Από τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, έως ορισμένα φρούτα και λαχανικά.
Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν τακτικά από φούσκωμα που μπορεί να οφείλεται σε δυσκοιλιότητα, τροφική δυσανεξία, κοιλιοκάκη ή το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS). Ουσιαστικά η κύρια αιτία του φουσκώματος είναι η περίσσεια αερίων στο έντερο, που μπορεί να προκληθεί από ορισμένα τρόφιμα και ποτά, όπως συγκεκριμένα λαχανικά και ανθρακούχα ποτά, ή από την κατάποση αέρα ενώ τρώτε.
Όπως υπάρχουν τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε αν διαθέτετε κάποια ιατρική κατάσταση, όπως στην περίπτωση της κοιλιοκάκης τη γλουτένη, έτσι υπάρχουν και τρόφιμα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την ενόχληση που σχετίζεται με το φούσκωμα. Αυτά σύμφωνα με την Mirror είναι:
Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι πλούσια σε φυσικά πεπτικά ένζυμα. Συμπεριλαμβάνοντας αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σας, μπορείτε να βελτιώσετε τα επίπεδα των ευεργετικών βακτηρίων και ενζύμων στο πεπτικό σας σύστημα. Μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα γεμάτα με πεπτικά ένζυμα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του φουσκώματος μετά τα γεύματα. Αν θέλετε να εισαγάγετε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή σας, βάλτε κομπούχα ή κεφίρ, και προσθέσετε miso και ξινολάχανο σε σούπες ή μαγειρευτά για μια επιπλέον γεύση.
Ο κουρκουμάς, ένα μπαχαρικό με πλούσια γαστρονομική και ιατρική ιστορία, έχει αναγνωριστεί για τις δυνατότητές του να καταπραΰνει γαστρεντερικά προβλήματα όπως κράμπες στο στομάχι, διάρροια, δυσκοιλιότητα, βήχας και δυσπεψία. Ενώ ο κουρκουμάς είναι ένα κοινό συστατικό στα πιάτα με κάρυ, υπήρξε μια αξιοσημείωτη αύξηση της δημοτικότητας των σκονών και των ροφημάτων κουρκουμά καθώς περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν τα οφέλη του για την υγεία.
Το τζίντζερ είναι ένα άλλο τρόφιμο που είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης της ναυτίας. Κάποιες έρευνες δείχνουν ακόμη ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος. Μια ανασκόπηση κλινικών δοκιμών του 2019 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα τζίντζερ βοήθησε στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως το φούσκωμα σε άτομα με μειωμένη γαστρική κένωση. Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη για μεγαλύτερες μελέτες για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων.
Ορισμένα φρούτα επίσης θα μπορούσαν να σας σώσουν από το φούσκωμα. Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2021 από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) τόνισε τα πεπτικά οφέλη των πράσινων φρούτων όπως το ακτινίδιο. Η μελέτη ανακάλυψε ότι η κατανάλωση δύο μεγάλων ακτινιδίων (περίπου 200 γραμμάρια σάρκας) βοήθησε τα άτομα να διατηρήσουν τακτικές κινήσεις του εντέρου. Αν και ο ακριβής τρόπος με τον οποίο το ακτινίδιο βοηθά την πέψη παραμένει λίγο μυστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τη διατροφική του δύναμη και τα πιθανά οφέλη για τον ύπνο και την υγεία των οστών, αξίζει σίγουρα να το ενσωματώσετε στη διατροφή σας.
Τα βατόμουρα είναι μια άλλη φανταστική προσθήκη στη δίαιτά σας, που είναι γνωστό ότι ανακουφίζει από τα κοιλιακά συμπτώματα, όπως φούσκωμα, κοιλιακό άλγος και καούρα. Αυτά τα ευέλικτα μούρα μπορούν να τα απολαύσετε με πολλούς τρόπους, όπως σε smoothies, ως επικάλυψη γκρανόλας ή γιαουρτιού ή ακόμα και να τα ψήσετε σε τηγανίτες.
Η παπάγια μπορεί να μην είναι βασικό στοιχείο στη λίστα αγορών σας, αλλά διαφημίζεται για τα πολυάριθμα οφέλη της για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης των συμπτωμάτων του φουσκώματος και της υποβοήθησης της πέψης. Μπορείτε να απολαύσετε ωμή παπάγια – απλώς αφαιρέστε τους σπόρους από το κέντρο. Κάνει επίσης μια νόστιμη προσθήκη σε σαλάτες, επιδόρπια και smoothies.
Το ραβέντι έχει αναγνωριστεί για τα οφέλη του στην υγεία. Αν και η έρευνα για την επίδραση του ραβέντι σε γαστρεντερικά ζητήματα όπως το φούσκωμα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, μια μελέτη βρήκε ότι είχε θετικό αντίκτυπο στη δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να επιδεινώσει το φούσκωμα. Η αιχμηρή, πικάντικη γεύση του ραβέντι μπορεί να προσθέσει ένα δροσιστικό λάκτισμα στα smoothies σας. Απλώς θυμηθείτε να πετάξετε τα τοξικά φύλλα πριν τα ανακατέψετε.
Το πράσινο τσάι, μια γνωστή διατροφική μονάδα παραγωγής ενέργειας, φημίζεται για τα οφέλη του στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της εγκεφαλικής λειτουργίας και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα μυστικό όπλο ενάντια στο φούσκωμα. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα που περιέχουν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, μαζί με άλλα συστατικά, επηρέασαν θετικά τις συνήθειες του εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του φουσκώματος και του κοιλιακού πόνου.
Το Bifidobacterium infantis (ή B. infantis) είναι μια επιστημονική ονομασία για έναν τύπο βακτηρίων που θεωρείται «καλό για το έντερο μας». Μια ανάλυση 27 μελετών έδειξε ότι 12 ουσίες προβιοτικών, όπως το B. infantis, είχαν θετική επίδραση στο φούσκωμα σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι υπόλοιπες 15 μελέτες δεν ανέφεραν σημαντικές επιπτώσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Το Bifidobacterium infantis μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, οι ελιές, το ξινολάχανο, το σαλάμι και το τυρί. Ελέγχετε πάντα την ετικέτα αν μπορείτε.
Η κινόα, που συχνά αποκαλείται υπερτροφή, έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες τάσεις υγιεινής διατροφής του 21ου αιώνα. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και πιστεύεται ότι ενισχύει την ποικιλία των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό.
Ο μάραθος και οι σπόροι του χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για να ανακουφίσουν τις πεπτικές ενοχλήσεις, όπως το φούσκωμα, οι κράμπες και ο αέρας. Ενώ η επιστημονική έρευνα είναι περιορισμένη, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο μάραθου βοήθησε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), συμπεριλαμβανομένου του φουσκώματος. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν το μαγείρεμα με μάραθο προσφέρει τα ίδια οφέλη.