Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι ποινές που πρότεινε ο εισαγγελέας για τους υπεύθυνους εστιατορίου μετά τον θάνατο έξι ανθρώπων από τη θανατηφόρα τοξίνη Bongkrekic acid

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΟι ποινές που πρότεινε ο εισαγγελέας για τους υπεύθυνους εστιατορίου μετά τον θάνατο έξι ανθρώπων από τη θανατηφόρα τοξίνη Bongkrekic acid
spot_img

Το Bongkrekic acid εντοπίστηκε σε δείγματα από τα χέρια ενός σεφ στο εστιατόριο

Πέντε άτομα έκατσαν στο σκαμνί ως υπεύθυνοι για τη θανατηφόρα επιδημία τροφικής δηλητηρίασης που σημειώθηκε πέρυσι στο εστιατόριο Polam Kopitiam της Ταϊβάν.

- Advertisement -

Το ξέσπασμα οδήγησε σε τουλάχιστον 33 νοσηλείες και έξι θανάτους τον Μάρτιο του 2024. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν νέοι έως μεσήλικες, 13 άνδρες και 20 γυναίκες και εμφάνισαν συμπτώματα μέσα σε 12 ώρες. Η σπάνια τοξίνη, το Bongkrekic acid, που παράγεται από το βακτήριο Burkholderia gladioli pathovar cocovenenans, ήταν υπεύθυνη για ασθένειες. Τα θύματα είχαν καταναλώσει μαγειρεμένα υγρά νουντλς ρυζιού στο εστιατόριο.

Το Bongkrekic acid εντοπίστηκε σε δείγματα από τα χέρια ενός σεφ στο εστιατόριο, αλλά σε κανένα δείγμα φαγητού από το εστιατόριο ή τους προμηθευτές του. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, μία κατσαρόλα με noodles είχε μείνει εκτός ψυγείου και χρησιμοποιήθηκε τις επόμενες ημέρες για την παρασκευή γευμάτων για τους πελάτες.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι εισαγγελείς ζητούν ποινή φυλάκισης άνω των τεσσάρων ετών για τον ιδιοκτήτη του franchise, τέσσερα χρόνια και δύο μήνες για τον αναπληρωτή μάγειρα, «βαριά τιμωρία» για τον επικεφαλής σεφ και «κατάλληλες ποινές» για τον διευθυντή του καταστήματος.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης βοήθησε επίσης τις οικογένειες των έξι θυμάτων να υποβάλουν αίτηση για αποζημίωση. Κάθε οικογένεια θα λάβει 1,8 εκατομμύρια NT$ (55.000 $).

Η εξέταση από ειδικούς από το Τμήμα Ιατροδικαστικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν αποκάλυψε την παρουσία Bongkrekic acid στο αίμα ενός από τους νεκρούς, σηματοδοτώντας την πρώτη ανίχνευση της τοξίνης στην Ταϊβάν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  Journal of Infection . Όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν βρέθηκαν θετικοί στο Bongkrekic acid.

Σύμφωνα με στοιχεία του NIH, περιστατικά δηλητηρίασης που προκαλούνται από το bongkrekic acid (BA), έναν από τους μεταβολίτες του Burkholderia gladioli pathovar cocovenenans (B. cocovenenans), έχουν αναφερθεί στην Ινδονησία, τη Μοζαμβίκη και την Κίνα. Τα αναφερόμενα ποσοστά θνησιμότητας ήταν κατά μέσο όρο 60%, 32% και 26,5%, αντίστοιχα. Στην Κίνα, το B. cocovenenans ονομάζεται συχνά Pseudomonas cocovenenans subsp. farinofermentans.

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία και έμετος, είναι τα πιο κοινά αρχικά σημάδια δηλητηρίασης από την τοξίνη, ακολουθούμενα από νευρολογικά συμπτώματα, όπως γενικευμένη αδιαθεσία, ίλιγγο, πονοκέφαλο, ευερεθιστότητα, σπασμούς και απώλεια συνείδησης. Η ασθένεια εξελίσσεται ταχέως, οδηγώντας σε ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του ήπατος και των νεφρών. 

Δεν υπάρχει αντίδοτο για τη δηλητηρίαση από Bongkrekic acid και δεν υπάρχουν τυποποιημένα πρωτόκολλα θεραπείας για τα προσβεβλημένα άτομα. Η φροντίδα του ασθενούς συνήθως περιλαμβάνει την παροχή συμπτωματικής ανακούφισης και υποστηρικτικών μέτρων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο