Υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία για το εάν η κατανάλωση αυγών είναι ευεργετική ή επιβλαβής για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο νέα επιστημονική μελέτη λύνει το “αίνιγμα”
Νέα επιστημονική μελέτη δείχνει πώς η μέτρια κατανάλωση αυγών μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των μεταβολιτών που είναι υγιείς για την καρδιά στο αίμα και ως εκ τούτου η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σύμφωνα με το Science Daily.
Τα αυγά είναι μια πλούσια πηγή διατροφικής χοληστερόλης, αλλά περιέχουν επίσης μια ποικιλία απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία για το εάν η κατανάλωση αυγών είναι ευεργετική ή επιβλαβής για την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart, η οποία περιελάμβανε περίπου μισό εκατομμύριο ενήλικες στην Κίνα, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν αυγά καθημερινά (περίπου ένα αυγό την ημέρα) είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού από εκείνους που έτρωγαν αυγά λιγότερο συχνά.
Τώρα, για να κατανοήσουν καλύτερα αυτή τη σχέση, οι συγγραφείς εργασίας που δημοσιεύτηκε στο Elife πραγματοποίησαν μια πληθυσμιακή μελέτη που διερευνά πώς η κατανάλωση αυγών επηρεάζει τους δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας στο αίμα.
«Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει το ρόλο που παίζει ο μεταβολισμός της χοληστερόλης στο πλάσμα στη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, επομένως θέλαμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση αυτού του κενού», εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας Lang Pan, MSc στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.
Ο Παν και η ομάδα επέλεξαν 4.778 συμμετέχοντες, εκ των οποίων 3.401 είχαν καρδιαγγειακή νόσο και 1.377 όχι. Χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται στοχευμένος πυρηνικός μαγνητικός συντονισμός για να μετρήσουν 225 μεταβολίτες σε δείγματα πλάσματος που ελήφθησαν από το αίμα των συμμετεχόντων. Από αυτούς τους μεταβολίτες, εντόπισαν 24 που σχετίζονταν με αυτοαναφερόμενα επίπεδα κατανάλωσης αυγών.
Οι αναλύσεις τους έδειξαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν μέτρια ποσότητα αυγών είχαν υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στο αίμα τους που ονομάζεται απολιποπρωτεΐνη Α1 – ένα δομικό στοιχείο της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), γνωστή και ως «καλή λιποπρωτεΐνη». Αυτά τα άτομα είχαν ιδιαίτερα περισσότερα μεγάλα μόρια HDL στο αίμα τους, τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι προστατεύουν από μπλοκαρίσματα που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν λιγότερα αυγά είχαν χαμηλότερα επίπεδα ωφέλιμων μεταβολιτών και υψηλότερα επίπεδα επιβλαβών στο αίμα τους, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν αυγά πιο τακτικά.