Οι καταναλωτές των ΗΠΑ, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου, στρέφονται όλο και περισσότερο σε συμπληρώματα που βοηθούν στην βελτίωση της διάθεσης, εν μέσω του αυξανόμενου άγχους και των επιπέδων κατάθλιψης που βιώνουν.
Παρατηρείται λοιπόν ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ουσία ψιλοκυβίνη, η οποία είναι μια φυσική ψυχοτρόπος ουσία που παράγεται κυρίως από είδη μανιταριών του γένους Psilocybe και μετατρέπεται στον ανθρώπινο οργανισμό σε ψιλοκίνη, η οποία έχει ψυχοτρόπες ιδιότητες. Οι επιδράσεις της στον οργανισμό περιλαμβάνουν την ευφορία, τις οπτικές παραισθήσεις, την αλλαγή της αντίληψης, τη μεταβολή της αίσθησης του χρόνου, με κάποιες αρνητικές παρενέργειες όπως είναι η ναυτία και οι κρίσεις πανικού.
Η νέα τάση προκαλεί αυξανόμενη έρευνα σε όλα τα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένης της Ιατρικής Johns Hopkins. Εκτός από τον ακαδημαϊκό τομέα, οι εταιρείες πειραματίζονται με τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης των μανιταριών με νόμιμο τρόπο – μέχρι οι ρυθμιστικές εξελίξεις να καλύψουν τις απαιτήσεις των καταναλωτών.
Παρατηρώντας τις εξελίξεις αυτές, η Αμερικανική Ένωση Φυτικών Προϊόντων (AHPA) ξεκίνησε τη δική της Ψυχεδελική Επιτροπή Φυτών και Μυκήτων, που έχει στόχο την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με την ασφαλή χρήση και το υπεύθυνο εμπόριο νομίμως εμπορεύσιμων προϊόντων που προέρχονται από ψυχεδελικά φυτά και μύκητες.
Ο Del Jolly, συνιδρυτής της μη κερδοσκοπικής ερευνητικής οργάνωσης Umbo and Unlimited Sciences co-founder, δήλωσε στο NutritionInsight ότι οι ψυχεδελικές ουσίες γίνονται όλο και πιο “mainstream”, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν τις δυνατότητές τους.
Όμως, εδώ τίθενται νομικά ζητήματα. Η ψιλοκυβίνη και τα ψυχεδελικά δεν είναι νόμιμα ως συμπλήρωμα σε οποιοδήποτε μέρος των ΗΠΑ. Ο Jolly εξηγεί πως επί του παρόντος, η βιομηχανία χρησιμοποιεί λειτουργικά μανιτάρια ως εισαγωγή στα οφέλη των μανιταριών, ενώ παραδοσιακά, έχουν χρησιμοποιηθεί ψυχεδελικά από διάφορους πολιτισμούς για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επουλώσουν τραύματα και ψυχικές ασθένειες, οπότε οι δυνατότητες αυτών των ουσιών είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό.
“Η έρευνα σχετικά με τα πιθανά οφέλη της ψιλοκυβίνης για τη θεραπεία της PTSD έδειξε ελπιδοφόρες δυνατότητες, και με την περιορισμένη επιτυχία των συμβατικών αλλοπαθητικών θεραπειών, βλέποντας αν αυτή η επιλογή βοηθά στην απελευθέρωση περισσότερων ανθρώπων από το να βρίσκονται σε ψυχικό και συναισθηματικό πόνο είναι μια ηθική επιταγή.”
Οι ειδικοί θεωρούν πως η ψιλοκυβίνη και τα ψυχεδελικά έχουν δεχθεί πλήγμα από την οπισθοδρόμηση λόγω της “τεράστιας προσπάθειας δαιμονοποίησης της κάνναβης”.
Η διαδικασία που απαιτείται για να βοηθήσει τον τομέα να αναπτυχθεί υπεύθυνα, είναι παρόμοια με τη διαδικασία που εφαρμόστηκε στο παρελθόν για την κάνναβη και περιλαμβάνει την επιρροή της ανάπτυξης της αγοράς, την υποστήριξη των βέλτιστων πρακτικών και τη φωνή της τεκμηριωμένης λογικής. Οι προκλήσεις για την καθιέρωση αυτής της κατηγορίας προϊόντων, είναι σημαντικές και περιλαμβάνουν το νομικό και κανονιστικό καθεστώς, τον καθορισμό της ποιότητας, την εξασφάλιση της πρόσβασης, τον μετριασμό του κινδύνου και την ανάπτυξη και εφαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών.
Σημείο καμπής για την αλλαγή, πιστεύεται πως ήταν η λαϊκή προσπάθεια της «αποποινικοποίησης της πρωτοβουλίας για ψιλοκυβίνη από μανιτάρια» που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου 2019. Το κίνημα έχει οδηγήσει σε εκστρατείες σε περισσότερες από 100 πόλεις των ΗΠΑ με στόχο την αποποινικοποίηση της ψιλοκυβίνης και την επέκταση της πρόσβασης στα οφέλη τους.
Το αποτέλεσμα; Ήδη 14 πόλεις και η πολιτεία του Όρεγκον έχουν αποποινικοποιήσει ή νομιμοποιήσει τη χρήση τους. Η έρευνα από διακεκριμένα πανεπιστήμια όπως το Johns Hopkins έχει οδηγήσει σε ενημέρωση των ανθρώπων, αλλά η νομοθετική πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον.
Προσθέτει επίσης πως ίσως λόγω της έρευνας και των χρονοβόρων διαδικασιών, μάλλον θα αργήσουμε να δούμε τα ψυχεδελικά στο ράφι δίπλα στη βιταμίνη C, όμως πιστεύει πως ο ψυχεδελικός τομέας μπορεί να λειτουργεί παράλληλα με τη βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής.
Προηγούμενη έρευνα του 2021, έδειξε πως το παραισθησιογόνο στα «μαγικά μανιτάρια» ανακουφίζει από την κατάθλιψη, στη μεγαλύτερη κλινική δοκιμή που έχει πραγματοποιηθεί για το θέμα αυτό, με 233 συμμετέχοντες από 10 χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης.
Το 2019, έγινε στη Βρετανία η πρώτη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή (φάση 1), που αφορούσε την ασφάλεια της ψιλοκυβίνης και η ουσία πέρασε το τεστ με επιτυχία. Όσοι από τους συμμετέχοντες έλαβαν ψιλοκυβίνη (ιδίως όσοι έλαβαν υψηλότερη δόση), είχαν ψυχεδελικές εμπειρίες, όπως ψευδαισθήσεις, ευφορία και αλλοιωμένη συνειδησιακή κατάσταση, όμως δεν εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες και αρνητικές επιπτώσεις σε επίπεδο γνωστικής ή συναισθηματικής λειτουργίας.