Τεχνητά γλυκαντικά: ένας ακόμα πιο ύπουλος και θανατηφόρος εχθρός.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, συσχετίστηκε η θνησιμότητα από καρκίνο του παγκρέατος με την κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά. Η μελέτη διαπίστωσε πως η κατανάλωση ενός ή περισσότερων αναψυκτικών τύπου cola ημερησίως, προκαλεί ένα τύπο παχυσαρκίας και αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρου κακοήθειας κατά 55%.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συνιστά ότι η πρόσληψη πρόσθετων και ελεύθερων σακχάρων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη. Άλλη μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, που παρακολούθησε 450.000 ευρωπαίους για 16 χρόνια, καταδεικνύει πως οι άνθρωποι που έπιναν δύο ή περισσότερα ποτήρια αναψυκτικών με ζάχαρη την ημέρα, είχαν 8% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νέοι από αυτούς που κατανάλωναν λιγότερο από ένα ποτήρι το μήνα.
Ωστόσο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά, που ενώ καταφεύγουμε σε αυτά ως μια πιο υγιεινή λύση, εγκυμονούν θανάσιμους κινδύνους για την υγεία.
Ενδεχομένως και πιο επικίνδυνους από αυτά με κανονική ζάχαρη. Σύμφωνα με στοιχεία των New York Times, τακτικοί καταναλωτές ποτών με τεχνητά γλυκαντικά όπως η coca zero και η died pepsi, είχαν 26% πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από αυτούς που τα καταναλώνουν σπάνια.
Η Dr. McGrath εξηγεί sto Nutrition Insight, ότι τα γλυκαντικά ομαδοποιούνται ξεχωριστά, επομένως, δεν μπορούν να θεωρηθούν ένα και να συγκριθούν με τα σάκχαρα. Όπως αναφέρει, “Η επιστήμη έχει καταστήσει σαφές πως τα αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία συνδέονται με την υπερβολική πρόσληψη ενέργειας, ιδιαίτερα μέσω της υπερκατανάλωσης αναψυκτικών και, τα οφέλη από τη χρήση γλυκαντικών όπως η απώλεια βάρους είναι πιθανό να εξαρτώνται από τις συγκεκριμένες συνθήκες υπό τις οποίες καταναλώνονται». Για παράδειγμα ο τύπος του γλυκαντικού, το είδος του τρόφιμου καθώς και το ιστορικό του καταναλωτή.
Από την άλλη, ομάδες ειδικών που υποστηρίζουν τις αρχές δημόσιας υγείας, πιστεύουν ότι τα γλυκαντικά μπορεί να είναι υποστηρικτικά στην απώλεια βάρους.
«Σε γενικές γραμμές, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα γλυκαντικά μπορεί να έχουν ρόλο στη διαχείριση του βάρους μειώνοντας την πρόσληψη ενέργειας και το σωματικό βάρος όταν χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο ζάχαρης στη διατροφή» σημειώνει η Dr. McGrath.
Προειδοποιεί όμως ότι τα ποτά χωρίς ζάχαρη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του νερού.
Επιπλέον, μια προηγούμενη μελέτη έδειξε πως τα τεχνητά γλυκαντικά δημιουργούν μακροχρόνιες πεπτικές παθήσεις και δυσφορία. Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Ariel Kushmaro, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ben Gurion του Negev, δήλωσε στο Nutrition Insight πως οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται ότι η χρήση αυτών των γλυκαντικών μπορεί να μην είναι αποτελεσματική στην απώλειας βάρους.
Όπως επισημαίνει το The Guardian, οι ερευνητές πιστεύουν πως τα τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων γι’ αυτό και δεν πρέπει θεωρούνται ως ασφαλής εναλλακτική αντί της ζάχαρης. Σε έρευνα, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, με επικεφαλής ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord, εξέτασε την πρόσληψη γλυκαντικών ουσιών από διαφορετικές πηγές και τη συνέκρινε με τον κίνδυνο καρδιακών ή κυκλοφορικών παθήσεων. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 100.000 άνθρωποι με μέσο όρο
ηλικίας 42 ετών και σε ένα διάστημα περίπου μίας δεκαετίας, καταγράφηκαν 1.502 καρδιαγγειακά συμβάντα, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προσβολών, σπασμών, μίνι εγκεφαλικών επεισοδίων και στηθάγχης.
Η ασπαρτάμη για παράδειγμα, συσχετίστηκε με 17% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακών επεισοδίων, ενώ η ακεσουλφάμη και η σουκραλόζη συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Πάντως όσο οι επιστημονικές απόψεις, διίστανται στο συγκεκριμένο θέμα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως χρειάζονται περαιτέρω μελέτες.