Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
28.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μικρόβια στα οικιακά σκεύη: Πλυντήριο πιάτων ή νεροχύτης;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜικρόβια στα οικιακά σκεύη: Πλυντήριο πιάτων ή νεροχύτης;
spot_img
spot_img

Το δίλημμα έχει επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση και είναι μόνο ΜΙΑ.

Έχετε μπροστά σας τα πιάτα με τα αποφάγια του χθεσινοβραδινού τραπεζώματος, τα σκεύη και τα μαχαίρια που χειριστήκαμε το ωμό κοτόπουλο, το πιρούνι και το κουτάλι της μικρής που περνά μια ιωσούλα και άλλα πολλά άπλυτα στον νεροχύτη της κουζίνας. Για το καλύτερο αποτέλεσμα σχετικά με την ασφάλεια της οικογένειάς σας, θα ήταν καλύτερα να πλύνετε τα πιάτα σας στο χέρι ή να τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων;

Για να σκοτωθούν μικρόβια και παθογόνοι μικροοργανισμοί απαιτούνται πολύ υψηλές θερμοκρασίες γι’ αυτό άλλωστε και μαγειρεύουμε τα περισσότερα τρόφιμα (εκτός του ότι βελτιώνεται η γεύση και η ποικιλία). Στο χέρι το ζεστό νερό που αντέχει κανείς χωρίς να πάθει έγκαυμα είναι κάτω από τους 50°C. Στους 60°C, χρειάζεται ένα δευτερόλεπτο για να προκαλέσει εγκαύματα τρίτου βαθμού το ζεστό νερό. Στους 55°C, χρειάζονται 10 δευτερόλεπτα για να προκαλέσει εγκαύματα τρίτου βαθμού το ζεστό νερό. Στους 50°C, χρειάζονται πέντε λεπτά κάτω από καυτό νερό για να προκληθούν εγκαύματα τρίτου βαθμού.

Για την απαλλαγή των επιφανειών πιάτων, εργαλείων κουζίνας και σκευών από το βλαβερό μικροβιακό φορτίο το νερό ξεβγάλματος θα πρέπει να ξεπερνά τους 75°C. Καταλαβαίνεται πως αν επιχειρήσετε να εφαρμόσετε τέτοιες θερμοκρασίες στο πλύσιμο των πιάτων σας στο χέρι, θα παθαίνατε εγκαύματα. Τα πλυντήρια πιάτων χρησιμοποιούν πολύ πιο ζεστό νερό για το πλύσιμο των πιάτων, αρκεί να επιλέξετε το κατάλληλο πρόγραμμα. Τα καυτό νερό του πλυντηρίου έχει την ικανότητα να σκοτώσει τα βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί στα βρώμικα πιάτα και σκεύη σας, διαδικασία που είναι σχεδόν απίθανο σε συμβεί με το πλύσιμο στο χέρι.

Ωστόσο, τα πλυντήρια πιάτων δεν είναι απαλλαγμένα από βακτήρια. Επιστημονικές μελέτες έχουν βρει ότι το 100% των πλυντηρίων πιάτων έχουν βακτήρια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών βρίσκεται πάνω ή γύρω από τα λάστιχα στεγανοποίησης του πλυντηρίου πιάτων. Το σημαντικό είναι πως αυτά τα θερμόφιλα βακτήρια δεν είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο. Το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι “αφήνει” πολύ περισσότερα βακτήρια σε αυτά και αυτό οφείλεται κυρίως στις εφαρμοζόμενες θερμοκρασίες, το σφουγγάρι ή την πετσέτα που χρησιμοποιείτε για το στέγνωμα.

Συμπέρασμα: το πλύσιμο των πιάτων στο πλυντήριο πιάτων παρέχει πολύ πιο καθαρά πιάτα, εργαλεία και σκεύη από το πλύσιμο στο χέρι. Ακόμη και εκείνα τα πιάτα που δεν καθαρίζονται εντελώς στο πλυντήριο και μένει κάποιο υπόλειμμα τροφίμου, έχουν λιγότερα βακτήρια από τα περισσότερα πιάτα που πλένονται στο χέρι.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων τροφίμων από την βιομηχανία – Η άγνωστη πρακτική στους καταναλωτές

Η επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων και μη συμμορφούμενων είναι θεμιτή πρακτική στην βιομηχανία τροφίμων, γνωστή ως rework, που απαιτεί μεγάλη προσοχή από τις επιχειρήσεις τροφίμων και τις Αρχές.

Απάτη τροφίμων: Πιο συχνή και πιο επικίνδυνη από ότι πιστεύετε

Η απάτη τροφίμων υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων - Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής.

Εμφιαλωμένα νερά: Κίνδυνος για τους Ευρωπαίους – Νέα παρέμβαση της Foodwatch

"Nestlé: Σταμάτα την απάτη με νερό σε πλαστικά μπουκάλια!" είναι ο τίτλος της νέας εκστρατείας της Οργάνωσης προστασίας καταναλωτών Foodwatch.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα