Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα 6 οφέλη του παντζαριού που το καθιστούν υπερτροφή

ΑρχικήΟικιακάΤα 6 οφέλη του παντζαριού που το καθιστούν υπερτροφή
spot_img

Ένα παντζάρι έχει πολλές χρήσιμες φυτικές ενώσεις που μειώνουν τις φλεγμονές και προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες

Το παντζάρι είναι ένα βολβοειδές κόκκινο λαχανικό γνωστό και ως κοκκινογούλι, κόκκινο τεύτλο ή απλά τεύτλο. Όπως και αν τo έχεις ακούσει, το κόκκινο αυτό λαχανικό αποτελεί ένα τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία που αξίζει να δοκιμάσεις. Περιέχει κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, θείο, ιώδιο και νάτριο. Είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους καθώς περιέχει μόνο 43 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. 

Έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες

Τα παντζάρια, συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών. Τα παντζάρια, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) που βοηθά τα κύτταρα να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν. Το φυλλικό οξύ, παίζει βασικό ρόλο στον έλεγχο της βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Τα παντζάρια είναι φυσικά πλούσια σε νιτρικά άλατα, τα οποία μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα. Αυτή η ένωση μειώνει την αρτηριακή πίεση προκαλώντας χαλάρωση και διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Ο χυμός παντζαριού, βελτιώνει κατά πολύ, την λειτουργία των αγγείων.

Αυξάνει την αντοχή

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, είναι απαραίτητο, για όλους να έχουν μεγάλη αντοχή για να συνεχίσουν ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Το παντζάρι και ο χυμός του βοηθούν την καρδιά και τους πνεύμονές να λειτουργούν καλύτερα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το μονοξείδιο του αζώτου από τα παντζάρια αυξάνει τη ροή του αίματος στους μύες.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα παντζάρια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και προωθούν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο. Τα πολλά υγιή βακτήρια στο πεπτικό σύστημα βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν επίσης την πέψη και μειώνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

Επιβραδύνουν την άνοια και την απώλεια μνήμης

Η κατανάλωση παντζαριών και του χυμού τους, μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, σε ηλικιωμένους, και συμβάλλει στην επιβράδυνση της απώλειας μνήμης. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, παρατηρήθηκε ότι, οι μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου όσων καταναλώνουν παντζάρια συχνά, έδειξαν αυξημένη ροή αίματος στους μετωπικούς λοβούς οι οποίοι συνδέονται με τη σκέψη και τη συμπεριφορά.

Βελτιώνουν τη σεξουαλική αντοχή

Τα παντζάρια περιέχουν το ιχνοστοιχείο βόριο που αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη επηρεάζει σημαντικά τη σπερματογένεση, την ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων και των μυών, τη γονιμότητα, την κατανομή λίπους στο σώμα, την υγεία των οστών και την ψυχολογία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο