανάλυση της συμπεριφοράς 833 ατόμων στα οποία, σε διάστημα δύο εβδομάδων, κατανάλωναν μια ποικιλία από πρωινά γεύματα, κατέγραφαν τη  σωματική τους δραστηριότητα και την ποσότητα, την ποιότητα, το χρόνο και την κανονικότητα του ύπνου τους.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στη μελέτη κρατούσαν ημερολόγια διατροφής και κατέγραφαν τα επίπεδα εγρήγορσής τους από τη στιγμή που ξυπνούσαν και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Να σημειωθεί ότι δίδυμα, ομοζυγωτικά δίδυμα  και αδέρφια συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, για να ελεγχθεί η επίδραση των γονιδίων στην πρωινή συμπεριφορά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μυστικό της εγρήγορσης είναι μια συνταγή με 3 “συστατικά” που απαιτεί ουσιαστική άσκηση την προηγούμενη μέρα, περισσότερο ύπνο 7-9 ώρες την ημέρα και κατανάλωση πρωινού πλούσιου σε σύνθετους υδατάνθρακες, με περιορισμένη ζάχαρη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι μια υγιής ελεγχόμενη απόκριση γλυκόζης αίματος μετά την κατανάλωση πρωινού είναι το κλειδί για να ξυπνάτε πιο αποτελεσματικά.

Οι συγκρίσεις δεδομένων μεταξύ αδερφιών, πανομοιότυπων και μη διδύμων έδειξαν ότι η γενετική παίζει μόνο έναν μικρό και ασήμαντο ρόλο στην πρωινή εγρήγορση, εξηγώντας μόνο το 25% περίπου των διαφορών μεταξύ των ατόμων.

Το χειρότερο είδος πρωινού για την ενέργεια

Το χειρότερο είδος πρωινού, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τους επιστήμονες περιείχε υψηλές ποσότητες απλής ζάχαρης και συνδέθηκε με αδυναμία αποτελεσματικής αφύπνισης και διατήρησης της εγρήγορσης. Όταν δόθηκε αυτό το πρωινό με ζάχαρη, οι συμμετέχοντες αισθάνονταν συνέχεια υπνηλία.

Αντίθετα, το πρωινό που περιείχε μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, σε αντίθεση με την απλή ζάχαρη, και μόνο μια μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης  συνδέθηκε με ένα έντονο αίσθημα ενέργειας το πρωί.

Το να είναι κανείς αποδοτικός το πρωί δεν είναι μόνο θέμα εργασιακής επίδοσης, αλλά και κοινωνικής ασφάλειας. Ο περισσότερος κόσμος- έμμεσα ή άμεσα- κατά την εργασία του διαχειρίζεται ανθρώπινες και μη ζωές, οπότε είναι σημαντικό να αισθάνεται ξεκούραστος και συγκεντρωμένος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα εγκύκλιος του Υπ. Υγείας για τους ελέγχους ενόψει Πάσχα – Αυστηροί έλεγχοι και στους delivery

Το Υπουργείο Υγείας ζητά από τους επιθεωρητές αυστηρότητα ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων.

Γιατί οι καταναλωτές προτιμούν το εμφιαλωμένο από το νερό βρύσης;

Οι προσπάθειες της ΕΕ για στροφή των Ευρωπαίων στο νερό βρύσης και η λόγοι της προσήλωσης των καταναλωτών στο εμφιαλωμένο.

Καταναλωτής: Οι υψηλές τιμές οδηγούν σε επικίνδυνες πρακτικές ασφάλειας τροφίμων

Έρευνα έδειξε πως οι αυξανόμενες τιμές ωθούν τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν περισσότερους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα