Το Bongkrekic acid εντοπίστηκε σε δείγματα από τα χέρια ενός σεφ στο εστιατόριο
Πέντε άτομα έκατσαν στο σκαμνί ως υπεύθυνοι για τη θανατηφόρα επιδημία τροφικής δηλητηρίασης που σημειώθηκε πέρυσι στο εστιατόριο Polam Kopitiam της Ταϊβάν.
Το ξέσπασμα οδήγησε σε τουλάχιστον 33 νοσηλείες και έξι θανάτους τον Μάρτιο του 2024. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν νέοι έως μεσήλικες, 13 άνδρες και 20 γυναίκες και εμφάνισαν συμπτώματα μέσα σε 12 ώρες. Η σπάνια τοξίνη, το Bongkrekic acid, που παράγεται από το βακτήριο Burkholderia gladioli pathovar cocovenenans, ήταν υπεύθυνη για ασθένειες. Τα θύματα είχαν καταναλώσει μαγειρεμένα υγρά νουντλς ρυζιού στο εστιατόριο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια τυριά έχουν χαμηλή ποσότητα λακτόζης – Χρήσιμες πληροφορίες για όσους έχουν δυσανεξία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται δημοφιλής ενυδατική κρέμα προσώπου – Διανεμήθηκαν παρτίδες που ήταν σε καραντίνα μετά από παρέμβαση των Αρχών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τουλάχιστον 13 γάτες νεκρές ή άρρωστες από γρίπη των πτηνών – Έρευνα για το πώς ο ιός εισήλθε στις τροφές για κατοικίδια
Το Bongkrekic acid εντοπίστηκε σε δείγματα από τα χέρια ενός σεφ στο εστιατόριο, αλλά σε κανένα δείγμα φαγητού από το εστιατόριο ή τους προμηθευτές του. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, μία κατσαρόλα με noodles είχε μείνει εκτός ψυγείου και χρησιμοποιήθηκε τις επόμενες ημέρες για την παρασκευή γευμάτων για τους πελάτες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιο είδος ποτηριού είναι πιο υγιεινό για να πίνουμε νερό;
Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι εισαγγελείς ζητούν ποινή φυλάκισης άνω των τεσσάρων ετών για τον ιδιοκτήτη του franchise, τέσσερα χρόνια και δύο μήνες για τον αναπληρωτή μάγειρα, «βαριά τιμωρία» για τον επικεφαλής σεφ και «κατάλληλες ποινές» για τον διευθυντή του καταστήματος.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης βοήθησε επίσης τις οικογένειες των έξι θυμάτων να υποβάλουν αίτηση για αποζημίωση. Κάθε οικογένεια θα λάβει 1,8 εκατομμύρια NT$ (55.000 $).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται βάση κινητού με ασύρματο φορτιστή για αυτοκίνητα που πωλείται και στην Ελλάδα – Είναι τίγκα στον μόλυβδο!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σε αυτά τα δημοφιλή τρόφιμα «κρύβεται» το τοξικό υδροκυάνιο – Τι πρέπει να προσέχουμε
Η εξέταση από ειδικούς από το Τμήμα Ιατροδικαστικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν αποκάλυψε την παρουσία Bongkrekic acid στο αίμα ενός από τους νεκρούς, σηματοδοτώντας την πρώτη ανίχνευση της τοξίνης στην Ταϊβάν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Infection . Όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν βρέθηκαν θετικοί στο Bongkrekic acid.
Σύμφωνα με στοιχεία του NIH, περιστατικά δηλητηρίασης που προκαλούνται από το bongkrekic acid (BA), έναν από τους μεταβολίτες του Burkholderia gladioli pathovar cocovenenans (B. cocovenenans), έχουν αναφερθεί στην Ινδονησία, τη Μοζαμβίκη και την Κίνα. Τα αναφερόμενα ποσοστά θνησιμότητας ήταν κατά μέσο όρο 60%, 32% και 26,5%, αντίστοιχα. Στην Κίνα, το B. cocovenenans ονομάζεται συχνά Pseudomonas cocovenenans subsp. farinofermentans.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι νοθευμένο το μαύρο πιπέρι που αγοράσατε; Πώς να ελέγξετε την καθαρότητά του στο σπίτι
Τα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία και έμετος, είναι τα πιο κοινά αρχικά σημάδια δηλητηρίασης από την τοξίνη, ακολουθούμενα από νευρολογικά συμπτώματα, όπως γενικευμένη αδιαθεσία, ίλιγγο, πονοκέφαλο, ευερεθιστότητα, σπασμούς και απώλεια συνείδησης. Η ασθένεια εξελίσσεται ταχέως, οδηγώντας σε ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του ήπατος και των νεφρών.
Δεν υπάρχει αντίδοτο για τη δηλητηρίαση από Bongkrekic acid και δεν υπάρχουν τυποποιημένα πρωτόκολλα θεραπείας για τα προσβεβλημένα άτομα. Η φροντίδα του ασθενούς συνήθως περιλαμβάνει την παροχή συμπτωματικής ανακούφισης και υποστηρικτικών μέτρων.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.