Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παιδί: Πως θα βελτιώσετε τις διατροφικές του συνήθειες

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠαιδί: Πως θα βελτιώσετε τις διατροφικές του συνήθειες
spot_img

Χρήσιμες συμβουλές για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών.

Με ποιο τρόπο θα βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες τα παιδιά, τι προτείνεται να καταναλώνουν καθημερινά τουλάχιστον ως πρωϊνό; Σε αυτό το ερώτημα απαντά ο Θεοφάνης Γεωργόπουλος, λέκτορας Εφαρμογών στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές, με αφορμή και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι γονείς, αλλά και τα ίδια τα παιδιά, τονίζει ο ίδιος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προβληματίζονται για το ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σημαντικό να μην στερούνται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη τους. Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών θα πρέπει να ακολουθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Η διατροφή των παιδιών θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, διαιτητικές ίνες, όπως είναι τα λαχανικά, πατάτες, όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης, γάλα και γαλακτοκομικά, ψαχνό κρέας και ψάρι. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγονται τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λευκό αλεύρι, κορεσμένα λιπαρά και παράλληλα, είναι με λίγα θρεπτικά συστατικά.

Αν και έχει τονιστεί η σημασία του πρωινού γεύματος στο μεταβολισμό και την πνευματική διαύγεια στο σχολείο, υπογραμμίζει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών (και γονιών) φεύγει από το σπίτι χωρίς να καταναλώσει πρωινό.

Ενδεικτικά προτείνεται να καταναλώνονται καθημερινά τουλάχιστον ως πρωινό :

* 1 ποτήρι φρέσκο πλήρες γάλα σκέτο

* Ημίπαχο γάλα με δημητριακά πρωινού (χωρίς την προσθήκη σοκολάτας)

* Τοστ (με τυρί χαμηλών λιπαρών, χωρίς βούτυρο, μαργαρίνη και αλλαντικά)

* Φρυγανιές με μέλι και 1 ποτήρι φρέσκο πλήρες γάλα

* Ένα φρούτο εποχής

* Κουλούρι Θεσσαλονίκης (από το φούρνο της γειτονιάς)

Σε ό,τι αφορά το δεκατιανό γεύμα κατά το διάλειμμα στο σχολείο, σε γενικές γραμμές πρέπει να αποφεύγονται τα εξής τρόφιμα:

* διάφορα με πολύ αλάτι σνακ (π.χ. πατατάκια, γαριδάκια κτλ)

* ροφήματα με ζάχαρη (αναψυκτικά, χυμοί).

* σφολιάτες γιατί περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά (τυρόπιτα, σπανακόπιτα, λουκανικόπιτα, πίτσα κτλ)

* αρτοσκευάσματα με πολλά λιπαρά (π.χ. μπισκότα, κέικ, κλπ)

Για τα Σαββατοκύριακα, προτείνονται τα εξής:

* Τοστ (με τυρί και γαλοπούλα ή μόνο με τυρί χαμηλών λιπαρών) και 1 φρούτο

* Σάντουιτς ή μικρή μπαγκέτα με τυρί, γαλοπούλα, μαρούλι (χωρίς σως μαγιονέζας)

* Αραβική πίτα ή τορτίγια με τυρί, γαλοπούλα και διάφορα λαχανικά (πχ. καρότο τριμμένο, μαρούλι, ντομάτα)

* Κριτσίνια ολικής άλεσης ή κουλούρι Θεσσαλονίκης

* Ομελέτα φούρνου με 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή σίκαλης

* Ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο

* Φρυγανισμένο ψωμί με αβοκάντο και τυρί κρέμα (π.χ cottage)

* Γιαούρτι με αμύγδαλα ή καρύδια ή δημητριακά και 1 φρούτο

* Κρακεράκια ολικής άλεσης με τρίγωνα τυράκια και στικς λαχανικών (αγγούρι, καρότα κτλ)

* Φρουτοσαλάτα (με διάφορα φρούτα και τριμμένους ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι)

Τέλος, σε περίπτωση που συντρέχουν προβλήματα υγείας στο παιδί (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία, τροφική αλλεργία), οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούσουν τις εξατομικευμένες συμβουλές του διατροφολόγου, καταλήγει τονίζοντας ο Θεοφάνης Γεωργόπουλος λέκτορας Εφαρμογών στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ευχόμενος καλή σχολική χρονιά!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο

Νοθευμένο το 80% του μελιού – Μελισσοκομικά site διαφημίζουν φρουκτόζη που δεν ανιχνεύεται στους ελέγχους!

Η νοθεία μελιού έχει γίνει επιστήμη! Κώδωνας κινδύνου από τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο