Μελέτες δείχνουν πως μια ποικιλία τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το kimchi, μπορούν να αναστείλουν το διαβήτη.
Σήμερα, οι επιστήμονες ερευνούν τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση λόγω των πιθανών πλεονεκτημάτων τους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της υγείας του εντέρου. Κάποιοι ερευνούν, το πώς τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να επηρεάσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Οι ειδικοί στο Zoe μοιράζονται ορισμένες μελέτες που αποδεικνύονται πολλά υποσχόμενες.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ολοένα και πιο συχνή πάθηση που επηρεάζει περισσότερα από 1 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα μας, ενώ παγκοσμίως επηρεάζονται 1 στους 11. Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν πως τα τελευταία 50 χρόνια, ο επιπολασμός έχει υπερδιπλασιαστεί. Αυτό τονίζει και την κρισιμότητα τέτοιου είδους δεδομένων για τη δημόσια υγεία.
Μελέτη από το 2006 που πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους με διαβήτη, έδειξε πως εκείνοι που είχαν καταναλώσει τους μύκητες που είχαν υποστεί ζύμωση είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι επιστήμονες τους τάισαν είτε με εικονικό φάρμακο είτε με Cordyceps sinensis, έναν μύκητα δημοφιλή στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Μια ακόμη μελέτη σε ανθρώπους, εξέτασε τους τρόπους με τους οποίους τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Στην έρευνα συμμετείχαν 21 άτομα με προδιαβήτη, μια κατάσταση όπου παρουσιάζονται υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από το κανονικό, αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να διαγνωσθεί διαβήτης τύπου 2. Για τις πρώτες οκτώ εβδομάδες, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν είτε φρέσκο είτε ζυμωμένο kimchi. Μετά από ένα διάλειμμα τεσσάρων εβδομάδων, όσοι είχαν φάει φρέσκο kimchi άλλαξαν σε ζυμωμένο, και το αντίστροφο. Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα βελτιώθηκε και για τις δύο ομάδες. Ωστόσο, η βελτίωση ήταν μεγαλύτερη μετά την κατανάλωση ζυμωμένου kimchi.
Ωστόσο, αυτό το δημοφιλές κορεάτικο συνοδευτικό που παρασκευάζεται από ζυμωμένο λάχανο και άλλα λαχανικά δεν είναι το μόνο που ανήκει σε αυτήν τη κατηγορία. Το Μίσο το οποίο λαμβάνει ιδιαίτερη δημοφιλία τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα κυρίως λόγω των τηλεπαιχνιδιών μαγειρικής, είναι επίσης ένα από αυτά. Πρόκειται για ένα κοινό ιαπωνικό καρύκευμα που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Το Kombucha επίσης, που είναι ένα ανθρακούχο τσάι που παρασκευάζεται από πράσινο ή μαύρο τσάι.
Ακόμη, το Κεφίρ, ένα μείγμα γάλακτος και γιαουρτιού που γίνεται με την προσθήκη μαγιάς και κόκκων κεφίρ στο γάλα. Το αποτέλεσμα είναι ένα λίγο πιο ξινό ρόφημα που μπορεί να προστεθεί σε smoothies και ποτά. Μια ακόμη ελεγχόμενη μελέτη πραγματοποιήθηκε 60 άτομα με διαβήτη τύπου 2, εκ των οποίων οι μισοί κατανάλωναν προβιοτικό κεφίρ και οι άλλοι μισοί κατανάλωναν συμβατικό γάλα που είχε υποστεί ζύμωση. Κάθε συμμετέχων έπινε 2,5 φλιτζάνια, δύο φορές την ημέρα για 8 εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης, όσοι ήταν στην ομάδα του κεφίρ είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από εκείνους της άλλης ομάδας.
Ακόμη ένα προϊόν που μπορεί να αποδειχθεί πολλά υποσχόμενο είναι το τέμπε. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό Ινδονησιακό φαγητό που παράγεται από ζυμωμένα φασόλια σόγιας, διατηρούνται ολόκληρα και συμπιέζονται σε ένα συμπαγές υλικό σε σχήμα ορθογώνιου που στη συνέχεια μπορεί να κοπεί σε φέτες.
Έτσι, η επιστήμη δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση όπως τα παραπάνω, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.