Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
30.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το φρούτο που προστατεύει τη δομή και την δύναμη των οστών – Νέα επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤο φρούτο που προστατεύει τη δομή και την δύναμη των οστών - Νέα επιστημονική μελέτη
spot_img

Μια ετήσια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση δαμάσκηνων επιβράδυνε την οστική απώλεια που συνδέεται με την οστεοπόρωση.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι τα μόνα τρόφιμα που είναι καλά για την υγεία των οστών. Τα δαμάσκηνα μπορούν επίσης να προστατεύσουν τη δομή και τη δύναμη των οστών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Penn State. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Osteoporosis International, υποδηλώνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση δαμάσκηνων επιβραδύνει την εξέλιξη της οστικής απώλειας που σχετίζεται με την ηλικία και μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος.

«Αυτή είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που εξετάζει τα τρισδιάστατα αποτελέσματα των οστών σε σχέση με τη δομή των οστών, τη γεωμετρία και την εκτιμώμενη αντοχή», δήλωσε η Mary Jane De Souza, διακεκριμένη καθηγήτρια κινησιολογίας και φυσιολογίας στο Penn State. «Στη μελέτη μας είδαμε ότι η καθημερινή κατανάλωση δαμάσκηνων επηρέασε παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο κατάγματος. Αυτό είναι κλινικά ανεκτίμητο».

Τα οστά είναι κατασκευασμένα από δυναμικούς ιστούς που βρίσκονται συνεχώς σε διαδικασία αναδιαμόρφωσης. Εξειδικευμένα οστικά κύτταρα αφαιρούν το παλιό οστό αντικαθιστώντας το με νέο οστό. Με την ηλικία, οι κλίμακες αρχίζουν να γερνούν και το σώμα διασπά τα οστά γρηγορότερα από ό, τι μπορεί να τα χτίσει.

Η επιταχυνόμενη απώλεια οστού μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, μια ασθένεια όπου το οστό γίνεται λιγότερο πυκνό και η δομή του αλλάζει, καθιστώντας το ασθενέστερο και με μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος. Πάνω από 10 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν την πάθηση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, και είναι πιο συχνή στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες και στους ηλικιωμένους.

Η Mary Jane De Souza, διακεκριμένη καθηγήτρια κινησιολογίας και φυσιολογίας δήλωσε: «Στη μελέτη μας είδαμε ότι η καθημερινή κατανάλωση δαμάσκηνων επηρέασε παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο κατάγματος. Αυτό είναι κλινικά ανεκτίμητο».

Τα οιστρογόνα, μια ορμόνη κρίσιμη για την υγεία των οστών, μειώνονται στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων επιταχύνουν την απώλεια οστικής πυκνότητας. Ενώ υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, οι ερευνητές δήλωσαν ότι πολλές γυναίκες που θα έπρεπε να το παίρνουν δεν το κάνουν.

Τα δαμάσκηνα προσφέρουν μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση, σύμφωνα με τον De Souza. Περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις όπως πολυφαινόλες που μπορεί να αμβλύνουν τις φλεγμονώδεις οδούς που οδηγούν σε απώλεια οστικής μάζας.

Για να διαπιστωθεί εάν η καθημερινή κατανάλωση δαμάσκηνων επηρέασε την ποιότητα των οστών, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια 12μηνη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή με 235 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε μία από τις τρεις ομάδες: χωρίς δαμάσκηνα, 50 γραμμάρια, ή τέσσερα έως έξι, δαμάσκηνα ημερησίως, ή 100 γραμμάρια, ή 10 έως 12, δαμάσκηνα καθημερινά. Κάθε έξι μήνες, αξιολογούνταν με μέτρηση της πυκνότητας 3D οστικής μάζας, της γεωμετρίας και της αντοχής των οστών.

Κατά τη διάρκεια ενός έτους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μετρήσεις της πυκνότητας της οστικής μάζας και της αντοχής των οστών στην κνήμη, ή στο οστό της κνήμης, μειώθηκαν στις γυναίκες στην ομάδα ελέγχου. Αντίθετα, όσες έτρωγαν τουλάχιστον τέσσερα έως έξι δαμάσκηνα κάθε μέρα διατήρησαν την οστική πυκνότητα και την αντοχή των οστών και διατήρησαν τη δομή των οστών, ιδιαίτερα στο φλοιώδες οστό. Ενώ οι γυναίκες και στις δύο ομάδες δαμάσκηνων είδαν όφελος, τέσσερα έως έξι δαμάσκηνα την ημέρα μπορεί να είναι η πιο εφικτή δόση. Οι γυναίκες στην ομάδα των 100 γραμμαρίων εγκατέλειψαν τη μελέτη σε υψηλότερο ποσοστό επειδή βαρέθηκαν να ενσωματώνουν τόσα πολλά δαμάσκηνα στην καθημερινή διατροφή τους.

«Είναι αρκετά συναρπαστικά δεδομένα για μια μελέτη 12 μηνών», δήλωσε ο De Souza. «Ήμασταν σε θέση να διατηρήσουμε το οστό στο βάρος του φλοιώδους οστού της κνήμης και η διατήρηση του φλοιώδους οστού και της αντοχής των οστών είναι το κλειδί για την αποφυγή κατάγματος».

Η κατανάλωση δαμάσκηνων θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, εξήγησε ο De Souza, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Με αυτό το έγγραφο, η ερευνητική ομάδα έχει βασιστεί σε μια σειρά μελετών που διερευνούν τη σχέση μεταξύ δαμάσκηνων και υγείας των οστών. Σε μια προηγούμενη μελέτη με την ίδια ομάδα γυναικών, η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση δαμάσκηνων για ένα χρόνο διατήρησε επίσης τη συνολική πυκνότητα οστικής μάζας στο ισχίο. Έχουν επίσης διερευνήσει πιθανούς μηχανισμούς πίσω από τα προστατευτικά αποτελέσματα των δαμάσκηνων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο τα δαμάσκηνα επηρεάζουν τα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου. Ο De Souza δήλωσε ότι ελπίζουν να συνεχίσουν να επεκτείνουν αυτά τα ευρήματα σε μελλοντικές μελέτες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι φονικές πίτσες: Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες εναντίον της Nestle France για τον θάνατο δύο παιδιών

Η γαλλική θυγατρική εταιρεία της Nestle κατηγορείται σε μια υπόθεση με μολυσμένες πίτσες που οδήγησαν στον θάνατο δύο παιδιών, και σε σοβαρές ασθένειες άλλους 57 ανθρώπους.

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα