Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τελικά οι πρωτεΐνες βοηθούν στο να χτίσουμε μυς;

ΑρχικήΝέαΤελικά οι πρωτεΐνες βοηθούν στο να χτίσουμε μυς;
spot_img

Η πρωτεΐνη παίζει πολλαπλούς ρόλους στο σώμα, αποτελώντας αναμφίβολα το κύριο δομικό στοιχείο, καθώς κάθε κύτταρο περιέχει κάποια μορφή αυτού του ζωτικού μακροθρεπτικού συστατικού.

Είναι ένα βασικό συστατικό του μυϊκού και οστικού ιστού, των χόνδρων, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του δέρματος. Η πρωτεΐνη είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή ενζύμων που βοηθούν στην πέψη των τροφίμων και στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας, όταν βρίσκεστε σε δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες ή εάν έχετε καταναλώσει περισσότερη πρωτεΐνη από αυτή που χρειάζεται το σώμα σας. Ακριβώς όπως οι υδατάνθρακες, ένα γραμμάριο πρωτεΐνης παρέχει τέσσερις θερμίδες. Επιπλέον, η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της όρεξης.

Η πρωτεΐνη όμως χτίζει πραγματικά μυς; Το ακούμε χρόνια, και η απάντηση σε αυτό είναι αναμφίβολα “ναι”. Ο μυϊκός ιστός αποτελείται από μια επαναλαμβανόμενη δομή δύο πρωτεϊνικών νηματίων: τη μυοσίνη και την ακτίνη. Τα νημάτια αυτά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για να ξεκινήσουν οι μυϊκές συσπάσεις. Με την πάροδο του χρόνου, η μηχανική καταπόνηση που προκαλείται από τη συνεχή κίνηση θα βλάψει αυτά τα πρωτεϊνικά νημάτια.

Συνεπώς, οι μύες χρειάζονται μια καθημερινή παροχή πρωτεΐνης για να ανασυγκροτηθούν και να παραμείνουν λειτουργικοί. Η μηχανική καταπόνηση από την προπόνηση με βάρη είναι αρκετά επίπονη, ώστε να γίνουν οι μύες μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι, κάτι που ωθεί όσους ασχολούνται με το body building στην λήψη πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων. Όμως, πολλοί διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν τη δύναμη και το μέγεθος των μυϊκών ινών, συμπεριλαμβανομένου του τύπου και της ποσότητας πρωτεΐνης που καταναλώνετε.

Η διαδικασία της συνεχούς οικοδόμησης και της υποβάθμισης των μυϊκών ινών ονομάζεται κύκλος εργασιών των μυϊκών πρωτεϊνών. Εάν το σώμα σας είναι στη λεγόμενη αναβολική κατάσταση, το σώμα σας θα χτίσει περισσότερους μυς από αυτούς που διασπώνται. Εάν βρίσκεστε στη λεγόμενη καταβολική κατάσταση, θα χάσετε μυϊκή μάζα. Ο κύκλος εργασιών των μυϊκών πρωτεϊνών είναι μια σχετικά αργή μεταβολική διαδικασία και χρειάζεται λίγος χρόνος για να γίνουν αισθητά τα αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, ο στόχος της οικοδόμησης μυών είναι να επιτευχθεί μια συνεχής αναβολική κατάσταση αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να παράγει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρει το Live Science, πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις για να εισέλθει το σώμα σας σε αναβολική κατάσταση: οι μυϊκές ίνες σας πρέπει να υποστούν βλάβη και η πρόσληψη πρωτεΐνης πρέπει να είναι επαρκής για την οικοδόμηση νέου ιστού. Η προπόνηση αντίστασης είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ενεργοποιήσετε αυτήν την κατάσταση. Για να μεγιστοποιηθεί η ανάπτυξη των μυών, οι αθλητικοί επιστήμονες συστήνουν άσκηση τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Οι ηλικιωμένοι μπορεί να αγωνίζονται με την οικοδόμηση μυών και μπορεί να χάσουν μυϊκή μάζα πιο γρήγορα από τα νεαρά άτομα, κάτι που σύμφωνα με μελέτη, είναι πιθανό να προκληθεί από μια αμβλεία απόκριση στην πρόσληψη πρωτεΐνης, όπως και η πιθανότητα να πίνουν υπερβολικό αλκοόλ ή να μην κοιμούνται αρκετά.

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεστε για να χτίσετε μυς θα εξαρτηθεί κυρίως από το σωματικό σας βάρος και τα επίπεδα δραστηριότητας. Δεδομένου ότι το σωματικό βάρος τείνει να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας, οι συστάσεις συνήθως δίνονται σε γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν συμφωνούν για το πόση πρωτεΐνη είναι αρκετή. Για τους αθλητές, το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλιατρικής συμβουλεύει να τρώτε 1,2-1,4 g πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους για να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα και να ανακάμψετε από την προπόνηση, ενώ οι συστάσεις της Διεθνούς Εταιρείας Αθλητικής Διατροφής, προτείνουν έως 2g γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό. Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Εφημερίδα Αθλιατρικής, η κατανάλωση περισσότερων από 1,6 g πρωτεΐνης / κιλό δεν θα προσφέρει περαιτέρω οφέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν πρόκειται για την κατανάλωση πρωτεΐνης για την οικοδόμηση μυών, η ποιότητα μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα. Τα πρωτεϊνικά μόρια αποτελούνται από 20 διαφορετικά αμινοξέα, εκ των οποίων τα εννέα είναι απαραίτητα, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα μας δεν μπορεί να τα παράγει. Για να αναπτυχθούν νέες μυϊκές ίνες, όλα αυτά τα αμινοξέα πρέπει να υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο