Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ρεσβερατρόλη και κόκκινο κρασί: Μύθοι, αλήθειες και το “Γαλλικό παράδοξο”

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΡεσβερατρόλη και κόκκινο κρασί: Μύθοι, αλήθειες και το "Γαλλικό παράδοξο"
spot_img

Είναι πράγματι η ρεσβερατρόλη που περιέχει το κόκκινο κρασί ευεργετική για την υγεία ή μήπως όχι;

Η ρεσβερατρόλη (resveratrol, RVT) είναι φυσική ουσία που βρίσκεται κυρίως σε υψηλές συγκεντρώσεις στην φλούδα των σταφυλιών και ιδιαίτερα των κόκκινων, στα φύλλα ευκαλύπτου και ελάτου, στους ξηρούς καρπούς, στα φρούτα του δάσους (μούρα μύρτιλα κα). Σε μικρότερες ποσότητες έχει βρεθεί σε 70 ακόμη φυτικά προϊόντα. Πρόκειται για μια ουσία που οξειδώνεται πολύ εύκολα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παραμείνει καθαρή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η RVT, όπως και άλλες πολυφαινόλες (φλαβόνες, ισοφλαβόνες, κ.λπ.), προστατεύει τα φυτά από εξωτερικούς εχθρούς (έντομα, μύκητες), επιβλαβείς οξειδώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες (γι αυτό και βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σε σταφύλια ψυχρών περιοχών).

Πολυάριθμες μελέτες σε ζώα και εργαστήρια έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη έχει πολλά υποσχόμενα αντιικά, αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά αποτελέσματα. Μάλιστα πολλές εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής άρχισαν να παρασκευάζουν και συμπληρώματα ρεσβερατρόλης. Οι διαφημίσεις για αυτά τα συμπληρώματα στο Διαδίκτυο υπόσχονται τα πάντα, από την απώλεια βάρους έως μια πιο υγιή, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Λίγες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, Αλτσχάιμερ, και διαβήτη. Επίσης  ερευνητές πιστεύουν ότι η ρεσβερατρόλη ενεργοποιεί το γονίδιο SIRT1. Αυτό το γονίδιο πιστεύεται ότι προστατεύει το σώμα από τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας και τις ασθένειες της γήρανσης. Τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης έχουν πάρει έγκριση για κυκλοφορία από την ΕΕ.

Από τη δεκαετία του 1990, οι ειδικοί άρχισαν να επικεντρώνονται στη ρεσβερατρόλη που περιέχεται στο κόκκινο κρασί.

Το Γαλλικό παράδοξο

Το 1992 οι γιατροί Renaud και De Lorgeril καθιέρωσαν με μία εργασία τους στο Lancet  τον όρο “Γαλλικό παράδοξο” (“French Paradox”). Δηλαδή την φαινομενική συμβατότητα μιας δίαιτας υψηλής σε λιπαρά με χαμηλή συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Έρευνες που διεξήχθησαν εκείνη την εποχή διαπίστωσαν ότι οι Γάλλοι διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, σε σχέση με άλλους Βορειοευρωπαίους, αν και κατανάλωναν περισσότερο κρέας και λιπαρά τρόφιμα. Η διαπίστωση αναφερόταν για πολλά χρόνια σε εφημερίδες και περιοδικά. Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις κόκκινου κρασιού αυξήθηκαν εντυπωσιακά σε σχέση με το λευκό κρασί, ενώ συγχρόνως δημιουργήθηκε η μάλλον αφελής εντύπωση ότι “όσο πιο πολύ κόκκινο κρασί τόσο το καλύτερο”, που μπορεί να οδηγήσει στον αλκοολισμό με αρκετά οδυνηρές συνέπειες. Τελικά, λεπτομερέστερες έρευνες έδειξαν ότι τα μειωμένα καρδιακά νοσήματα δεν οφείλονταν μόνο το κρασί αλλά και μία σειρά διατροφικών συνηθειών και άσκησης σε καθημερινή βάση.

Τελικά να πίνουμε ή να μην πίνουμε κόκκινο κρασί προκειμένου να εκμεταλλευτούμε την επίδραση της ρεσβερατρόλης;

Καταρχήν είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής ποσότητα ρεσβερατρόλης σε ένα προϊόν διατροφής και το ίδιο ισχύει και για το κρασί. Η γεωγραφική περιοχή στην οποία αναπτύσσεται ένα φυτό, η περίοδος συγκομιδής, οι μολύνσεις και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα της ρεσβερατρόλης που συντίθεται σε ένα φυτό. Στο κόκκινο κρασί, η ίδια η διαδικασία παραγωγής κρασιού επηρεάζει επίσης την ποσότητα της ρεσβερατρόλης που υπάρχει στο τελικό προϊόν. Το κόκκινο κρασί περιέχει κατά μέσο όρο 1,7–1,9 mg/L τρανς- ρεσβερατρόλης, αλλά μπορεί να περιέχει έως και 14 mg/L ή… και καθόλου!

Επίσης αν και η ρεσβερατρόλη έχει επιδείξει ένα ευρύ φάσμα ευεργετικών ιδιοτήτων με μοντέλα in vitro και in vivo σε δοκιμές που περιλαμβάνουν μεγάλες δόσεις της ένωσης, υφίσταται εκτεταμένο μεταβολισμό στο ήπαρ και τα έντερα και η βιοδιαθεσιμότητά της από το στόμα έχει εκτιμηθεί ότι είναι μικρότερη από 1%.

Τέλος και το πιο σημαντικό:  Αν τελικά δεχθούμε την ευεργετική επίδραση της ρεσβεταρόλης, οι συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ εξακολουθούν να ισχύουν καθώς η μακροπρόθεσμη κατανάλωση έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία. Όποτε αυτόματα τα οφέλη της ουσίας αναιρούνται από τους πολλούς κινδύνους που φέρνει η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ.

Πηγές: IFT

webmd

chemicals/chem_resveratrol.htm

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο