Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τροφικές αλλεργίες: Νέα θεραπεία αποτρέπει τις αναφυλακτικές αντιδράσεις

ΑρχικήΕπιστήμηΤροφικές αλλεργίες: Νέα θεραπεία αποτρέπει τις αναφυλακτικές αντιδράσεις
spot_img

Μια νέα θεραπεία θα μπορούσε να αποτρέψει τις επικίνδυνες αναφυλακτικές αντιδράσεις σε ευπαθείς σε αυτές καταναλωτές, αντικαθιστώντας σημαντικά βακτήρια του εντέρου.

Οι αλλεργίες στα τρόφιμα είναι κάτι αρκετά συνήθεις. Πολλοί άνθρωποι με διατροφικές αλλεργίες εμφανίζουν ήπια συμπτώματα με την κατανάλωση αλλεργιογόνων σε αυτούς τροφές, αλλά υπάρχουν και αυτό που κινδυνεύουν σοβαρά από τις αναφυλακτικές αντιδράσεις, με τα συμπτώματα να είναι ακόμα και θανατηφόρα.

Μια βακτηριακή ένωση που ονομάζεται βουτυρικό, το οποίο παράγεται από υγιή μικροβιώματα, φαίνεται πολλά υποσχόμενη κατά των αλλεργικών αντιδράσεων σε εργαστηριακές δοκιμές, αλλά δεν συνιστάται να γίνεται λήψη του εκ του στόματος, καθώς η γεύση του είναι δυσάρεστη.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ωστόσο, ανακάλυψαν έναν πιο εύγευστο τρόπο για να αντιμετωπίσουν τις αλλεργικές, αναφυλακτικές αντιδράσεις. Η απάντησή τους, λοιπόν, στο βουτυρικό είναι  τα «πολυμερή μικκύλια», τα οποία ήδη έχουν αποδειχτεί  αποτελεσματικά ενάντια στις αλλεργίες των ποντικιών στα φιστίκια. Η θεραπεία θα μπορούσε κάποια μέρα να εξουδετερώσει πολλούς τύπους τροφικών αλλεργιών και φλεγμονωδών ασθενειών.

Μερικά από τα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου παράγουν μεταβολίτες, όπως το βουτυρικό, που ευνοούν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων και προστατεύουν το έντερο. Εάν, όμως, το μικροβίωμα ενός ατόμου είναι ανθυγιεινό και στερείται αυτών των βακτηρίων που παράγουν βουτυρικό, θραύσματα μερικώς χωνεμένης τροφής μπορεί να διαρρεύσουν από το έντερο και να προκαλέσουν μια ανοσολογική αντίδραση που οδηγεί σε αλλεργική απόκριση και δυνητικά αναφυλακτικό σοκ. To βουτυρικό παράγει μεν ένα υγιές μικροβίωμα, αλλά έχει άσχημη γεύση και μυρωδιά και χωνεύεται προτού φτάσει στο κατώτερο έντερο, όπου και πρέπει να δράσει.

Για αυτό το λόγο, όπως αναφέρει αντίστοιχο δημοσίευμα του New Food Magazine, οι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένων των κύριων ερευνητών Cathryn Nagler, PhD, και Ruyi Wang, PhD, σχεδίασαν ένα νέο σύστημα παράδοσης. Πολυμέρισαν το βουτανοϋλοξυαιθυλο μεθακρυλαμίδιο, το οποίο έχει μια βουτυρική ομάδα ως πλευρική αλυσίδα, με μεθακρυλικό οξύ ή υδροξυπροπυλ μεθακρυλαμίδιο.

Τα πολυμερή που προέκυψαν αυτοσυναρμολογήθηκαν σε συσσωματώματα, ή πολυμερή μικκύλια, που έσυραν τις πλευρικές αλυσίδες βουτυρικού στον πυρήνα τους, καλύπτοντας έτσι την άσχημη μυρωδιά και γεύση της ένωσης. Οι ερευνητές χορήγησαν αυτά τα μικκύλια στο πεπτικό σύστημα ποντικών που δεν είχαν είτε υγιή βακτήρια του εντέρου είτε μια σωστά λειτουργούσα επένδυση του εντέρου.

 Αφού οι πεπτικοί χυμοί απελευθέρωσαν το βουτυρικό στο κάτω μέρος του εντέρου, τα αδρανή πολυμερή απομακρύνθηκαν στα κόπρανα. Η θεραπεία αποκατέστησε τον προστατευτικό φραγμό και το μικροβίωμα του εντέρου, εν μέρει αυξάνοντας την παραγωγή πεπτιδίων που σκοτώνουν τα επιβλαβή βακτήρια, τα οποία δημιούργησαν χώρο για βακτήρια που παράγουν βουτυρικό.

Το πιο σημαντικό, η χορήγηση δόσης σε αλλεργικά ποντίκια με τα μικκύλια απέτρεψε μια απειλητική για τη ζωή αναφυλακτική απόκριση όταν εκτέθηκαν σε φιστίκια. Έτσι, θεωρητικά, μπορεί να εφαρμοστεί ευρέως σε οποιεσδήποτε τροφικές αλλεργίες μέσω της ρύθμισης της υγείας του εντέρου.

Ακολουθούν δοκιμές σε μεγαλύτερα ζώα, ακολουθούμενες από κλινικές δοκιμές. Εάν αυτές οι δοκιμές επιτύχουν και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εγκρίνει την από του στόματος θεραπεία, τα μικκύλια θα μπορούσαν να διατεθούν στην αγορά σε μικρές συσκευασίες. Οι καταναλωτές θα ανακάτευαν τα φακελάκια σε νερό ή χυμό. Σε άλλη εργασία με τα μικκύλια, η ομάδα αναλύει δεδομένα για τη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου με την από του στόματος θεραπεία. Η ομάδα ερευνά επίσης τη χορήγηση μέσω ένεσης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο