Πως μπορεί κάποιος να καταλάβει εάν η μαύρη σοκολάτα που θέλει να αγοράσει είναι νηστίσιμη και Vegan.
Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που νηστεύουν ενόψει του Πάσχα, αλλά που ταυτόχρονα λαχταράνε να φάνε λίγη σοκολάτα. Αν και η ουσία και το νόημα της νηστείας είναι η στέρηση και η κάθαρση από κάθε «αμαρτωλή απόλαυση» τα σούπερ μάρκετ έχουν γεμίσει με Vegan φυτικά τρόφιμα που ταιριάζουν και στην Ορθόδοξη νηστεία-αποχή από το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.
Εκτός από φυτικά τρόφιμα όπως το φυτικό τυρί, υπάρχουν και πολλά νηστήσιμα γλυκά (εκτός από τον παραδοσιακό χαλβά). Σε όλα τα ζαχαροπλαστεία υπάρχει ξεχωριστή βιτρίνα με νηστίσιμα, που μάλιστα έχουν και σοκολάτα. Είναι όμως νηστίσιμη; Να εμπιστευτούμε τον χαμογελαστό ζαχαροπλάστη που διαρρηγνύει τα ιμάτια του ότι ακόμα και τα γλυκά με σοκολάτα είναι νηστήσιμα; Να τον πιστέψουμε;
Καταρχήν να πούμε πως το εάν μία σοκολάτα, είτε του εμπορίου είτε από ζαχαροπλαστείο είναι νηστίσιμη, εξαρτάται από τον παραγωγό.
Αν ρίξουμε μια ματιά στα συστατικά της μαύρης σοκολάτας θα δούμε ότι το κύριο συστατικό κάθε πλάκας σοκολάτας είναι το κακάο, το οποίο είναι εξ ολοκλήρου φυτικής προέλευσης. Οι σπόροι κακάο λαμβάνονται από το φυτό κακάο και στη συνέχεια συνθλίβονται και μετατρέπονται σε πάστα ή σκόνη. Στη συνέχεια προστίθενται και άλλα υλικά που δίνουν στη μαύρη σοκολάτα την όψη και γεύση που ξέρουμε. Ωστόσο, θέλει προσοχή αφού ενώ η σοκολάτα γάλακτος και η λευκή σοκολάτα εξ ορισμού έχουν γάλα, υπάρχει περίπτωση και η μαύρη σοκολάτα σε κάποιες περιπτώσεις να περιέχει γάλα, οπότε αυτές πρέπει να αποφεύγονται εάν κάποιος ακολουθεί νηστεία.
Από μόνο του το γεγονός ότι μία μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο, δεν σημαίνει ότι δεν περιέχει και γάλα. Πολλές μάρκες μαύρης σοκολάτας δεν είναι στην πραγματικότητα χωρίς γάλα, οπότε ούτε για νηστεία ενδείκνυνται ούτε για vegan διατροφή.
Ακόμα οι διαδικασίες προετοιμασίας μπορεί μερικές φορές να περιλαμβάνουν τη χρήση ζωικών ενζύμων ή προϊόντων (ζελατίνη, για παράδειγμα), ενώ η αρωματισμένη μαύρη σοκολάτα μπορεί, επίσης, να περιέχει μη vegan προϊόντα στα συστατικά της, καθώς οι συνταγές και οι τεχνικές παραγωγής διαφέρουν από τη μια μάρκα στην άλλη και έτσι το τελικό προϊόν να μην είναι νηστίσιμο.
Πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι μία μαύρη σοκολάτα είναι νηστίσιμη;
Σε γενικές γραμμές, είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς αν η σοκολάτα είναι vegan και νηστίσιμη ή όχι. Η μαύρη σοκολάτα χωρίς γάλα ή άλλα ζωικά προϊόντα θα χαρακτηριστεί, συγκεκριμένα, ως vegan. Μπορούμε για σιγουριά να διαβάσουμε και τη λίστα συστατικών, αλλά με τόση έμφαση στα φυτικά προϊόντα, οι εταιρείες που παράγουν vegan σοκολάτα θέλουν να ξέρει ο καταναλωτής ότι η σοκολάτα τους είναι στην πραγματικότητα vegan – και κατ΄ επέκταση νηστίσιμη μιας και διανύουμε την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής-.
Αυτό ισχύει τόσο για μεγάλες μάρκες όσο και για μικρούς προμηθευτές, ενώ συχνά υπάρχει ένα μεγάλο «V» για vegan στην εξωτερική συσκευασία ή η σοκολάτα μπορεί να έχει ακόμη και τη λέξη «vegan» στην ονομασία της. Πάντως, είναι γεγονός ότι όλο και περισσότερες μάρκες παράγουν μαύρη σοκολάτα σε μη γαλακτοκομική, vegan συνταγή, ό,τι πρέπει για όσους κάνουν νηστεία.
Πρέπει επίσης να τονίσουμε και την παρανόηση που υπάρχει σχετικά με την κουβερτούρα, καθώς πολλοί θεωρούν ότι είναι σίγουρα νηστίσιμη και είναι το ίδιο με την μαύρη σοκολάτα υγείας. Λάθος. Η κουβερτούρα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο, δίνοντάς της μια πιο λεία, πιο πολυτελή υφή κατάλληλη για δημιουργίες ζαχαροπλαστικής, ενώ υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κουβερτούρας (γάλακτος, υγείας, λευκή, πραλίνα κλπ). Επομένως και σε αυτή την περίπτωση εξαρτάται από τα συστατικά της καθώς μπορεί να μην έχει γάλα, αλλά να έχει ζωικό και όχι φυτικό βούτυρο.
Πάντως σίγουρα η μαύρη, vegan σοκολάτα είναι πιο υγιεινή από τις άλλες ποικιλίες σοκολάτας. Υπάρχουν περισσότερα φυσικά συστατικά στη συνταγή και πολύ λιγότερη ζάχαρη.
Σε γενικές γραμμές, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό κακάο, τόσο καλύτερα είναι τα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, αξίζει να έχουμε κατά νου ότι δεν διατηρούν όλες οι μαύρες σοκολάτες τις ευεργετικές της ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στο ότι η διαδικασία παρασκευής – που περιλαμβάνει καθαρισμό, ζύμωση, ψήσιμο και αλκαλοποίηση καθώς και η προσθήκη συστατικών, όπως ζάχαρη και γαλακτωματοποιητές μπορεί να αφαιρέσει από τη σοκολάτα τις ευεργετικές φυτικές ενώσεις της.
Ως περιστασιακή απόλαυση, 20 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, ελάχιστα επεξεργασμένης σοκολάτας μπορούν να ενσωματωθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, δεν πρέπει να το παρακάνουμε αφού η μαύρη σοκολάτα είναι υψηλή σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και ενδεχομένως ζάχαρη.
Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί μια σημαντική πηγή ιχνοστοιχείων και περιλαμβάνει μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, ενω είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις που έχουν προστατευτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτές περιλαμβάνουν πολυφαινόλες, φλαβανόλες και κατεχίνες.