cibum team
Το cibum εντόπισε στο fb μία πολύ ωραία παρέα/ομάδα. «Βότανα-διατροφή-Ψυχή τα άριστα της φύσης» το όνομα της, (https://www.facebook.com/groups/238939163778500 ) και όπως λέει το εισαγωγικό σημείωμα πρόκειται για ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο και στις αρχαίες παραδόσεις και δοξασίες αλλά και μια προσέγγιση επιστημονική και τεκμηριωμένη για τη δράση των βοτάνων καθώς και την ασφαλή και σωστή χρήση τους.
Το ενδιαφέρον μας, κέντρισε ένα άρθρο για τα οφέλη της τσουκνίδας. Του ελαίου Τσουκνίδας. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το έλαιο αυτό θα το χρησιμοποιήσουμε για: Αρθρίτιδα, Ρευματοειδή αρθρίτιδα, Γενικά πόνους αρθρώσεων, Τριχόπτωση, Πιτυρίδα,Ενδυνάμωση τρίχας.
Μαλλιά: Τα οφέλη και ο τρόπος επεξεργασίας και χρήσης της Τσουκνίδας.
Στην ανάρτηση αναφέρεται:
« Έχουμε ξαναπεί σε παλιότερες αναρτήσεις ότι εάν θέλουμε να επωφεληθούμε στο μέγιστο βαθμό από ένα βότανο η μία δρόγη γενικότερα θα πρέπει να γνωρίζουμε τα φυτοχημικά συστατικά που το αποτελούν ούτως ώστε να μπορέσουμε με την ανάλογη τεχνική να τα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό. Εμείς θα φτιάξουμε ένα έλαιο τσουκνίδας αλλά ανάλογα τον λόγο για τον οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε θα το επεξεργαστούμε διαφορετικά. Αλλιώς θα ενεργήσουμε εάν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για τα μαλλιά μας και αλλιώς εάν το θέλουμε για προβλήματα αρθρώσεων.
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το έλαιο για τα μαλλιά, θα πρέπει να αφήσουμε τη τσουκνίδα μας να “αφυδατωθεί” για 3 ημέρες πριν την χρησιμοποιήσουμε.
Τώρα δεν χρειαζόμαστε το μυρμηκικό οξύ και δεν μας πειράζει να το χάσουμε.
Αντίθετα εξασφαλίζουμε το πλεονέκτημα εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την παραδοσιακή μέθοδο των 40 ημερών αποθήκευσης, να το κάνουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια και πολύ λιγότερο ρίσκο αποτυχίας λόγω χαμηλής υγρασίας στο βότανο μας.