Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025
33.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Tα μικρά παιδιά πιο ευάλωτα σε καμπυλοβακτηρίωση – Τα τελευταία στοιχεία του ECDC

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Tα μικρά παιδιά πιο ευάλωτα σε καμπυλοβακτηρίωση - Τα τελευταία στοιχεία του ECDC
spot_img

Campylobacteriosis – Ετήσια Επιδημιολογική Έκθεση για το 2018.

Η καμπυλοβακτηρίωση είναι η πιο συχνά αναφερόμενη ασθένεια που μεταδίδεται από τρόφιμα και νερό στην ΕΕ/ΕΟΧ. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και ελέγχου Νοσημάτων ECDC δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες τα στοιχεία για την καμπυλοβακτηρίωση για το 2018 που ανακτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESy). 30 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ ανέφεραν 250.384 επιβεβαιωμένα κρούσματα καμπυλοβακτηρίωσης. Στην Ελλάδα το 2018 αναφέρθηκαν 357 κρούσματα. Το κρέας κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής εκτιμάται ότι αποτελεί το 20-30% όλων των περιπτώσεων στον άνθρωπο, γι’ αυτό απαιτείται σωστή υγιεινή της κουζίνας προς αποφυγή μόλυνσης και διασταυρούμενης μόλυνσης μεταξύ ωμού κρέατος πουλερικών και έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων.

Το συνολικό ποσοστό κοινοποίησης ΕΕ/ΕΟΧ ήταν 64,1 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Η ανθρώπινη καμπυλοβακτηρίωση ήταν πιο συχνή σε παιδιά κάτω των πέντε ετών και παρουσιάζει σαφή εποχικότητα, με απότομη κορύφωση κρουσμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες και λιγότερα περιστατικά, στην αρχή του έτους.

Σύμφωνα με Γερμανική μελέτη το μέσο κόστος υγειονομικής περίθαλψης για καμπυλοβακτηρίωση ήταν για ταχεία νοσηλεία  524 € σε περίοδο 12 μηνών, ενώ το κόστος ανά νοσηλευόμενο περιστατικό ανήλθε σε 2.830 €. Η νοσηλεία με τις κύριες διαγνώσεις Campylobacter διήρκεσε κατά μέσο όρο πέντε ημέρες, ενώ για τις γυναίκες και τους μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς, είχαν μεγαλύτερη διάρκεια. 

Η καμπυλοβακτηρίωση είναι μια οξεία διαρροϊκή εντερίτιδα που προκαλείται κυρίως από ένα από τα δύο είδη: Campylobacter jejuni ή C. coli. Η περίοδος επώασης είναι συνήθως δύο έως πέντε ημέρες μετά τη μόλυνση. Τα συμπτώματα ξεκινούν με πόνους στην κοιλιά ακολουθούμενους από υδαρή διάρροια, η οποία συχνά συνοδεύεται από πυρετό, πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους. Σε περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων μπορεί να εμφανιστεί αίμα στα κόπρανα. Η μόλυνση είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη, διαρκεί περίπου μία εβδομάδα, αλλά μπορεί να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη σε περίπου 5-10% των περιπτώσεων. Εάν η λοίμωξη είναι σοβαρή ή παρατεταμένη, μπορεί να γίνει αντιμικροβιακή θεραπεία.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα