Διατροφικές συμβουλές από επιστήμονα υγείας.
Η γαστροπάρεση, που ονομάζεται επίσης καθυστερημένη γαστρική κένωση, είναι μια διαταραχή που επιβραδύνει ή σταματά την κίνηση της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο, παρόλο που δεν υπάρχει απόφραξη στο στομάχι ή στα έντερα. Για τους ανθρώπους που ζουν με αυτό, μπορεί να είναι δύσκολο να καταναλώσουν όλα όσα θέλουν, γ’ αυτό και θέλει ιδιαίτερη προσοχή.
H διαιτολόγος Amanda Igel, RD, LD, έδωσε κάποιες συμβουλές στο ClevelandClinic, για δίαιτα γαστροπάρεσης ή ένα πρόγραμμα διατροφής, ώστε να μπορείτε να φροντίζετε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν καλύτερα. Σε γενικές γραμμές η Igel συνιστά να ακούτε τα σημάδια του σώματός σας για να καθοδηγείτε τη διατροφή σας καθημερινά. «Τις χειρότερες μέρες, μπορεί να είστε σε θέση να ανεχτείτε μόνο μια υγρή δίαιτα. Αλλά καθώς τα συμπτώματά σας βελτιώνονται, μπορείτε σιγά σιγά να αρχίσετε να ενσωματώνετε περισσότερα τρόφιμα», λέει.
Σύμφωνα με τις συστάσεις της Igel:
Δίαιτα γαστροπάρεσης σταδίου 1: Σοβαρά συμπτώματα
Εάν δεν μπορείτε να ανεχτείτε το φαγητό, αλλά μπορείτε να κρατήσετε τα υγρά, τηρήστε τα ροφήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να διατηρήσετε τους ηλεκτρολύτες σας, όπως αθλητικά ποτά και διαλύματα ενυδάτωσης, ροφήματα χωρίς καφεΐνη και ζωμοί.
«Αν διαπιστώσετε ότι πρέπει να βασίζεστε συχνά σε μια δίαιτα σταδίου 1 ή εάν δεν μπορείτε να ανεχτείτε τα τρόφιμα για περισσότερες από τρεις ημέρες τη φορά, επικοινωνήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης», συνιστά η Igel. «Μπορεί να επωφεληθείτε από κάποια πρόσθετη διατροφική υποστήριξη».
Δίαιτα γαστροπάρεσης σταδίου 2: Μέτρια συμπτώματα
Όταν νιώθετε ότι μπορείτε να ανεχτείτε μια υγρή δίαιτα και λίγο περισσότερο, μπορείτε να αρχίσετε να προσθέτετε μερικές επιπλέον τροφές. «Όταν ανέχεστε καλά τα διαυγή υγρά, μπορείτε να αρχίσετε να προσθέτετε μερικά επιπλέον μαλακά και εύπεπτα τρόφιμα», λέει η Igel. «Αυτές οι τροφές είναι γενικά χαμηλές σε λιπαρά, υγρές και μπορούν να διαλυθούν εύκολα στο στόμα σας χωρίς καμία προσπάθεια μάσησης». Συνεχίστε με τα τρόφιμα σταδίου 1 και δοκιμάστε να προσθέσετε μερικά τρόφιμα, όπως:
- Προϊόντα άπαχου γάλακτος, όπως γιαούρτι, τυρί, πουτίγκα και κρέμα.
- Ζωμός χωρίς λιπαρά με χυλοπίτες
- Χυμός λαχανικών
- Χυμός φρούτων
- Κονσερβοποιημένα φρούτα χωρίς δέρμα
- Κρεμώδες φυστικοβούτυρο
- Πουλερικά
Δίαιτα γαστροπάρεσης σταδίου 3: Ήπια και ελάχιστα συμπτώματα
Ακόμη και στις καλύτερες μέρες σας, είναι ακόμα σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή δίαιτα γαστροπάρεσης. «Όταν ζείτε με γαστροπάρεση, ο περιορισμός της πρόσληψης λίπους και φυτικών ινών είναι σημαντικός», είπε Igel. «Το λίπος και οι φυτικές ίνες είναι δύσκολο να αφομοιωθούν από το στομάχι σας και έχουν ως αποτέλεσμα πιο αργή κένωση από το στομάχι σας προς το λεπτό έντερο». Το λίπος φυσικά επιβραδύνει την κένωση του στομάχου. Έτσι, η επιλογή τροφών με την ένδειξη «χαμηλά λιπαρά», «μη λιπαρά» ή «χωρίς λιπαρά» μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα. Τα άτομα με γαστροπάρεση θα πρέπει να αποφεύγουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τηγανητά ή λιπαρά. Σημειώστε όμως ότι το υγρό λίπος στα ποτά μπορεί να σας βοηθήσει εάν αντιμετωπίζετε ακούσια απώλεια βάρους.
Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν επίσης την κένωση του στομάχου. Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες γιατί μπορεί να παραμείνουν στο στομάχι σας ή μπορεί να προκαλέσουν σχηματισμό μπεζόαρ (απόφραξη στο στομάχι σας). Γι’ αυτό τα άτομα με γαστροπάρεση θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικά με τα δημητριακά ολικής αλέσεως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Όταν επιλέγετε ψωμιά, ζυμαρικά και άλλα προϊόντα δημητριακών, οι καλύτερες επιλογές σας είναι τροφές με λιγότερες φυτικές ίνες. Επίσης τα ωμά και αποξηραμένα φρούτα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς και οι φλούδες φρούτων, καθώς περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα φυτικών ινών.
Μερικές από τις καλύτερες επιλογές για λαχανικά σε δίαιτα γαστροπάρεσης περιλαμβάνουν:
- Καλομαγειρεμένα λαχανικά χωρίς φλούδες, όπως κολοκυθάκια, παντζάρια, καρότα, πατάτες και, σπανάκι.
- Ντομάτες πολτοποιημένες και σάλτσα ντομάτας (το στραγγιστό είναι καλύτερο)
- Μαγειρεμένο σπανάκι
- Ψιλοκομμένα, καλά ψημένα κρεμμύδια
- Ψητές πιπεριές χωρίς φλούδα
- Κουνουπίδι μαγειρεμένο και πολτοποιημένο
- Συμβουλές για σπαράγγια
- Πολτοποιημένο αβοκάντο
Οι καλύτερες επιλογές για πρωτεΐνη είναι οι άπαχες πηγές που είναι χαμηλές σε λιπαρά. Αυτό περιλαμβάνει πρωτεΐνες χαμηλών λιπαρών όπως:
- Αυγά
- Ασπράδια
- Κρεμώδες φυστικοβούτυρο με μειωμένα λιπαρά
- Πουλερικά χωρίς πέτσα (όπως γαλοπούλα και κοτόπουλο χωρίς το δέρμα)
- Άπαχο ψάρι (όπως καλκάνι, γλώσσα, μπακαλιάρος, λυθρίνι, λαβράκι και ιππόγλωσσα)
- Άπαχα κρέατα (όπως άπαχα κομμάτια μοσχάρι, χοιρινό, μοσχαρίσιο και αρνί)
- Φασόλια πολτοποιημένα,(όπως τηγανητά φασόλια με χαμηλά λιπαρά, μαγειρεμένες φακές, μπιζέλια και χούμους)
Αποφύγετε τυχόν γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται με γάλα πλήρους λιπαρών ή 2%. Και μείνετε μακριά από προϊόντα που χρησιμοποιούν σαντιγί (ακόμη και την ελαφριά εκδοχή) ή μισή-μισή. Η υπερβολική ζάχαρη δεν είναι καλή ιδέα για κανέναν. Και ειδικά εάν ζείτε με γαστροπάρεση και διαβήτη, θέλετε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την πρόσληψη υδατανθράκων και ζάχαρης, έτσι επιλέξτε επιδόρπια που είναι χαμηλά σε λιπαρά. Ακόμη περιορίστε τα ποτά που θα σας φουσκώσουν όπως το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά.
Η Igel προτείνει να πίνετε αρκετά υγρά καθώς η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα ναυτίας. Μικρές γουλιές όλη τη μέρα, καθώς το να γεμίζετε μεγάλες ποσότητες υγρού μπορεί να γεμίσει την κοιλιά σας πολύ γρήγορα και να την κάνει να νιώθετε άβολα. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου έξι έως 10 φλιτζάνια υγρών την ημέρα. Αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο». Επίσης η ειδικός επισημαίνει την ανάγκη μικρών και συχνών γευμάτων μέσα στη μέρα, και το να μασάτε καλά το φαγητό. Τέλος η διατήρηση του σακχάρου είναι επιτακτική καθώς το υψηλό σάκχαρο στο αίμα παρεμβαίνει άμεσα στη φυσιολογική κένωση του στομάχου.
Η σωστή διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη όταν ζείτε με γαστροπάρεση, αλλά είναι απαραίτητη. Εάν δυσκολεύεστε να ακολουθήσετε μια δίαιτα ή ένα πρόγραμμα διατροφής ώστε να διαχειριστείτε τα συμπτώματα, μιλήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.