Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απομακρύνεται το κινεζικό εμπάργκο σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία λόγω αφθώδους 

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΑπομακρύνεται το κινεζικό εμπάργκο σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία λόγω αφθώδους 
spot_img

H Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έλαβαν πολύ αυστηρά μέτρα για να αποκλείσουν μια τυχόν “πανδημία” αφθώδους πυρετού. Εξαιτίας της ύφεσης, ωστόσο, “χαλαρώνουν” ορισμένα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου και του κινεζικού εμπάργκο.

Υποχωρεί η ανησυχία- στα όρια του πανικού- που προκάλεσαν στις αρχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας οι φήμες ότι η Κίνα σκέπτεται να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων, έπειτα από ενδείξεις για υπολείμματα αφθώδους πυρετού σε προϊόντα από τις δύο χώρες.

Οι κινεζικοί φόβοι γεννήθηκαν στα τέλη του Ιουλίου, όταν στο τουριστικό θέρετρο Μπαλί της Ινδονησίας εμφανίστηκαν κρούσματα αφθώδους πυρετού. Λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας στα κοπάδια οπληφόρων ζώων εκτροφής- βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίροι-, η Νέα Ζηλανδία είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν σε προληπτικά μέτρα, πράγμα που δεν ξέφυγε της προσοχής της υπερευαίσθητης μετά την πανδημία Κίνας.

Τις φήμες για επικείμενη απαγόρευση των εισαγωγών κρέατος και γαλακτοκομικών από Αυστραλία και  Νέα Ζηλανδία πυροδότησαν οι πληροφορίες εξαγωγέων από τις δύο χώρες, για τους οποίους η Κίνα είναι ο σημαντικότερος πελάτης. Την περίοδο 2020-2021 οι εξαγωγές βοείου κρέατος και πρόβειου κρέατος Αυστραλίας στην Κίνα ανήλθαν συνολικά σε 341.519 τόνους, αξίας 2,17 δισ. δολαρίων, ενώ η αξία των εξαγωγών από Νέα Ζηλανδία ξεπέρασε το 2021 τα 2,21 δισ. δολάρια. Οι αριθμοί είναι ευθέως της ανησυχίας που προκλήθηκε και στους παραγωγούς και στις αρχές των δυο χωρών.

Ωστόσο, καθώς ούτε στην Αυστραλία ούτε στη Νέα Ζηλανδία έχει εμφανιστεί κρούσμα αφθώδους πυρετού και οι έλεγχοι βιοασφάλειας στα σημεία εκτελωνισμού των αγαθών έχουν ενταθεί, φαίνεται ότι οι κινεζικές αρχές πείσθηκαν ότι δεν υπάρχει λόγος απαγόρευσης των εισαγωγών. Αλλώστε, στην πειστικότητα των αυξημένων μέτρων βιοασφάλειας των αυστραλέζικων αρχών φαίνεται ότι είχε τη συμβολή του και το πρόστιμο περίπου 2000 ευρώ που επιβλήθηκε σε επιβάτη πτήσης από το Μπαλί στο Ντάργουιν της Αυστραλίας γιατί είχε στις αποσκευές του δύο McMuffin αγορασμένα στο τουριστικό θέρετρο της Ινδονησίας.

Τη θετική εξέλιξη για την απομάκρυνση του ενδεχόμενου απαγόρευσης των εισαγωγών γαλακτοκομικών και κρεάτων στην Κίνα επιβεβαιώνει ο Οργανισμός Βιομηχανίας Κρέατος της Νέας Ζηλανδίας, η  Fonterra, η μεγαλύτερη γαλακτοκομική εταιρεία της χώρας αλλά και οι κυβερνήσεις Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας που πήραν τις σχετικές διαβεβαιώσεις από τις πρεσβείες τους στο Πεκίνο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα