Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τελικά, υπάρχει μια νεκρή σφήκα μέσα σε κάθε σύκο;

ΑρχικήΟικιακάΤελικά, υπάρχει μια νεκρή σφήκα μέσα σε κάθε σύκο;
spot_img

Η ιδιαίτερη φύση του σύκου ως λουλούδι έχει αποτελέσει αφορμή για ορισμένες φήμες για το ότι αποτελεί «νεκροταφείο» νεκρών σφηκών. Είναι, άραγε, αλήθεια; Αν ναι, πρέπει να ανησυχούμε για τα σύκα που τρώμε;

Γλυκά, λαχταριστά και ιδανική πρώτη ύλη για πολλές γλυκές, αλμυρές και fusion συνταγές, τα σύκα αποτελούν μια από τις πιο καλοκαιρινές επιλογές για ένα λαχταριστό φρούτο. Φημολογείται, ωστόσο, ότι μέσα στα σύκα κείτονται νεκρές σφήκες. Είναι φήμη ή αλήθεια;

Ενώ κατά έναν τρόπο αυτό είναι αλήθεια,  κατά μία έννοια, όλα θα γίνουν πιο ξεκάθαρα, αμέσως μόλις ξεκαθαρίσουμε τη σχέση των σύκων με τις σφήκες μια για πάντα.

Η σχέση συκιάς και σφήκας

Στην πραγματικότητα, το σύκο είναι ένα είδος λουλουδιού (τεχνικά), το οποίο ανθίζει μέσα στον λοβό του συνδεδεμένο με το ίδιο το φυτό συκιάς . Και όπως όλα τα λουλούδια, πρέπει να επικονιαστεί για να αναπαραχθεί. Ωστόσο, το λουλούδι της συκιάς είναι κρυμμένο μέσα του, ο επικονιαστής πρέπει να «συρθεί» μέσα στο σύκο για να φέρει τη γύρη απευθείας στο λουλούδι. Οπότε, οι θηλυκές σφήκες γεννούν αυγά εντός της συκιάς. Φυσικά, τόσο η συκιά όσο και το σύκο χρειάζονται ο ένας τον άλλο για να αναπαραχθούν επιτυχώς, κάτι που στη βιολογία ονομάζεται αμοιβαιότητα.

Η διαδικασία της επικονίασης του σύκου από τη σφήκα

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στον ιστότοπο Treehugger, μια συκιά παράγει δύο ειδών σύκα : τα μη βρώσιμα αρσενικά σύκα (caprifigs), τα οποία παράγουν γύρη και τα βρώσιμα θηλυκά σύκα που αναπτύσσονται και ανθίζουν μέσα στον ξεχωριστό λοβό τους, όπου οι μέλισσες δεν μπορούν να τα επικονιάσουν. Αρχικά, οι θηλυκές σφήκες σέρνονται μέσα σε αρσενικά και θηλυκά σύκα για να προσπαθήσουν να αναπαραχθούν. Τρυπώνουν μέσα στο σύκο μέσα από ένα στενό άνοιγμα που ονομάζεται ostiole.

Αν η θηλυκή σφήκα φτάσει σε ένα αρσενικό σύκο, γεννά τα αυγά της και μετά πεθαίνει. Τα αυγά της εκκολάπτονται, με τις τυφλές, χωρίς τη δυνατότητα να πετούν, αρσενικές σφήκες να εκκολάπτονται πρώτες. Ακολουθεί το ζευγάρωμα των αρσενικών σφηκών με τις γυναίκες τους. Οι αρσενικές σφήκες στη συνέχεια σκάβουν ένα τούνελ έξω από το αρσενικό σύκο και οι γυναίκες σφήκες πετούν έξω, γεμάτες γονιμοποιημένα αυγά και μεταφέροντας γύρη, ξεκινώντας εκ νέου τον κύκλο. Ωστόσο, αν η σφήκα τρυπώσει σε ένα θηλυκό σύκο, δεν μπορεί να γεννήσει τα αυγά της και πεθαίνει από την πείνα. Αλλά, μεταφέρει γύρη στα εσωτερικά άνθη του σύκου, επικονιάζοντάς το. Μετά από αυτό, τα σύκα ωριμάζουν γρήγορα και είναι έτοιμα για βρώση!

Οπότε, τελικά υπάρχει μια νεκρή σφήκα στα σύκα μας; Η απάντηση σε αυτό είναι ναι. Αλλά μην ανησυχείτε για το αν τρώτε ένα πτώμα με κάθε σύκο, καθώς ο εξωσκελετός της έχει σίγουρα διασπαστεί πριν φάτε το λαχταριστό έδεσμα. Αυτή η διάσπαση οφείλεται σε ένα ειδικό ένζυμο, το οποίο ονομάζεται ficin και μετατρέπει το σώμα του εντόμου σε πρωτεΐνη που απορροφάται από το φυτό.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα