Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι το Food Shaming; – Επίδραση στην καθημερινότητα και τρόποι άμυνας

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤι είναι το Food Shaming; - Επίδραση στην καθημερινότητα και τρόποι άμυνας
spot_img

Το food shaming, για όποιο λόγο και αν συμβαίνει, επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των ανθρώπων.

Η κριτική έχει γίνει μια νοσηρότητα της σημερινής κοινωνίας. Πλέον αυτό επεκτείνεται και στο φαγητό. Ό,τι κι αν παραγγείλεις, ξέρεις ότι κάποιος θα έχει κάτι να πει, ακόμα κι αν αυτός ο κάποιος είναι φίλος σου. Θα μπορούσε να είναι μια συζήτηση για το πόσο υγιεινή είναι η διατροφή σας μέχρι και ένα σαρκαστικό σχόλιο αν έχετε πάρει κάτι με πολλές θερμίδες. Όλα αυτά είναι παραδείγματα food shaming, δηλαδή το να ντροπιάζει κανείς μέσα από την κριτική κάποιον για αυτά που τρώει. Όμως για να μπορέσουμε να το αποφύγουμε τόσο ως θύματα όσο και ως θύτες, πρέπει πρώτα να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε.

Τι είναι το «food shaming»;

Το Food – shaming συμβαίνει, όταν κάποιος κρίνει ή επικρίνει αυτό που τρώει ένα άλλο άτομο, είτε ηθελημένα είτε ακούσια. Αυτό συμβαίνει είτε μέσα από σχόλια, όπως «Δεν είναι πολύ παχυντικό αυτό;» ή κάποια παραίνεση του στυλ «Νομίζω πως τρως πολλούς υδατάνθρακες». Μπορεί αυτό να πηγάζει από ενδιαφέρον και κουλτούρα μιας καλής και υγιεινής διατροφής, αλλά μπορεί να αποτελεί και απλά μια κακοπροαίρετη ενέργεια. H συμπεριφορά αυτή, ωστόσο, δεν έχει πάντα καλό αποτέλεσμα.  Μπορεί να προκαλέσει άγχος, αμηχανία ή ενοχές.

Η επίδραση του Food Shaming

Όπως κάθε μορφή ψυχολογικής βίας, γιατί περί αυτού πρόκειται, έχει επίδραση πάνω σε αυτόν που δέχεται την κριτική. Μια πιθανή επίπτωση του food shaming σε κάποιον είναι οι τοξικές σκέψεις, όπως «Μακάρι να είχα το μεταβολισμό του». Αλλά μπορεί να πάρει και μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως καταπίεση των διατροφικών «θέλω» κάποιου, παράλειψη γευμάτων λόγω ενοχών ή εκτεταμένη αίσθηση κοινωνικού άγχους στην ιδέα του να φάει κανείς μπροστά σε κόσμο.  

Δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» φαγητά

Η ανάγκη κάποιου να προκαλέσει αίσθημα ντροπής ή ενοχής για ένα φαγητό ή τρόφιμο μπορεί να βασίζεται στην ιδέα ότι ορισμένα τρόφιμα είναι «κακά» ή «καλά». Αλλά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, καθώς το φαγητό δεν έχει ηθική πτυχή. Όλα τα τρόφιμα μπορούν να ενταχθούν σε μια υγιεινή διατροφή. Στην πραγματικότητα, η αποφυγή ορισμένων τροφίμων που έχει κανείς χαρακτηρίσει ως «κακά» αυξάνει μόνο την επιθυμία για αυτό το φαγητό, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία ή υπερφαγία.

Τι να κάνετε αν κάποιος σας κάνει να αισθανθείτε άσχημα για τις διατροφικές σας επιλογές

Αρχικά, να θυμάστε κάτι πολύ σημαντικό: Ζούμε τη ζωή μας για εμάς, όχι για τους άλλους. Και αυτό επεκτείνεται και στο τι τρώμε. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να απομακρύνετε τις κακοπροαίτρετες κριτικές και τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σας. Αλλά καλό είναι, σε κάθε περίπτωση, να εκφράζετε τη δυσαρέσκειά σας σε κάποιο σχόλιο για τη διατροφή σας που βρίσκετε προσβλητικό. Υπερασπιστείτε τις επιλογές σας, γιατί ανήκουν αποκλειστικά σε εσάς, αλλά μην απολογείστε για αυτές. Ωστόσο, αν αισθάνεστε ότι σε κάποιο βαθμό η διατροφή σας θα μπορούσε να είναι και καλύτερη, κάντε κάτι για αυτό. Μιλήστε σε κάποιον ειδικό ή βελτιώστε τις συνήθειές σας. Μπορείτε, επίσης, να το εκφράσετε στους φίλους σας, λέγοντάς τους παράλληλα να είναι πιο προσεκτικοί στο πώς εκφράζουν τις «ανησυχίες» τους.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα