Έλαιο Τσουκνίδας. Μαγικό ταξίδι στον κόσμο των βοτάνων

Έλαιο Τσουκνίδας. To μαγικό ταξίδι στον κόσμο των βοτάνων

cibum team

Το cibum εντόπισε στο fb μία πολύ ωραία παρέα/ομάδα. «Βότανα-διατροφή-Ψυχή τα άριστα της φύσης» το όνομα της, (https://www.facebook.com/groups/238939163778500 ) και όπως λέει το εισαγωγικό σημείωμα πρόκειται για ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο και στις αρχαίες παραδόσεις και δοξασίες αλλά και μια προσέγγιση επιστημονική και τεκμηριωμένη για τη δράση των βοτάνων καθώς και την ασφαλή και σωστή χρήση τους.

Το ενδιαφέρον μας, κέντρισε ένα άρθρο για τα οφέλη της τσουκνίδας. Του ελαίου Τσουκνίδας. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το έλαιο αυτό θα το χρησιμοποιήσουμε για: Αρθρίτιδα, Ρευματοειδή αρθρίτιδα, Γενικά πόνους αρθρώσεων, Τριχόπτωση, Πιτυρίδα,Ενδυνάμωση τρίχας.

Μαλλιά: Τα οφέλη και ο τρόπος επεξεργασίας και χρήσης  της Τσουκνίδας.

Στην ανάρτηση αναφέρεται:

« Έχουμε ξαναπεί σε παλιότερες αναρτήσεις ότι εάν θέλουμε να επωφεληθούμε στο μέγιστο βαθμό από ένα βότανο η μία δρόγη γενικότερα θα πρέπει να γνωρίζουμε τα φυτοχημικά συστατικά που το αποτελούν ούτως ώστε να μπορέσουμε με την ανάλογη τεχνική να τα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό. Εμείς θα φτιάξουμε ένα έλαιο τσουκνίδας αλλά ανάλογα τον λόγο για τον οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε θα το επεξεργαστούμε διαφορετικά. Αλλιώς θα ενεργήσουμε εάν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για τα μαλλιά μας και αλλιώς εάν το θέλουμε για προβλήματα αρθρώσεων.

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το έλαιο για τα μαλλιά, θα πρέπει να αφήσουμε τη τσουκνίδα μας να "αφυδατωθεί" για 3 ημέρες πριν την χρησιμοποιήσουμε.

Τώρα δεν χρειαζόμαστε το μυρμηκικό οξύ και δεν μας πειράζει να το χάσουμε.

Αντίθετα εξασφαλίζουμε το πλεονέκτημα εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την παραδοσιακή μέθοδο των 40 ημερών αποθήκευσης, να το κάνουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια και πολύ λιγότερο ρίσκο αποτυχίας λόγω χαμηλής υγρασίας στο βότανο μας.

τσουκνίδα Μαλλιά

ΕΠΙΣΗΣ

Δεν θα χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι φιλικό με όλους τους τύπους μαλλιών  αλλά ΗΛΙΕΛΑΙΟ.

Το ηλιέλαιο από μόνο του είναι πραγματικά εξαιρετικό για τα μαλλιά.

Με την βιταμίνη Ε σε πολλαπλάσια ποσότητα από το ελαιόλαδο η οποία θρέφει τους θύλακες των τριχών προσφέροντας μας πραγματικά υγιή μαλλιά.

Αν και το πρόβλημα της τριχόπτωσης είναι πολυπαραγοντικό (υπάρχει σχετική αναλυτική ανάρτηση στην ομάδα) εντούτοις η τσουκνίδα μπορεί να "πιάσει" ένα πλήθος αιτιών και να τις καταπολεμήσει με μεγάλη επιτυχία.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά άλλα θα κουράσει η ανάρτηση, γι' αυτό θα παραθέσω κάποιους συνδέσμους για όποιον θέλει να ενημερωθεί παραπάνω.

Πάμε να φτιάξουμε το έλαιο τσουκνίδας για τα μαλλιά μας.

Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τη θερμή μέθοδο. Φυσικά μπορείτε και με την παραδοσιακή.

Βήμα 1

Αφήνουμε την Τσουκνίδα μας 3 μέρες να αφυδατωθεί. Εγώ χρησιμοποιώ ένα μεγάλο ψάθινο καλάθι  για να αναπνέει και από κάτω.

Βήμα 2

 Αφαιρώ τους μεγάλους βλαστούς και περνάω από το μπλέντερ ελαφρά να ψιλοκόψω το βότανο.

Βήμα 3

Γεμίζω ένα βάζο με την Τσουκνίδα μου όσο παίρνει έως δύο δάκτυλα πριν την κορυφή

Βήμα 4

Γεμίζω το βάζω με ηλιέλαιο ως επάνω και κλείνω το καπάκι.

Βήμα 4

Γεμίζουμε μια ψηλή κατσαρόλα με νερό. Βάζουμε μέσα ένα πιατάκι ανάποδα για να πατήσει το βάζο. Βάζουμε επάνω το βάζο. Εάν κλείνει η κατσαρόλα την κλείνουμε.

μαλλιά τσουκνίδα

ΕΔΩ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Η θερμή μέθοδος είναι μια εξαιρετική τεχνική που όμως θέλει συνεχής παρακολούθηση. Ένα βασικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το νερό δεν θα πρέπει να ζεσταθεί υπερβολικά.

Η υψηλή θερμοκρασία σε συνάρτηση με το μεγάλο  χρονικό διάστημα θα διασπάσει τους φυτοχημικού δεσμούς των συστατικών του ελαιολάδου με αποτέλεσμα χημικές αντιδράσεις με τα συστατικά της τσουκνίδας και καταστροφή του τελικού προϊόντος.

Θα σας δώσω 2 tips.

Ή θα έχουμε μια θερμοκρασία 45 με 60max για 4,5 ώρες ή θα έχουμε μια σταθερή θερμοκρασία 47-48 βαθμών για 24 ώρες. Το δεύτερο για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε ειδική συσκευή που κρατάει σταθερή θερμοκρασία για όσες ώρες θέλουμε. Αν δεν έχετε τέτοια συσκευή βάλτε το μάτι στο μισό ή το ένα (ανάλογα τη συσκευή) και να το παρακολουθείτε για 4,5 ώρες με ένα θερμόμετρο να μην ανεβάσει μεγάλη θερμοκρασία.

Εάν δεν βιάζεστε και δεν θέλετε να μπλέκετε με όλα αυτά απλά χρησιμοποιείστε την παραδοσιακή μέθοδο και φυλάξτε το βάζο για  4-6 εβδομάδες σε ένα σκοτεινό και αν γίνεται θερμό μέρος. (πχ δίπλα σε ένα καλοριφέρ μέσα σε μια χάρτινη σακούλα)

Βήμα 5

Σουρώνουμε το έλαιο μας χρησιμοποιώντας ένα τούλι και γάντια και αποθηκεύουμε σε γυάλινο σκουρόχρωμο μπουκάλι.

Γράφουμε απ ‘ έξω τι έχει μέσα το μπουκάλι και ημερομηνία παρασκευής.

ΠΩΣ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ.

Μπορούμε και μόνο του ή σε σαν συστατικό "ελιξίριου" που μπορούμε να φτιάξουμε σε μια πολύ δυνατή συνέργεια με άλλα ευεργετικά συστατικά για τα μαλλιά μας. Με το έλαιο αυτό κάνουμε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής επιμένοντας στην βάση αλλά και κατά μήκος των μαλλιών. Τυλίγουμε μια πετσέτα στο κεφάλι μας και αφήνουμε για 2 ώρες. Λουζόμαστε και ξεπλένουμε με άφθονο νερό. 2 φορές την εβδομάδα το κάνουμε αυτό αρχικά. Σταδιακά και βλέποντας τη βελτίωση το κάνουμε 1 φορά την εβδομάδα. Με το έλαιο αυτό θα μπορούσαμε να φτιάξουμε και σαμπουάν.

Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ 

Βαθμολογήθηκε με 0 στα 5 με βάση τη γνώμη 0 επισκεπτών
Δεν υπάρχουν σχόλια γι αυτό το άρθρο

Αφήστε το σχόλιό σας

  1. Δημοσιεύστε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης.
Βαθμολογείστε αυτό το άρθρο:
0 Χαρακτήρες
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την Τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;