Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
26.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυγά: Νέα επιστημονική μελέτη για την θρεπτική τους αξία

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΑυγά: Νέα επιστημονική μελέτη για την θρεπτική τους αξία
spot_img

Αξιολόγηση και διάκριση των συστατικών λιπιδίων και των επιπέδων σιδήρου και ψευδαργύρου στα αυγά.

 Τα αυγά είναι ένα πολύτιμο στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής σε όλο τον κόσμο ανεξαρτήτου Θρησκείας πολιτισμού και διατροφικών συνηθειών. Στη δεκαετία του 1960, προτάθηκε ο περιορισμός της κατανάλωσης αυγών λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, η οποία υποτίθεται ότι προάγει την υπερχοληστερολαιμία στο οργανισμό. Αυτή η άποψη εδραιώθηκε βαθιά στη σκέψη των καταναλωτών. Σήμερα είναι γνωστό ότι η διατροφική χοληστερόλη δεν επηρεάζει τα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας στο σώμα. Πρόσφατες μελέτες σχετικά με την κατανάλωση αυγών δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση τους δεν αλλάζει τα επίπεδα LDL και μάλιστα μπορούν να βελτιώσουν τις μεταβολικές αποκρίσεις μετά το γεύμα. Ένα ολόκληρο αυγό περιέχει πολλά πολύτιμα θρεπτικά και βιοενεργά συστατικά: πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου και του ψευδαργύρου, αποτελώντας μία κατάλληλη εναλλακτική του κρέατος.

Σε όλο τον κόσμο, αυγά κοτόπουλου (Gallus domesticus) είναι τα πιο δημοφιλή, αλλά κυκλοφορούν επίσης αυγά ορτυκιών, πάπιας, γαλοπούλας και άλλα είδη αυγών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα αυγά κότας ταξινομούνται ως προς βάρος και μέθοδο παραγωγής. Τα βιολογικά αυγά έχουν τον αριθμό 0 σημειωμένο στο κέλυφος, τα αυγά ελεύθερης βοσκής έχουν τον αριθμό 1, τα αυγά αχυρώνα 2 και τα αυγά κλουβιού 3.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η θρεπτική αξία των αυγών των πτηνών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: όπως το είδος και η φυλή των ζώων από τα οποία προέρχονται τα αυγά, τη μέθοδο παραγωγής και τον τύπο της ζωοτροφής. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods, είχε ως στόχο να συγκρίνει την περιεκτικότητα σε λιπιδικά συστατικά καθώς και σε σίδηρο και ψευδάργυρο σε αυγά κοτόπουλου και ορτυκιού που διατίθενται συνήθως στην αγορά. Επειδή το ποσό των λιπιδίων στο ασπράδι αυγού συνήθως δεν υπερβαίνει το 0,2% αυτή η μελέτη περιορίστηκε στο διατροφική σύνθεση κρόκων αυγών. Οι ερευνητές ανέλυσαν:

  •  Αυγά κοτόπουλου από βιολογική παραγωγή (Ε)
  • Αυγά κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής (F)
  • Αυγά κοτόπουλου αχυρώνα (Β)
  • Αυγά κοτόπουλου από κότες σε κλουβί (C)
  • Αυγά κοτόπουλου με αυξημένη περιεκτικότητα σε n3 fay acids (N3) (σύμφωνα με δηλώσεις παραγωγών/διατροφικοί ισχυρισμοί στη συσκευασία)
  • Αυγά κοτόπουλου από πρασινοπόδαρη πέρδικα (GL)
  • Αυγά ορτυκιού πέρδικας (Q).

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν εις τριπλούν έδειξαν καταρχήν ότι, δεν υπάρχουν διαφορές διαφορές στα θρεπτικά συστατικά μεταξύ αυγών από διαφορετικές μεθόδους παραγωγής (βιολογικά, ελευθέρας βοσκής, αχυρώνα, κλουβιά). Ωστόσο διέφερε η περιεκτικότητα σε λιπαρά στους κρόκους αβγών: η μεγαλύτερη ήταν σε προϊόντα βιολογικής παραγωγής (32,0%) και η χαμηλότερη ήταν στους κρόκους αυγών από κλωβούς κότες (25,7%). Στα λιπίδια του αυγού κυριαρχούσαν τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα το ελαϊκό οξύ, η περιεκτικότητα του οποίου ήταν περίπου το 40% των συνολικών λιπαρών οξέων (TFAs). Το λινολεϊκό οξύ ήταν το κύριο πολυακόρεστο λιπαρό οξύ. Σε σύγκριση με άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης, τα αυγά χαρακτηρίστηκαν από ευνοϊκές τιμές δεικτών ποιότητας λιπιδίων, ιδιαίτερα από τον δείκτη αθηρογένεσης, θρομβογονικότητας και την αναλογία υποχοληστερολαιμικού προς υπερχοληστερολαιμικό. Επίσης τα αυγά ορτυκιού διέφεραν ως προς τα προφίλ FA, καθώς και ως προς το σίδηρο και τα επίπεδα χοληστερόλης, από τα αυγά κοτόπουλου.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Czerwonka M, Białek A, Skrajnowska D, Bobrowska-Korczak B. Αξιολόγηση και διάκριση των λιπιδικών συστατικών και των επιπέδων σιδήρου και ψευδαργύρου σε αυγά κοτόπουλου και ορτυκιού που διατίθενται στην Πολωνική αγορά. Τρόφιμα . 2024; 13(10):1571. https://doi.org/10.3390/foods13101571

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελλάδα: 4 στα 10 τυροκομεία στη Θεσσαλία και τα Γρεβενά δεν παστεριώνουν σωστά το γάλα! Τι αποκάλυψαν έλεγχοι του ΕΦΕΤ

\Σχεδόν τέσσερις στα δέκα εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος δεν παστεριώνουν σωστά το γάλα όπως διαπιστώθηκε μετά από ελέγχους του ΕΦΕΤ σε Γρεβενά και Θεσσαλία.

Τροφική δηλητηρίαση από παγωτό

Πως θα καταλάβετε ότι το παγωτό σας έχει χαλάσει.

Σάλος με το Μεταλλικό Νερό: Μόλις 4 από τα 18 δείγματα δεν είχαν ίχνη φυτοφαρμάκων!

Οι εταιρείες δηλώνουν άγνοια και ρίχνουν την ευθύνη στις κρατικές υπηρεσίες που ορίζουν περιορισμένους ελέγχους για πολύ συγκεκριμένα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα