Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
12.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έπεσε πολύ πιπέρι στο πιάτο σας; Πώς να το διορθώσετε για να μην το πετάξετε!

ΑρχικήΟικιακάΈπεσε πολύ πιπέρι στο πιάτο σας; Πώς να το διορθώσετε για να μην το πετάξετε!
spot_img

Κι όμως μπορείτε να μειώσετε την πικάντικη γεύση του πιπεριού στα περισσότερα πιάτα

Λάθη γίνονται! Μερικές φορές, ακόμη και οι καλύτεροι σεφ μπορούν κατά λάθος να προσθέσουν πολύ πιπέρι στην κατσαρόλα με αποτέλεσμα να φτιάξουν ένα υπερβολικά πικάντικο πιάτο που είναι δύσκολο να φαγωθεί.

- Advertisement -

Έχουμε καλά νέα! Υπάρχουν πολλοί εύκολοι τρόποι για να μειώσουμε τη γεύση του πιπεριού χωρίς να χαλάσουμε τη συνταγή μας.

Αλλάξτε σκεύος

Στα υγρά φαγητά, όπως η σούπα, το πιπέρι συχνά κατακάθεται στον πάτο της κατσαρόλας. Αν λοιπόν σας έπεσε παραπάνω καυτερό μπαχαρικό, αφήστε για λίγο στην άκρη την κατσαρόλα χωρίς να ανακατέψετε τα υλικά και μετά να ρίξτε τη σούπα προσεκτικά σε άλλο σκεύος. Έτσι, το περισσότερο πιπέρι θα παραμείνει στην κατσαρόλα στην οποία μαγειρεύτηκε αρχικά η σούπα και το ίδιο το πιάτο δεν θα είναι τόσο πικάντικο.

Αυξήστε τον όγκο του φαγητού

Ένας άλλος απλός τρόπος είναι να αυξήσετε την ποσότητα των άλλων υλικών στο σκεύος. Εάν το πιάτο σας περιέχει λαχανικά ή φασόλια, η προσθήκη λίγων ακόμη συστατικών μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε την πικάντικη γεύση.

Για παράδειγμα, αν φτιάχνετε μια σούπα ή στιφάδο, προσθέστε περισσότερα βασικά προϊόντα όπως πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, ντομάτες ή ρύζι. Αυτό θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση του επιπέδου των μπαχαρικών χωρίς να χαθεί η νόστιμη εμφάνιση και υφή του πιάτου.

Προσθέστε ζάχαρη

Η ζάχαρη βοηθά στην εξισορρόπηση της θερμότητας της πιπεριάς, ειδικά σε πιάτα που έχουν όξινα ή γλυκά υλικά όπως οι σάλτσες. Η προσθήκη μικρής ποσότητας ζάχαρης μπορεί να κάνει το πιάτο πιο εύγευστο.

Για βαθύτερη γεύση, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε καστανή παρά κανονική λευκή ζάχαρη.

Επίσης μπορείτε να εξισορροπήσετε τα πιπεράτα ψάρια ή τα λαχανικά με εστραγκόν.

Προσθέστε λεμόνι ή ξύδι

Ένας τρόπος για να μαλακώσετε μια υπερβολικά πικάντικη γεύση είναι να προσθέσετε μερικά όξινα συστατικά. Ο χυμός λεμονιού, το ξύδι ή ακόμα και ο χυμός ντομάτας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης των μπαχαρικών.

Το οξύ από τα φρούτα συμβάλλει στη μείωση του μπαχαρικού του πιάτου και μπορεί επίσης να μειώσει τη γεύση από το μαύρο πιπέρι. 

  • Ο χυμός λάιμ είναι μια εξαιρετική επιλογή για πιάτα εμπνευσμένα από την Ασία,
  • Ο χυμός λεμονιού λειτουργεί καλά με γλάσο, σάλτσες, πουλερικά και κρέας.

Για πιο ήπια γεύση, φροντίστε να προσθέτετε αυτά τα συστατικά λίγο – λίγο, δοκιμάζοντας το πιάτο για να μην το ξινίσει πολύ.

Χρησιμοποιήστε γαλακτοκομικά προϊόντα

Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι ή η κρέμα γάλακτος, είναι γνωστό ότι εξουδετερώνουν τα μπαχαρικά λόγω της λακτόζης. Επομένως, η προσθήκη γάλακτος ή κρέμας στο πιάτο σας θα σας βοηθήσει να ελέγξετε το επίπεδο των μπαχαρικών.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να αλλάξουν τη γεύση των συστατικών, γι’ αυτό συνιστάται η προσθήκη τους σε μικρές ποσότητες για να μην χαλάσει ακόμα περισσότερο το πιάτο.

Επίσης, το λίπος στο τυρί θα βοηθήσει να αντισταθμιστεί το μπαχαρικό. Αυτή η προσέγγιση λειτουργεί ιδιαίτερα καλά για να «σώσει» ένα πικάντικο πιάτο, που έχετε ήδη βγάλει από το φούρνο ή την εστία. Τρίψτε το τυρί και αφήστε το να λιώσει από πάνω ή ανακατέψτε το.

Προσθέστε τροφές με άμυλο

Στην περίπτωση ενός πολύ πικάντικου πιάτου, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να προσθέσετε πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά, τα οποία θα απορροφήσουν λίγο από το μπαχαρικό. Τα προσθέτουμε στο πιάτο ή τα σερβίρουμε ως συνοδευτικό.

Ή, αφού τα αμυλούχα τρόφιμα έχουν απορροφήσει μέρος του μπαχαρικού, μπορείτε να τα αφαιρέσετε από το πιάτο πριν τα σερβίρετε.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα πρόσθετα τροφίμων που συνδέονται – σύμφωνα με νέα μελέτη – με κίνδυνο διαβήτη

Νέα μελέτη αναδεικνύει συγκεκριμένα επικίνδυνα μείγματα.

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα