Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνική μελέτη: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με καρδιαγγειακές νόσους

ΑρχικήΟικιακάΕλληνική μελέτη: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με καρδιαγγειακές νόσους
spot_img

cibum team

Η συχνή, μέσα στην εβδομάδα, κατανάλωση επεξεργασμένων σε μεγάλο βαθμό τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με μια νέα ελληνική επιστημονική μελέτη.

   Η έρευνα, στο πλαίσιο της μελέτης ATTICA, με επικεφαλής την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο δρα Ματίνα Κούβαρη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Γαλλία, πραγματοποιήθηκε σε 2.020 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία 45 ετών, που παρακολουθήθηκαν σε βάθος δεκαετίας για θανατηφόρα και μη καρδιαγγειακά περιστατικά, όπως εμφράγματα, ασταθή στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή αρρυθμία κ.α. (υπήρξαν 317 τέτοια περιστατικά). Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 15 μερίδες άκρως επεξεργασμένων τροφίμων την εβδομάδα.

   Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, τόσο μεγαλύτερος ήταν στη συνέχεια ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Με μια μέση κατανάλωση 7, 13 και 18 μερίδων εβδομαδιαίως, η πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου ήταν 8,1%, 12,2% και 16,6% αντίστοιχα. Κάθε επιπρόσθετη μερίδα πολύ επεξεργασμένων τροφίμων μέσα στην εβδομάδα σχετιζόταν με μια αύξηση κατά 10% της πιθανότητας καρδιαγγειακής νόσου μέσα στην επόμενη δεκαετία.

   Επιπλέον, όσο λιγότερο ακολουθούσε κανείς τη μεσογειακή διατροφή, άρα έτρωγε πιο ανθυγιεινά, τόσο σημαντικότερη ήταν η αρνητική επίπτωση των επεξεργασμένων τροφών. Στις τροφές αυτές ανήκουν το μαζικά παραγόμενο ψωμί, τα έτοιμα φαγητά, τα φαγητά ‘φαστ φουντ”, τα γλυκά, τα αλμυρά σνακ, τα δημητριακά του πρωινού, τα επεξεργασμένα κρέατα και ψάρια, οι κονσέρβες λαχανικών με πρόσθετο αλάτι, τα αποξηραμένα φρούτα με ζάχαρη, τα αναψυκτικά κ.α.

   «Αυξάνονται οι ενδείξεις για τη σχέση ανάμεσα στα άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα και στους αυξημένους κινδύνους για αρκετές χρόνιες παθήσεις. Η μελέτη μας δείχνει ότι η επιβλαβής σχέση με την καρδιαγγειακή νόσο είναι ακόμη ισχυρότερη για όσους γενικά κάνουν ανθυγιεινή διατροφή», δήλωσε η κ.Κούβαρη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο