Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σταφύλια: Ο μούστος της μακροζωίας

ΑρχικήΕπιστήμηΣταφύλια: Ο μούστος της μακροζωίας
spot_img

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods αναδεικνύει ποικίλα οφέλη για τη διατροφή και την υγεία από την πρόσληψη σταφυλιών, συμπεριλαμβανομένης και της μακροζωίας.

Το φθινόπωρο πλησιάζει και ως γνωστόν είναι η εποχή της «ακμής» των σταφυλιών. Οι λάτρεις του κρασιού και του καλού φαγητού αγαπούν ιδιαιτέρως τα σταφύλια ως πρώτη ύλη για τα φαγητά και τα κρασιά τους, αλλά πλέον υπάρχει και ένας ακόμα λόγος για αυτό: χάρη στα σταφύλια μπορεί κανείς να ζήσει περισσότερο!

 Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods διαπίστωσε ότι τα σταφύλια μπορούν να έχουν πολλές θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ και της λιπώδους νόσου του ήπατος  και, πράγματι, προσθέτουν ως και πέντε χρόνια στη ζωή μας. Για τις ανάγκες της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν θηλυκά ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλή σε λιπαρά. Αλλά τα μισά από αυτά λάμβαναν και  συμπληρώματα σταφυλιού, ουτωσώστε οι επιστήμονες, στη συνέχεια να συγκρίνουν την υγεία του εγκεφάλου, του ήπατος και του μεταβολισμού των δύο ομάδων.

Τα συμπληρώματα, όπως αποδείχτηκε, προσέφεραν αρκετά οφέλη. Χάρη στα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα σταφύλια, η κατανάλωσή τους μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης  Αλτσχάιμερ, βελτιώνοντας τη λειτουργία των νευρώνων. Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι τα συμπληρώματα σταφυλιού επέκτειναν τη διάρκεια ζωής των ποντικών. Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι τα συμπληρώματα σταφυλιού ενισχύουν το μεταβολισμό και μειώνουν τον κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου, η οποία συνδέεται με την κακή διατροφή που κάνει η πλειοψηφία των ανθρώπων του σύγχρονου δυτικού κόσμου.  

Όπως αναφέρει ο συν-συγγραφέας της μελέτης και πρύτανης του Κολλεγίου Φαρμακευτικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Νέας Αγγλίας, Δρ. John M. Pezzuto, πράγματι είμαστε ό τι τρώμε. Αυτό σημαίνει ότι αν προσθέσουμε περισσότερα σταφύλια στη διατροφή μας, όχι μόνο θα κάνουμε καλό στη δική μας υγεία, αλλά ενδεχομένως να «δημιουργήσουμε» γενιές με σωστά διατροφικά πρότυπα συμπεριφοράς.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Γλουταμινικό νάτριο Ε621-MSG: Μύθοι και αλήθειες για το πιο δημοφιλές πρόσθετο τροφίμων

"Ουσία της γεύσης ή "σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου" το πρόσθετο MSG που δίνει γεύση umami στα τρόφιμα έχει γίνει κατά καιρούς αντικείμενο αντιπαράθεσης για τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία - Τι λέει η EFSA

Το 60% των Ευρωπαίων καταναλωτών “γυρνάει την πλάτη” στο συμβατικό κρέας!

Νέα έρευνα αποκάλυψε μεγάλη μείωση στην κατανάλωση κρέατος - Ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις στη Δυτική Ευρώπη.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα