Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βελτιώνουν τα καρότα την όρασή μας τη νύχτα;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΒελτιώνουν τα καρότα την όρασή μας τη νύχτα;
spot_img

Μύθοι και πραγματικότητα για τις ικανότητες του αγαπημένου μας λαχανικού

Ο μύθος ξεκίνησε από το Βρετανικό Υπουργείο Αεροπορίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως μια προσπάθεια να ξεγελάσει τη γερμανική αεροπορία και να ενθαρρύνει τους πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας να τρώνε περισσότερα λαχανικά.

Κατά τη διάρκεια της πολεμικής προσπάθειας, λοιπόν, η Βασιλική Αεροπορία (RAF) άρχισε να αποδίδει την οπτική ακρίβεια των πιλότων της (ειδικά τη νύχτα) στην κατανάλωση καρότων. Στην πραγματικότητα, είχαν εφεύρει την ακόμα άκρως απόρρητη τεχνολογία RADAR που επέτρεπε στους πιλότους τους να παρακολουθούν και να στοχεύουν τα γερμανικά αεροπλάνα χωρίς τη χρήση της όρασης.

Τα καρότα προωθήθηκαν επίσης μέσω της προπαγάνδας σχετικά με το αναγκαστικό μπλακ άουτ που συνέβη σε ολόκληρη την Αγγλία από τον Σεπτέμβριο του 1939 έως τον Απρίλιο του 1945, κατά τη διάρκεια του οποίου το επίπεδο φωτός που επιτρεπόταν τη νύχτα ελαχιστοποιήθηκε αυστηρά για να γίνει πιο δύσκολο για τα εχθρικά βομβαρδιστικά να δουν τις πόλεις. Στο κοινό είπαν ότι τα καρότα «σε κρατούν υγιή και σε βοηθούν να βλέπεις στο μπλακ άουτ!»

Γιατί επιλέχθηκαν τα καρότα;

Τα καρότα επιλέχθηκαν επειδή ήταν ένα πλεονάζον λαχανικό στη Βρετανία εκείνη την εποχή και μπορούσαν να καλλιεργηθούν στις περισσότερες περιοχές από τη μέση βρετανική οικογένεια.

Επιλέχθηκαν επίσης λόγω των επιπέδων τους σε βήτα-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την παραγωγή της βιταμίνης Α που έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στην όραση σε χαμηλό φωτισμό και στην πρόληψη της νυκταλωπίας (νυχτερινή τύφλωση).

Πώς η βιταμίνη Α βοηθά την όραση;

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για να σχηματιστεί η ροδοψίνη, μια κοκκινωπή-μοβ χρωστική ουσία που τα μάτια σας χρειάζονται για να δουν αποτελεσματικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ως αποτέλεσμα, οι ελλείψεις σε βιταμίνη Α μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη όραση, νυκταλωπία και, σε σοβαρές περιπτώσεις, τύφλωση. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Α, η κατανάλωση καρότων θα μπορούσε να σας βοηθήσει να διορθώσετε και να βελτιώσετε την νυχτερινή σας όραση, αλλά μόνο για να ταιριάξετε με τις ικανότητες ενός μέσου ανθρώπου χωρίς προβλήματα υγείας. Δηλαδή δεν θα σας δώσει τη δυνατότητα να βλέπετε στο απόλυτο σκοτάδι ή σε επίπεδο υψηλότερο από το μέσο όρο.

Πού αλλού μπορώ να βρω τη βιταμίνη Α;

Η ίδια η βιταμίνη Α δεν υπάρχει στα φυτικά τρόφιμα. Εμφανίζεται μόνο σε ζωικές τροφές, καθώς η διαδικασία που απαιτείται για τη διάσπαση της βήτα-καροτίνης (το αντιοξειδωτικό που χρειάζεται το σώμα για να παράγει τη δική του βιταμίνη Α) έχει ήδη λάβει χώρα στο σώμα του ζώου που παρήγαγε την τροφή. Αυτό σημαίνει ότι τροφές όπως τα αυγά, το συκώτι, το ψάρι και το τυρί είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Α στην ακατέργαστη μορφή της, ιδιαίτερα αν ανήκετε στο 45% του πληθυσμού που έχει μειωμένη ικανότητα να μετατρέπει την προβιταμίνη Α σε βιταμίνη Α. .

Τι είναι το βήτα-καροτένιο και πού μπορώ να το βρω;

Το βήτα-καροτένιο είναι μια κόκκινη-πορτοκαλί χρωστική ουσία που βρίσκεται στα φυτά και στα φρούτα, ιδιαίτερα στα έντονα χρώματα. Μαζί με το αντίστοιχο άλφα-καροτένιο, είναι γνωστό ως Προβιταμίνη Α και μετατρέπεται από τον οργανισμό σε Βιταμίνη Α. Αν και πήρε το όνομά του από το «Carota» (η λατινική λέξη για το «καρότο»), μπορεί επίσης να βρεθεί σε μια ποικιλία άλλων λαχανικών.

Υπάρχει ιδιαίτερα σε γλυκοπατάτες, γι’ αυτό και το Συμβούλιο Γεωργικής Έρευνας της Αφρικής τις προωθεί στους αγρότες για να βοηθήσει στην πρόληψη της τύφλωσης στα παιδιά. Βρίσκεται σε πολλά άλλα πορτοκαλί τρόφιμα, όπως τα πορτοκάλια, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και τις κολοκύθες. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε σκούρα, φυλλώδη πράσινα, όπως το λάχανο και το σπανάκι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο