Μια πιθανή νέα θεραπεία που συνδυάζει το φυσικό μέλι manuka με ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Aston
Οι μοναδικές αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μελιού έχουν καθιερωθεί εδώ και χιλιετίες. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας πληθώρας παθήσεων σε όλη την ιστορία, από την ουρική αρθρίτιδα μέχρι την ανακούφιση από τον πόνο.
Το μέλι παρουσιάζει ένα φάσμα αντιμικροβιακής δράσης, αναστέλλοντας μια ποικιλία μικροοργανισμών. Έχει αποδειχθεί ότι τα κύρια συστατικά, που αποδίδονται στην ικανότητα του μελιού να αναστέλλει τους μικροοργανισμούς είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου, οι πολυφαινολικές ενώσεις και η ντεφενσίνη-1 της μέλισσας, τα οποία υπάρχουν στο μέλι σε διάφορα επίπεδα. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν είναι η υψηλή ωσμωτικότητα, η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και το χαμηλό pH. Αυτά τα συστατικά ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των μελιών και εξαρτώνται από την προέλευση των λουλουδιών, τη γεωγραφική θέση και τη φυσιολογία των μελισσών. Επομένως, κάθε μέλι έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει μια ποικιλία μικροοργανισμών, κάτι που έχει παρατηρηθεί σε αρκετές μελέτες με μέλια από διαφορετική γεωγραφική θέση και βοτανική προέλευση.
Μέλι και μικροβιακή αντοχή
Η μικροβιακή αντοχή είναι ένα διαρκώς αυξανόμενο παγκόσμιο ζήτημα που έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τον καρκίνο ως την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως έως το 2050. Με το πέρας της «χρυσής εποχής» της ανακάλυψης αντιβιοτικών, ο εντοπισμός εναλλακτικών θεραπειών για τα κοινώς χρησιμοποιούμενα αντιμικροβιακά είναι πιο σημαντικός από πάντα.
Σε μία πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση, από την Σχολή Βιοεπιστημών Biosciences Research Group (BRG) του Aston university, αναλύθηκε η αποτελεσματικότητα των διαφορετικών μελιών ως αντιμικροβιακής θεραπείας έναντι μιας ποικιλίας βακτηριακών ειδών ανθεκτικών σε πολλαπλά φάρμακα (MDR).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το Surgihoney ήταν το πιο αποτελεσματικό μέλι, με ελάχιστες ανασταλτικές συγκεντρώσεις τόσο χαμηλές όσο 0,1% (w/v). Ωστόσο, όλα τα μέλια που εξετάστηκαν έδειξαν υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι των περισσότερων βακτηριακών ειδών που αναλύθηκαν. Ως εκ τούτου, η χρήση του μελιού ως αντιμικροβιακής θεραπείας θα πρέπει να θεωρείται ως εναλλακτική προσέγγιση για τη θεραπεία λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.
Το μέλι για τις λοιμώξεις των πνευμόνων
Ερευνητές από το ίδιο Πανεπιστήμιο ανέπτυξαν μία πιθανή νέα θεραπεία που συνδυάζει το φυσικό μέλι manuka με ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τη θεραπεία μιας πιθανώς θανατηφόρας πνευμονικής λοίμωξης και τη μείωση των παρενεργειών ενός από τα τρέχοντα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της. Το Μέλι μάνουκα είναι μονοανθές μέλι που παράγεται από το νέκταρ του δένδρου μάνουκα.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να συνδυάσουν το μέλι manuka και το φάρμακο αμικακίνη σε ένα εργαστηριακό σκεύασμα για τη θεραπεία της βακτηριακής λοίμωξης των πνευμόνων Mycobacterium abscessus. Τα βακτήρια αυτά είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στα φάρμακα.
Αποδείχθηκε ότι το μέλι manuka έχει τη δυνατότητα να σκοτώσει μια σειρά από ανθεκτικές στα φάρμακα βακτηριακές λοιμώξεις όπως το Mycobacterium abscessus – το οποίο συνήθως επηρεάζει ασθενείς με κυστική ίνωση (CF) ή βρογχεκτασίες.
Αυτή η νέα προσέγγιση είναι επωφελής όχι μόνο επειδή έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει μια λοίμωξη υψηλής ανθεκτικότητας στα φάρμακα, αλλά λόγω των μειωμένων παρενεργειών, ωφελώντας την ποιότητα ζωής και βελτιώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης για τους μολυσμένους ασθενείς με ΚΙ.